Kalk & Vitaminer


Det är viktigt att din skäggagam får i sig de näringsämnen som den behöver. Man kommer långt med en varierad kost, men det räcker tyvärr inte när man har en skäggagam i fångenskap. De behöver extra tillskott av kalk och vitaminer.

Det finns lika många åsikter om hur mycket kalk och vitaminer som man ska ge som det finns skäggagamsägare. Här berättar jag vad JAG ger. Jag utger mig inte för att vara expert och garanterar inte att jag har rätt. Läs så mycket du hittar om vitaminer och kalk. Det är en djungel, man får fråga erfarna ägare, djuraffärer och läsa innehållsförteckningen på burken.

En burk kalk, en burk vitaminer
Man bör sära på kalk och vitaminer = köpa två burkar. Köp inte ett preparat som s.a.s. innehåller "allt". En skäggagam behöver mer kalk än vitaminer så därför är det är bäst att dela på det.

Kalk
Jag har köpt både ett rent kalkmedel och dessutom ett preparat med tillskott av D3-vitamin. Dessa alternerar jag när jag ger kalkade syrsor (var tredje gång kalk med D3, de andra gångerna ren kalk). D3-vitamin behövs för att skäggisen ska kunna tillgodogöra sig solljuset (UVB) ordentligt och därmed ta upp kalk.

Skäggagamer kan få kalkbrist även om man ger dem ordentligt med kalk - om de inte får tillräckligt med D3-vitamin. D3-vitamin finns även i multivitaminerna. D3-vitamin kan överdoseras - så överdriv inte! Fråga mig inte hur mycket som är för mycket - jag vet inte. Jag tycker själv att detta är svårt...

Jag ger kalk varje gång jag ger syrsor. Det vill säga - mina vuxna skäggagamer får 3-5 kalkade syrsor var tredje dag och ungar får kalkade syrsor 2 ggr/dag, (det är svårt att säga hur många syrsor - då de äter olika mycket olika perioder under uppväxten). Som sagt så tar jag var tredje gång kalk med D3 och resten ren kalk.

Köp ett kalkpreparat utan fosfor. Eftersom skäggagamer äter både kött (insekter) och grönsaker (omnivourous) så får de ändå i sig tillräckligt med fosfor via syrsorna. Kålgrönsaker inne-håller också en hel del fosfor så även det bör man ge mer sparsamt.

Vitmainer
Din skäggagam behöver ett multivitaminpreparat. Det finns många preparat att välja mellan. Nedan ser du vilka produkter jag använder. Men bara för att jag använder just dessa så finns det förmodligen fler som är bra.

Vitaminer ger man ungefär en gång i veckan till vuxna djur och var 4:e dag till ungar. Det finns produkter som endast innehåller spårämnen (sk. "trace elements") dessa vet jag inte så mycket om. Personligen använder jag "Multivitaminer" - som innehåller det mesta din skäggis behöver.


Nedan ser du de produkter som jag använder

Bone Aid, flytande kalk
Bone Aid liquid calcium

Flytande kalk som jag använt då mina skäggagamer har varit i extra behov av kalk. Tex. då Teo hade kalkbrist som liten. Jag gav även Disa detta då hon "var med ägg" samt efter äggläggningen. Men tänk på att det lätt kan bli för mycket kalk när man ger det i flytande form. Så var försiktig.

Bone Aid liquid calcium är flytande och tas därför upp snabbare. Produkten kommer från T-Rex Products.


Bone Aid, flytande kalk

Bone Aid MicroStick Calcium Powder

Ren kalk i pulverform. Gjord för att fastna på syrsorna när du skakar dem i kalken.

Bone Aid MicroStick Calcium Powder kommer från T-Rex Products.


Rep-Cal, Phosphorus-free Calcium with D3

Rep-Cal, Phosphorus-free Calcium with D3

Ultrafint kalkpulver med vitamin D3. Det finns även en variant som inte är "ultrafint" malet. Den går lika bra. Den här kalken ger jag var tredje gång som jag kalkar syrsorna. Vissa ägare ger den varje gång, men jag anser att det är för ofta. Du får själv avgöra hur just du vill göra.

Rep-Cal, Phosphorus-free Calcium with D3 kommer från Rep-Cal.


Rep-Cal, Herptivite Multivitamins

Rep-Cal, Herptivite Multivitamins

Multivitamin med Beta Caroten. Istället för A-vitamin har Rep-Cal valt att använda Beta Caroten eftersom det utesluter risken för A-vitamin förgiftning. Beta Caroten är en typ av A-vitamin som finns i många grönsaker och när den ges till reptilen så omvandlas den till A-vitamin. Herptivite Multivitamins innehåller dessutom spårämnen och mineraler. Bara naturliga ämnen, inga tillsatser.

När diskussion om vitaminer kommer upp så rekommenderar de flesta duktiga skäggisägare i USA just de här multivitaminerna.

Rep-Cal, Herptivite Multivitamins kommer från Rep-Cal.


Nekton-MSA

Nekton-MSA

Den här produkten använder jag inte själv men jag har förstått många gör det. Jag ställer mig mycket tveksam till att använda den till en vuxen skäggagam hela tiden eftersom det står på förpackningen att den är till för unga djur som behöver "komma igång", samt djur med kalkbrist.

HAR din skäggis kalkbrist så kanske den här produkten är bra, det vet jag ärligt talat inte. Produkten innehåller inte "vanliga" vitaminer utan bara spårämnen + kalk, fosfat, aminosyror och vitamin D3. Så eventuellt måste man komplettera med de vanliga vitaminerna också. Nej, jag skulle inte använda den här.

Nekton-Rep kommer från Nekton.Jumpstart

Jumpstart

Jumpstart är bra att ge till ödlor om de är sjuka, inte äter som de ska eller behöver extra näring (när Disa inte åt när hon skulle lägga ägg tex.) Jumpstart är en kaloririk "pasta" som som ökar aptiten och innehåller vitaminer och annat nyttigt. Det är jbra att använda om en unge matvägrar till exempel.

Jag tar litet jumpstart som jag blandar med vatten så att det går att suga upp i en spruta (utan nål!) sedan duttar jag i mungipan på skäggisen och oftast börjar de dricka - de gillar smaken. Men ge INTE för mycket. Jumpstart är starkt och kan lätt överdoseras.

Jumpstart kommer från ESU-Reptile.


Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.