Blanda olika arter?


Nej. Blanda aldrig olika arter. Det är inte en bra. Vissa människor tror att de kan göra det utan problem därför att de har sett det på ett zoo, eller liknande. Tja, kanske vet inte alla zoon bäst – dessutom har ett zoo betydligt bättre förutsättningar än ”hemma herpetologen”. Ett zoo har – oftast – betydligt större ytor att röra sig på, och då KAN det fungera i vissa fall.

Det finns många anledningar till att inte blanda olika arter och anledningarna till att låta bli varierar beroende på vilka arter man pratar om. Några anledningar är att djuren kommer från olika miljöer, länder, klimat eller temperaturförhållanden. Det kan skilja på kroppsbyggnad och/eller kroppsstorlek – den stora kan lätt döda den mindre. De olika djuren kan vara natt respektive daglevande. Stämmer inte detta kan de stressa varandra genom att vara aktiva olika tider på dygnet.

Ytterligare en anledning är att olika arter ofta bär på olika ”sjukdomar” som de själva är resistenta mot. Skäggagamen har t.ex. (vad man tror) en viss mängd coccidia i kroppen – det har inte en annan art, skäggagamen kan då smitta den andra ödlan som inte kan hantera sjukdomen – och den dör.




Inägg från andra ang. att blanda arter

En av de främsta anledningarna till att inte blanda arter (förutom det uppenbara – att den ena ser den andra som en munsbit!) är bakterier och parasiter. Vad som finns naturligt i en arts matsmältning kan överföras till den andra – och vara dödlig.

Exempel: Man tror att coccidia är en naturligt förekommande parasit (i mkt små mängder!) hos skäggagamen och att ödlans egen tarmflora kontrollerar coccidian och håller en bra balans. Undantaget är då skäggisen blir stressand under en längre tid eller någon annan parasit/sjukdom får tarmfloran ur balans – då kan coccidiahalten bli för hög, och ödlan blir sjuk.

Det kan också hända att ”den andra ödlan” går i t.ex. skäggagamens avföring – eller äter något som har varit i kontakt med avföringen (en syrsa t.ex.) Den ”andra ödlan” har inget naturligt skydd mot just den här parasiten och blir ett värddjur som parasiten växer ohejdat i. Eftersom mängden parasiter då blir så stor så kan ”den andra ödlan” smitta skäggagamen som normalt inte skulle blivit sjuk av en mindre mängd.

Vad en art behöver när det gäller miljö och näring kan vara skadligt för en annan. Ex. Fuktigheten som en leguan eller vattenagam gillar och behöver skulle vara mycket skadligt för en skäggagam. En skäggagam skulle utveckla sjukdomar relaterade till svamp och mögel infektioner – vilket aldrig blir ett problem för de mer fuktkrävande ödlorna.

/Cheri




Jag skulle säga att den enkla anledningen är att de är djur i fångenskap som lever i en artificiell miljö. Någon kanske skulle säga att det finns ödlor & geckos & sköldpaddor & hökar & ekorrar & tvättbjörnar etc som alla lever tillsammans i det vilda – varför kan jag inte ha dem ihop i mitt terrarium?

Här är anledningen till att du inte bör blanda:
Det finns ingen möjlighet för sköldpaddan att gräva en grop för att komma undan höken i terrariet. Sköldpaddan kan inte simma ner för floden och in i nästa flodfåra för att komma undan tvättbjörnen om båda lever i ett terrarium.

Det finns ingen möjlighet för den lilla geckon att klättra högt upp i ett träd och smälta in i lövverket för att komma undan en hungrig ödla i terrariet.

På ett enkelt sätt kan vi helt enkelt aldrig duplicera alla Moder Jords vägar att tillhandahålla skydd etc i en artificiell miljö i ett terrarium. Ett zoo kan med sina stora ytor bättre skapa miljöer där det är möjligt att hålla flera arter – en hemma herpetolog kan det mycket sällan.

Den största, mest aggressiva i terrariet kommer att bli den som överlever…

/Sharla




Tja, en anledning är att många reptiler kommer från fullständigt olika miljöer i totalt olika länder. Till exempel, två arter som man ofta ser tillsammans (särskilt i djuraffärer) är leopardgeckon och den afrikanska tjocksvansgeckon. De ska inte vara tillsammans. Leopardgeckon kommer från Mellanöstern – inte från Afrika…

Även om du har den perfekta miljön för en av arterna så lever den andra definitivt inte under de bästa förhållanden.

/John




Cheri nämnde behovet av en fuktig miljö för vissa arter – i andra änden av spektrumet så har jag ofta fått frågan ”kan en Uromastyx (Dabbagam) bo ihop med en skäggagam?” Man tror att det inte skulle vara några problem då båda är ökenlevande ödlor.

Ökenklimat kan variera enormt. Bara en sak… en dabbagam behöver 50-55 C under sollampan. Den temperaturen skulle torka ut och steka en skäggagam på nolltid…

/Christy






Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.