Rädd eller aggressiv skäggagam?


Först och främst måste man komma ihåg att en skäggagam är en reptil - och den blir inte tam i samma bemärkelse som t.ex. en hund eller en katt. Du måste lära dig hur en reptil ska hanteras och skötas och respektera dess krav. Du kan inte låta ödlan vara ute i rummet hur som helst och inte släpa runt den övarallt. Bara för att skäggagamer (oftast!) är lugna djur så innebär det inte att man kan göra som man vill med dem. Haterbara blir de flesta skäggagamer definitivt - och vissa tycks uppskatta att man håller på litet med dem - men absolut inte alla.

De flesta skäggagamer är ganska lugna och låter sig hanteras utan större problem. Men det händer att man träffar på en "aggressiv" skäggagam. Jag kan nästan garantera att han inte. är aggressiv - utan istället mycket rädd.

Tecken på rädsla
Nico väser åt mig En rädd skäggagam "väser", drar sig undan, blåser upp sig, gapar och springer iväg - om han har chansen. Kan han inte komma undan, så hugger han. Det beror i 99% av fallen på rädsla och att han känner sig otrygg. Alla skäggagamer är olika och alla reagerar olika på "skrämmande" situationer. Vad som är skrämmande för en skäggagam kanske inte bekommer en annan alls. De är precis som vi - olika.

Varför?
Försök komma på anledningen till rädslan. Det är alltid lättare att hjälpa ett djur som är rädd om man förstår varför.

Nedan har jag skrivit ner några möjliga anledningar - men det finns massor. Du behöver använda din inlevelseförmåga och fantasi för att komma på vad rädslan beror på.

Möjliga anledningar

- Skäggisen kan ha ont någonstans. Alla djur som känner smärta kan agera aggressivt.

- Har något ändrats i dess omgivning så att den känner sig otrygg?

- Den kanske inte är van att bli hanterad? Eller är inte van att "umgås" med människor?

- Har du råkat skrämma den på något sätt (hanterat den vårdslöst, skadat eller skrikit åt den)?

- Har du skaffat ett nytt annat husdjur? Hund? Katt? Eller fått barn?

- Ser den ett fönster och fåglar som flyger? Fåglar är lika med fara för en skäggis.

- Har du möblerat om i terrariet? (Det kan räcka för vissa...)

- Har den fått en ny "rumskompis" i terrariet?

- Har du glasterrarium som den kan se ut ur åt alla håll? Täck över sidorna och ha bara öppet fram, det kan hjälpa.

Som sagt - försök att hitta anledningen till rädslan!


Ny och rädd
Köper du en ny skäggis och märker att den är rädd och inte går att hantera så måste du ha tålamod. Du har ingen aning om vad som har hänt innan du skaffade den, så du måste "börja om från början".

Plötsligt rädd för dig?
Blir din skäggis plötsligt rädd, trots att du har haft den ett bra tag så måste du försöka komma på anledningen. Har du ändrat något i skäggisens omgivning precis innan han/hon började bli rädd för dig? Har du satt in en ny gren? En del skäggisar kan bli rädda för det, men de flesta bryr sig inte. Har du ändrat något utanför din skäggis kan se? Takfläktar skrämmer t.ex. ofta ödlor. Stäng av din takfläkt om din ödla är rädd (hot kommer uppifrån - din ödla tror att han blir anfallen - hela tiden! Otroligt stressande.) Andra husdjur skrämmer också ofta en skäggis - ibland även små barn. Står terrariet nära ett fönster så att ödlan ser fåglar som flyger utanför? Försök med uteslutningsmetoden. Se "Möjliga anledningar" ovan.

Tålamod
För att lära din skäggis att du inte är farlig krävs mycket tålamod av dig. Hur mycket beror tålamod som behövs beror på skäggisen och hur rädd han är. De har väldigt olika personligheter. Det är upp till dig att visa att du inte vill din ödla något ont - han vet ju inte vad du vill när du sträcker in handen. För honom är du kanske ett stort rovdjur som ska äta upp honom. Är han inte van vid människor och att bli hanterad så är det precis vad han tror.

Se till att det alltid är lugnt och tyst runt omkring när du ska vänja din rädda skäggis vid dig. Plötsliga rörelser och ljud kan skrämma slag på en rädd skäggis.

Ta det lugnt
Först och främst - närma dig ALDRIG en ödla uppifrån. Det är ett stort hot och det får även många "lugna" ödlor att bli rädda. Se till att ödlan SER att du kommer och närma dig försiktigt. Börja med att sitta framför terrariet med öppen dörr och prata med skäggisen. Stirra den inte i ögonen. Allt "stirrande" är ett hot (rovdjur stirrar ofta innan de anfaller). Prata lugnt.

När du gjort det här några dagar kan du börja "plocka" i terrariet, bara så att din skäggis vänjer sig vid att du har din hand där. Ge akt på hur han reagerar - går det bra så kan du efter några dagar successivt "plocka" närmare och närmare ödlan med handen. Använd hela tiden lugna rörelser och prata lugnande. Öppnar han munnen och väser så håll handen stilla - men håll kvar den tills ödlan lugnar sig först då drar du tillbaka handen. Det är viktigt att inte rycka tillbaka handen om ödlan gapar. Visa istället att du inte är rädd - men heller inte vill något illa. Ett litet knep kan vara att stoppa något gott i munnen på en "väsande/gapande" skäggis. Det får dem att "komma av sig" litet och de märker att det kom något positivt ur dina händer.

Börja röra den
När inte skäggisen blir rädd för din hand längre (kan ta flera veckor...) kan du börja röra vid den - försiktigt. Aldrig uppifrån - klappa den inte på huvudet. Fortfarande med lugna rörelser och med lugnande röst. När detta går bra kan du försiktigt börja lyfta upp den och se om det går bra. Gör det inte det - bli inte skrämd om skäggisen sprattlar sig lös utan håll kvar handen och prata lugnande.

Håll dig lugn - även om du blir biten
Det gäller alltid att du håller dig lugn - vad som än händer. Försök att inte skrika till och rycka tillbaka handen om. han biter dig. Det gör ont ja - men rycker du tillbaka handen och vrålar så blir din skäggis ännu räddare - Använd aldrig. handskar! Det gör din skäggis ännu räddare!

Ge stöd åt kropp och ben
När din skäggis väl lugnat sig så pass mycket att du kan lyfta den - tänk på att alltid ge stöd åt hela kroppen och under fötterna. Detta gäller förstås alltid när du lyfter en skäggis! En skäggagam behöver känna sig trygg när han blir upplyft. Håll honom gärna mot bröstet, då brukar de känna sig säkrare. Jag har pratat med folk som tagit hand om rädda skäggisar de har sagt att det kan vara lättare att hantera dem strax innan ljuset släcks. Då är de tröttare och inte så uppjagade. Jag har själv aldrig testat det.

Man vet aldrig vad man får
Tyvärr är det ju så att man aldrig riktigt vet "vad man får" när man skaffar ett djur. Man får helt enkelt anpassa sig efter situationen och göra det bästa av den, det vore synd att sälja en skäggis bara för att han är rädd... Man har ett ansvar för ett djur man tagit till sig. Man kan inte ge upp bara för att det inte blev riktigt som man tänkt sig - det blir det aldrig när det gäller djur och det måste man vara beredd på... Säljer man ödlan bara för att den är "aggressiv" så blir det ju ännu värre för honom om han måste flytta igen...

Vinn förtroendet
Om du lyckas vinna din skäggis förtroende så kommer du att känna dig enormt stolt och du har fått en väldigt tillgiven skäggis som litar helt på dig! Tro mig - det är en härlig känsla!

Nico
Sommaren 2003 tog jag hand om Nico - en 3½ år gammal hane som var mycket rädd. Han hade inte blivit hanterad på över ett år och knappt sett människor under den tiden. Det krävdes mycket tålamod från mig för att få honom hanterbar... Stackarn... Numera bor Nico hos "Inka" i Norrköping. Han har, efter mycket tålamod och lång tid, blivit mycket lugnare. Och - han är bortskämd som få...! hehe


Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.