Första tiden hemma


Tiny Teo De första dagarna i sitt nya hem lät jag Teo vara ifred. Allt är tillräckligt nytt ändå. Hon ska inte behöva ha ett stort monster (d.v.s. jag - hennes matte) som grabbar tag i henne första dagarna. I djuraffären där jag köpt henne rådde de mig att mata henne efter ett par dagar men hon blev alldeles tossig när hon såg syrsorna i burken så jag gav henne ett par redan första dagen och hon åt med god aptit.

Lämna den ifred
Det är inte lätt att lämna sin nya ödla ifred. Men gör det ändå. Det är en reptil du skaffat och de reagerar inte likadant som de husdjur vi oftast är vana vid. Stå inte nära glaset och stirra. Det är hotfullt med någon som stirrar - det är så rovdjur gör innan de tar sitt byte, och i din skäggis ögon är du ett rovdjur tills du bevisar motsatsen..!

Ge den nyanlända skäggisen några dagar för att vänja sig vid sitt nya terrarium och låt den vara ifred där. Ta inte ut den. Sätt in ett fat med grönsaker och oroa dig inte om ifall den inte äter. Släpp in någon syrsa då och då och se om den vill äta.

Ta det lugnt
Gör inga häftiga rörelser och ha inte stereon på för fullt första tiden. Tänk på att ALLT är nytt för skäggisen. Kanske har han/hon redan flyttat minst tre gånger i sitt liv. Först från uppfödaren (förmodligen en stimmig miljö med massa syskon!) till en grossist, sedan till djuraffären. Och nu sist, hem till dig. Det är mycket på en gång för en liten skäggis.

Närma dig aldrig en ödla ovanifrån. I deras värld kommer hot uppifrån - så undvik ALLTID det. Visa att du kommer - och närma dig försiktigt framifrån. Uppehåll dig nära honom (utan att röra) och småprata lugnt med honom för att visa att du inte kommer att göra honom illa.

Hantera försiktigt
När du sedan börjar hantera din ödla så ta det lugnt. Prata lugnt med den, lyft upp den och håll den korta stunder i taget. Hellre ofta och kort stunder än länge och sällan. Sätt sedan ner honom när DU vill - inte när/om han börjar sprattla. Håll i så fall helt enkelt fast honom försiktigt men bestämt till han lugnar sig, då kan du sätta ner honom. Låt inte honom "vinna" genom att sätta ner honom när han kämpar emot. Håll honom sedan litet längre nästa gång. Och kom ihåg - hellre ofta och korta stunder än sällan och länge! Pyssla heller inte med ödlan om du är stressad av en eller annan anledning - det känner han och det gör honom nervös. Dock ska man komma ihåg att en ödla inte KRÄVER hantering. Den är inte kelsjuk som en katt. Däremot kan ödlor behöva stimulans.

Nervös?
Köper du en vuxen skäggis så är det inte säkert att han/hon är van att bli hanterad som "keldjur" - vilket de heller inte är. Är den väldigt nervös får du ha tålamod. Det är inte så vanligt att skäggisar ÄR väldigt rädda och aggressiva - men det händer, så ge inte upp. Cicero var inte van att bli hanterad och det tog faktiskt ett par månader innan han helt slappnade av när jag höll honom.

Är din ödla rädd så ta det väldigt lugnt. Prata lugnande och visa inte att du är rädd för honom (även om du är det!). OM han skulle bita dig - försök att hålla dig lugn och dra inte tillbaka handen eller skrik. Det skrämmer honom ännu mer.

Skäggisen kommer säkert att lugna sig om du bara har litet tålamod. Då får du din belöning - skäggagamer är underbara husdjur - men de är reptiler och ska behandlas som det!


Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.