Syrsor


När du köper syrsor - tänk på att mata dem innan du ger dem till din skäggagam. Du vet inte när - eller vad syrsan åt senast. Har syrsan inte ätit på länge är den inte särskilt näringsrik för din skäggis.

När jag skaffade Teo var hon cirka 2 månader och liten. De syrsor jag gav henne då var väldigt små. Aldrig större än avståndet mellan hennes ögon. Detta är mycket viktigt. En skäggagam kan faktiskt dö om de äter ett byte som är för stort. Jag har hört kommentaren "Det är inga problem han/hon åt den jättestora insekten". Ja, kanske gick det bra just den gången. Men jag har också hört om skäggisar som dött av för stor mat… så för jösse namn - chansa inte - hellre för litet byte än för stort.

Hur många?
Det är många som frågat hur mycket mina skäggisar äter. Så det tänkte jag berätta här. Men kom ihåg att det är väldigt individuellt. Så länge din skäggis äter behöver du förmodligen inte bli nervös även om den äter mer - eller mindre, än t.ex. Teo.

När Teo var 2-3 månader åt hon mellan 5-15 syrsor om dagen. MEN - jag har hört om skäggisar som äter upp till 80 syrsor om dagen vid den åldern! Matningen delade jag upp på minst två gånger per dag. En liten skäggis ska ha mat ofta.

En vecka efter att jag fick Teo började hon dock matvägra. Se mer under "matvägran"

När hon blev 4-5 månader åt hon fler syrsor. Då blev det ca 15-20 om dagen. Det var först vid den här åldern som Teo började äta grönsaker. Läs mer om det under "grönsaker". Mina skäggisungar åt grönsaker från början.

När Teo blev vuxen åt hon inte alls lika mycket. Jag matar mina skäggisar med 4-5 syrsor var 3:e dag. Dessutom brukar jag ge 2-3 zophobas en gång i veckan. Se "zophobas". Får jag tag i gräshoppor så ger jag dem det som variation. Grönsaker får skäggisarna givetvis varje dag. Tänk på att kalka syrsorna du ger din skäggis. Särskilt viktigt är det när ödlan är ung och växer. Då kan du kalka foderdjuren varje dag, när de är vuxna kanske varannan. Hur mycket vitaminer du ska ge beror på vilken sorts vitaminer du använder. Du får läsa på förpackningen. Överdosera dock inte - det är lika farligt som att ge för litet vitaminer.

Aptit
Aptiten går upp och ner. Men oftast är en skäggis matglad.

Hungrig Cicero Ju mer jag pratar med folk som har skäggagamer desto mer inser jag att aptiten för en skäggis varierar oändligt. Det finns inga regler. Ser skäggisen frisk ut så tror jag inte att man behöver oroa sig för hur mycket den äter. Ser ödlan hängig ut samtidigt som den äter mindre bör du lämna ett avföringsprov till veterinären - det kan vara parasiter och det är bra om det åtgärdas så fort som möjligt. Eller det kan vara något annat fel.

När skäggisen vill börja dvala äter den också mindre och vill sova mer. Även honor som snart ska lägga ägg slutar ofta att äta någon vecka före äggläggningen.

Det gäller att lära känna sin skäggis så att du vet varför den ev. ändrar sina matvanor.

Handmata
Jag handmatar alla mina skäggisar. Då vet jag precis hur mycket var och en äter och jag får inga förrymda syrsor i huset. Syrsor på rymmen är inte bara irriterande - en kvarglömd syrsa i terrariet kan faktiskt skada en sovande skäggis.

Köpa syrsor, var?
I början köpte jag mina syrsor i djuraffären, men det var en ganska dyr historia (priserna varierar stort mellan olika djuraffärer). Numera föder jag upp egna syrsor. (se syrsodling). Det är enkelt och jag har alltid syrsor hemma.

Du kan också köpa syrsor på postorder. Jag rekommenderar Cricket Express som håller mycket hög kvalitet på sina insekter. Klicka på knappen nedan.

Köp insekter från Cricket Express


Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.