Skäggagamens beteende


Att känna till sin skäggagams beteende är viktigt. Då kan man som ägare se om de trivs, om det förekommer rivalitet etc och anpassa sig därefter. Det finns vissa saker som mer eller mindre alla skäggagamer gör och de tar jag upp här. Men man måste också ta sig tid att iaktta sin egen ödla för att se hur just den beter sig. Alla skäggisar är individer och alla beter sig olika. Lär man sig att känna igen beteendet så kan man också ge bästa möjliga skötsel. Ofta lägger vi in mänskliga värderingar i det våra ödlor gör. Det kanske inte alltid stämmer - så man måste försöka att vara objektiv. Ett beteende är inte alltid vad det ser ut att vara.


Vinka med armen
Detta är ett tecken på undergivenhet som betyder ungefär "jag vill inte bråka". Oftast är det ungar eller honor som vinkar. Men det händer också att hanar gör det. Särskilt en undergiven hane. Men – jag har även sett min dominanta hane vinka mot mina honor.


Huvudnickningar
Cicero nickar Vanligast är att hanar nickar, men även honor gör det. Nickningar och stampande med foten betyder dominans eller upphetsning. Ensamma hanar gör det - men det sker betydligt oftare när skäggagamer vistas tillsammans.

Om två hanar får syn på varandra så brukar de nicka mot varandra, skägget svartnar och blir större. Är hanarna lika starka så kan de börja slåss om det vill sig illa, men oftast så ger sig den svagaste och visar detta genom att sakta nicka och liksom ”niga” (det ser ut nästan som långsamma armhävningar). Den svagare går sedan undan. Har man två hanar i ett terrarium så kan inte den svaga gå undan och blir då kuvad vilket inte alls är bra. Därför ska man aldrig ha två hanar tillsammans.


"Armhävningar"
Det är vanligast att honor gör detta som ett svar på hannens uppvaktning. Det ser ut som långsamma armhävningar och det är inte ovanligt att de vinkar mellan "armhävningarna".


Visa skägget
Alla skäggagamer blåser upp skägget då och då men hanarna har större och betydligt svartare skägg. Att blåsa upp skägget är antingen ett tecken på aggression, rädsla eller upphetsning. Oftast visar en hane skägget då en annan hane är närvarande eller under parningssäsongen.

En skäggis blåser även upp skägget då han eller hon är rädd av någon anledning eller för att helt enkelt "töja litet på musklerna" och/eller lossa på ömsskinn.


Röra sig i cirklar
Detta beteende syns oftast vid slagsmål eller parning. Skäggagamerna cirklar runt varandra med öppen mun, kroppen utspänd (så att den liknar en "diskus") och vinklad mot den andra skäggisen. Detta cirklande kan vara en slags ”maktkamp” då ingen vill vända ryggen till - eller ett förstadium till parning. Antingen släpper honan till – eller så gör hon det inte. Cirklandet kan hålla på ett tag och man bör hålla koll så att de inte skadar varandra.


Bita i nacken
Cicero biter Disa i nacken. Foto © Sofia C Detta är oftast ett tecken på att hanen vill para sig och det är helt normalt. Han biter sig fast i honans nacke och han kan vara ganska hårdhänt. Det händer att han biter av några taggar och det kan till och med börja blöda. Är honan redo så lyfter hon på svansen och de parar sig. Om hon inte är redo så brukar hon vinka frenetiskt och tillslut släpper hanen taget. Tyvärr missar hanen nacken ibland och biter sig fast någon annanstans. Jag har sett min hane bita min hona i läppen så att honan fick märken efteråt. Man bör hålla noga koll så att hanen inte blir FÖR hårdhänt i sitt bitande. Bor en hane och hona tillsammans och man ser detta beteende ofta så bör man separera dem. Det är enormt stressande för honan att ständigt ha en hane som vill para sig i närheten.


Platta ut kroppen
Detta gör de antingen för att få så stor yta som möjligt mot värmen (solen eller värmelampan) eller för att vid fara göra sig så osynliga som det bara går. Ligger man stilla, helt platt på marken så syns man mindre, helt enkelt. Det kan också vara ett sätt att ”bli så stor som möjligt”. En utspänd kropp ser större ut och är alltså ”svårare att svälja” för ett rovdjur.

En hane spänner också ut sin kropp under parningsakten för att verka större och mer attraktiv.


Svansen i vädret
Detta är ett tecken på uppmärksamhet/upphetsning och betyder ofta att skäggisen jagar eller ser mat. Man kan till och med se små "spasmer" i svansen när spänningen är stor. Särskilt unga skäggagamer uppvisar detta beteende.


Gapande
Skäggagamer svettas inte som vi människor utan släpper ut överflödig hetta genom munnen. Ungefär som när hundar flämtar. Om skäggisen bara öppnar munnen när den sitter under sollampan och äter som den ska så är den öppna munnen förmodligen bara ett tecken på att den svalkar av sig litet. Men – en ofta öppen mun kan också bero på att skäggisen har svårt att få luft av någon anledning. En skäggis som gapar ofta (när den inte är för varm) bör man ta till en veterinär – något är fel. Man bör också kolla så att inte temperaturen i terrariet är för hög. Det måste finnas svalare delar.


Slickande med tungan
Olga slickar Detta gör skäggisen för att "lukta" på saker och ting. De känner igen bekanta föremål, personer och/eller andra skäggisar genom att ”smaka” på dem. Nya föremål smakar de oftare på för att ”lära känna” det.

Skäggagamer har ett organ som heter "Jacobson’s organ" som är en slags kombination av lukt och smak. Organet sitter i gommen i munnen. När en skäggagam ”smakar med tungan” så för molekylerna från föremålet till organet som sedan analyserar det.


Ögonen
Är ett föremål en bit bort så tittar ödlan direkt på det. Är föremålet däremot nära så vänder skäggagamen huvudet så att ena ögat tittar mot föremålet. Är det riktigt intressant så vänder han huvudet och tittar med andra ögat också och kanske även ger det en liten slick med tungan. Får skäggisen syn på något farligt så placerar han ofta ”bredsidan” mot det farliga och iakttar det med ena ögat.

Två lika dominanta hanar släpper inte varandra med blicken. Är däremot en av dem undergiven så tittar han bort. Att stirra någon i ögonen är hotande – det bör man tänka på när man umgås med sin ödla.


"Ploppa ut ögonen"
Wonka. Foto © B22 Första gången man ser detta så blir man livrädd. Man tror att ögonen ska ploppa ur skäggisens huvud. Skäggagamen "blåser" upp sina ögonhålor så att ögonen står ut - eller hur man nu ska förklara det. Det ser mycket konstigt ut och det diskuteras mycket om varför de gör detta. En anledning kan vara att spänna ut skinnet vid ömsning eller att de fått något skräp i ögat som de försöker bli av med. Det sägs också att det kan vara ett tecken på stress. Händer detta sällan så behöver man inte oroa sig – det är helt normalt. Händer det däremot ofta så bör man undersöka skäggisens ögon för att se om det är något som irriterar.

"Eyepopping" Wonka Foto © B22. Bilden använd med tillstånd.
Klicka på bilden för en större version.



Väsande
Ibland när skäggagamer är upphetsade av någon anledning (rädda eller aggressiva t.ex.) så kan de spänna ut skägget, öppna munnen och liksom ”väsa”. Detta är en skyddsmekanism som de visar upp när de vill säga ”hit men inte längre”. Ett hot helt enkelt. Oftast hugger inte en skäggis – men man ska vara försiktig. Oftast väser en skäggis för att han eller hon är rädd – inte aggressiv. Läs mer om detta under ”Rädd/aggressiv skäggis?”






Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.