Rengöring


Tyvärr är det både jobbigt och tråkigt att städa ett terrarium - men nödvändigt att göra det - ofta - annars får ödlan lätt parasiter eftersom den vistas så nära sin egen avföring. Det finns inga genvägar när det gäller städningen... Man kan dock underlätta för sig själv genom att ha saker i terrariet som är "lättstädade".

Varje dag tar jag förstås bort bajs och gamla grönsaker. Bajset är viktigt att ta bort så fort som möjligt eftersom det bildas bakterier och parasiter annars.

Minst var 3:e vecka tar jag ut precis allting och byter ut allt bottensubstrat. Jag har 'båtmatta' i terrarierna och då brukar jag ta ut alla mattor och tvätta i tvättmaskin. Dessutom skrubbar jag alla stenar och grenar med vanligt diskmedel och sköljer noga. Själva terrariet tvättar jag med Klorhexidin 2% (se nedan) och sköljer sedan NOGA. Ibland använder jag även Klorhexidin på stenar och grenar för att få allt ordentligt decificerat.

Klorhexidin 2%
Klorhexidin 2% finns att köpa på Apoteket. Jag häller över det i en sprayflaska och sprayar överallt, låter det verka en stund och torkar av. Sedan sköljer jag noga.

Städningen tar ett tag men man vänjer sig och får rutin på det. Renlighet är livsviktigt för att skäggisen ska må bra, så slarva aldrig med det!


Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.