Sömnvanor


De första nätterna jag hade Teo skrämde hon nästan slag på mig. När ljuset släcktes blev hon alldeles tokig. Sprang runt och kastade sig mot glaset. Sedan satt hon stilla i flera minuter innan hon rusade runt ett tag igen. Så höll det på tills hon somnade i den mest underliga ställning, lutad mot glaset. Jag blev livrädd. Gick med i en mailinglista och bad om råd. Jag fick svaret att detta beteende är mycket vanligt hos skäggagamsungar. Vad det berodde på visste ingen, men det var inte farligt i alla fall. (Även som vuxna kan de ha de mest ovanliga sovställningar ibland!)

Tredje kvällen stod jag ändå inte ut längre utan tog ut henne och lade henne i handen. Hon var så liten att hon utan problem fick plats i handflatan på mig. Hon tittade litet på mig med sina pepparkorns ögon och borrade sedan ner sig och somnade som en stock. Där satt jag. I flera timmar medan hon sov. Det var så sött! Så höll vi på i flera kvällar tills jag började få värk i handleden av den obekväma ställningen. Istället lyfte jag litet på tröjan - och vips så kröp hon upp och lade sig tillrätta på mitt bröst..! Det var väl varmt, mjukt och gott kan jag tänka mig..! ;-)

Disa halvvaken under min tröja. Foto Gunilla ©
Disa - halvvaken under min tröja
Jessica med Gismo och Fiffi. Foto Gunilla ©
Det är inte bara mina skäggisar som är bortskämda..! Här är min kompis Jessica med sina skäggisar Gismo och Fiffi

När Teo sedan blev vuxen (och betydligt vassare!) så fick jag lov att ändra sovvanorna. Dessutom skaffade jag Cicero och Disa. Numera ligger de visserligen ofta på mitt bröst (inte alla på en gång!) men jag har en tröja mellan mig och dem. Överst har jag en munkjacka som jag drar igen över dem och då ligger de relativt "fast" eller så binder jag en sjal över dem och den håller dem på plats så att jag kan röra mig någorlunda.

Alla mina skäggisar älskar att somna på mig och jag tycker det är mysigt att ha dem nära.

Cicero och Teo sover på dataskärmen. Foto Gunilla ©

När jag ska gå och lägga mig så lyfter jag försiktigt in dem i terrariet. De brukar knappt öppna ögonen. Cicero blev nervös i början och sprattlade förfärligt, stackarn. Men han har vant sig och ligger numera helt avslappnad när jag lyfter in honom.

Är jag inte hemma så brukade Teo och Disa somna där de låg när ljuset släcktes, Cicero däremot kryper oftast in i sin grotta. Men det där varierar så bli inte orolig om din skäggis bryter sin vana.


Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.