Varför en ödla?


Först och främst ska man fundera på VARFÖR man vill ha en ödla. Är det för att vara häftig inför sina polare? Eller för att det är "inne" att ha ett originellt djur? Eller har man verkligen ett genuint intresse för reptiler och inser att de behöver speciell skötsel? Man ska tänka på att en skäggagam inte beter sig som en hund eller katt. Det är en reptil och den kräver "special utrustning".

Uppoffringar
Är du beredd att ägna mycket tid åt sin skäggagam? Ge upp eventuella resor för att ingen kompis kan/vill mata din ödla? (Det är inte alldeles enkelt att hitta någon som vill syssla med syrsor...) Är du beredd att bekosta veterinär om ödlan blir sjuk? Är du införstådd med att terrariet och alla tillbehör måste städas ofta?

Vill du ha en reptil? Det ÄR inte samma sak som att ha en katt eller ett marsvin. Visst, en skäggagam ligger (antagligen) still i knät, men de kan inte vara utanför terrariet någon längre tid och de är inga keldjur i "vanlig" bemärkelse.

Du bär ansvaret
Du har ansvaret för att behandla ditt djur rätt och få det att må bra. Därför bör du lära dig så mycket som du kan om just den art du skaffar - innan du skaffar ett djur - vilket som helst. Det krävs litet mer av dig om du skaffar en reptil eftersom de har speciella krav. När du väl lärt dig hur de ska skötas så är det inte särskilt svårt att ha just en skäggagam.

Har man tänkt över allt det här noga och är säker, så är skäggagamer bland det bästa djur du kan ha! Tycker jag! De är underbara. Väldigt personliga och alla mina har haft olika karaktärer.


Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.