Karantän


En sak som ofta glöms bort när har en skäggagam och sedan skaffar ytterligare en är att de måste hållas i ”karantän” först. Detta är enormt viktigt eftersom man inte vet om den nya skäggisen har parasiter eller någon sjukdom. Även den skäggagam man har sedan tidigare kan ha parasiter och detta måste man kolla upp innan man sammanför de två. Självklart gäller detta även andra reptiler - inte bara skäggagamer.

Minst två månaders karantän
Köper du ytterligare en skäggis så bör du ha den åtskild från din gamla i minst 2 månader. Detta innebär också att du inte ska använda samma ”verktyg” till dem båda (pincetter, matskålar osv.). Skaffa två uppsättningar av allt, håll sakerna åtskilda och tvätta/sterilisera dem noga. Tvätta händerna när du tagit i den ena ödlan innan du tar i den andra osv. Detta är för ödlornas bästa och är ännu viktigare om du har många djur – det är otroligt onödigt att smitta ner sina djur bara genom slarv.

Testa för parasiter
Innan man sammanför två skäggagamer bör man testa båda för parasiter. Ta avföringsprov av båda och lämna till en veterinär. Visar det sig att någon av dem har parasiter så får du reda på vad du ska göra av veterinären. Sedan skickar du in ytterligare ett avföringsprov efter behandlingen för att vara säker på att ödlan är parasitfri. Vänta ytterligare någon månad innan du sammanför dem för att vara säker på att den är frisk.

Iaktta din nya ödla
Du bör också iaktta din nya skäggis noga. Se om den äter och bajsar som den ska, ser frisk ut och beter sig normalt. Titta också efter kvalster. De syns som små röda och svarta prickar mellan fjällen. Särskilt runt ögonen brukar kvalstren sitta. Kvalster är inte så vanligt – men det förekommer och det är besvärligt att bli av med - så kolla noga.

Vanligt med parasiter
Tyvärr är parasiter väldigt vanligt, särskilt om ödlan kommer från en djuraffär. Parasiter behöver inte vara farligt om det behandlas i tid och det är relativt enkelt att bli av med. Men det är inte bra om en ödla går med parasiter länge.

Mötas på neutral mark
När du efter minst två månader sammanför de båda skäggagamerna – se till att göra det på neutral mark. Annars kommer den nya att känna sig i väldigt underläge när han eller hon bara placeras i ett terrarium där en annan skäggis redan bor. Låt dem träffas några minuter ute på golvet i början sedan ökar du på tiden så att de lär känna varandra innan du låter dem bo ihop permanent.

Kanske inte kan bo ihop
Många gör också misstaget att förutsätta att det går att ha två skäggagamer ihop. Det är tyvärr inte alltid fallet. En hane och hona kan ytterst sällan bo tillsammans året om. Hanen brukar stressa sönder honan – och det är inte bra för någon av dem. Två hanar kan aldrig bo ihop. Två honor går ofta bra – men det är inte säkert. Man måste ha två terrarier om man har två skäggisar – ifall att det inte fungerar för dem att bo ihop…. Läs mer på ”En eller två skäggisar?”


Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.