Skötsel av syrsor


Jag har mina syrsor i ett stort plast terrarium (Petbox) som jag har köpt på zooaffären. Andra stora, genomskinliga lådor fungerar också bra. Bara syrsorna får ljus, syre och normal rumstemperatur samt att behållaren är lätt att rengöra. Ha INTE syrsor i t.ex. en mörk garderob, det mår de inte bra av.

Syrsor. Foto Gunilla ©
Mina syrsor

Underlag
Jag använder spån som underlag till syrsorna. Det är billigt och förhindrar otrevlig lukt. Reptilbark fungerar också, men det är dyrare. Dessutom har jag flera lager av äggkartonger och toalettrullar så att de kan "komma undan varandra". Syrsor som bor för trångt blir stressade och äter upp varandra. Hopknycklat tidningspapper går också bra om man inte får tag i tillräckligt med äggkartonger.

Mat till syrsor
Varannan dag ger jag syrsorna en apelsinklyfta (både för vätska och vitaminer) och ibland får de ett salladsblad. Salladen är inte särskilt nyttig men de älskar det och jag har upptäckt att de äter mindre på varandra om de får sallad..! Fråga mig inte varför..!


Törstiga syrsor. Foto Gunilla ©
Mina syrsor

Som variation ger jag dem en skiva äpple, päron, clementin, persika eller liknande då och då.

Obesprutad mat
Jag är mycket noga med att ge mina syrsor obesprutad mat - helst svenskodlat. Syrsor reagerar kraftigt på bekämpningsmedel. Dessutom vill jag ju inte att mina skäggisar ska få i sig bekämpningsmedel. Använder du bomullstuss i vatten som vätskekälla - se till att bomullen inte är behandlad med massa medel. Då kan syrsorna också dö...

Fiskmat Dessutom får de kattmat (torrfoder) eller fiskmat i flingor. Heter det så? Jag köper vitamin- och kalkberikade flingor. "Fiskmatsflingorna" älskar de men oftast ger jag dem dock kattmat med 'köttsmak'. Kattmaten blir billigare och mindre skräpig än fiskmaten.

Vatten
Har du alltid en färsk apelsinklyfta som syrsorna kan äta av så behövs inte vatten. Vill du ändå erbjuda vatten så kan du ta ett burklock med en bomullstuss i. Hushållspapper går också bra. Men har man ingenting i vattnet så drunknar de dumma syrsorna. En gång hade jag slut på bomull och testade utan. Johodå. På morgonen låg det en fullvuxen död syrsa i vattenskålen. Vattnet var högst 2 mm... Man kan ju tycka att den kunde klivit ur, men syrsor verkar inte vara vidare smarta...

Städning
En smutsig box med syrsor luktar illa. Så jag städar hos dem relativt ofta. Då "häller" jag över syrsorna i ett annat plastterrarium och diskar ur det gamla med vanligt diskmedel. Sedan lägger jag i nytt bottensubstrat, byter bomullstuss och sätter in nya äggkartonger. Givetvis plockar jag bort gamla fruktrester osv ofta.


Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.