Storleksskillnad på skäggagamer


Sammanför aldrig två skäggisar som är olika stora. På ungar får det skilja högst någon centimeter, på vuxna upp till 6 cm. Det är kroppens storlek som är viktig. Har den ena en kort svans spelar skillnaden mindre roll. Är storleksskillnaden för stor kan den stora döda den lilla. Jag hör alldeles för ofta berättas om dessa onödiga olyckor. Skäggagamer är rovdjur och de anfaller allt som kan tänkas vara mat. Eller så slåss de för att den ena är dominant. Så är det bara. Även om den stora inte äter upp den mindre så kan den skada den rejält.

Chansa aldrig
Chansa aldrig - även om det verkar gå bra. Det kan gå så enormt fort och då är det försent. Ska du ha två skäggagamer i olika storlek så MÅSTE du ha två terrarier tills den lilla har växt i kapp. När jag ser bilder på internet på olika stora skäggagamer tillsammans så berättar jag alltid för ägaren vad som kan hända. Allt för ofta så får jag svaret att "oh nej - mina tycker om varandra, det går jättebra!" Jag svarar att skäggisar följer sin instinkt och det "kärleksfulla förhållandet" kan ändras mycket snabbt och då får jag nästan aldrig svar tillbaka - folk vill inte höra obehagliga sanningar. Sedan går det ett tag och jag får ett förtvivlat mail där ägaren frågar i panik vad han ska göra nu, när den stora har attackerat och skadat den lilla.

Skäggis åt upp en annan
På ett forum var det till och med en 25 cm skäggis som åt upp en som var 15 cm. Ägaren hittade inte den lilla och frågade skämtsamt på forumet om den stora kunde ha ätit upp den lilla. Tyvärr visade det sig att den hade det - då var det inte så roligt längre. Sedan höll den stora på att stryka med på kuppen för att han ätit ett alldeles för stort byte... Så snälla - tänk dig för!!!

Jag vet att jag tjatar väldigt mycket om detta - men jag vill bara dig och dina skäggisar väl. Du förlåter aldrig dig själv om något händer. Jag vet för jag har själv ett mycket tragiskt minne angående detta.
Läs mer på Till minne av Hexxen


Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.