Grönsaker


Grönsaker åt Teo inte i början. Det var äckligt tyckte hon. Väldigt äckligt. Ärligt talat tror jag inte att hon fattade att det var mat! Det där gröna? Som inte ens rör sig? Nä. Först när jag mer eller mindre "tvångsmatat" (nåja!) henne med grönsaker (delade i mycket små bitar) så prövade hon litet försiktigt. Veggies

Lär dem äta grönsaker
Var inte orolig om din skäggisunge inte tittar åt grönsakerna när den är liten. Tyvärr så "lär" deras uppfödare dem inte att äta grönsaker. Ungarna som jag födde upp själv åt alla grönsaker samma dag som de började äta syrsor. Jag handmatade dem från början och började med färgglada grönsaker som de tyckte såg "intressanta" ut. Sedan dess åt de alla grönsaker. Även om din skäggis inte verkar äta grönt, så ställ ändå in ett fat med finskurna grönsaker i terrariet varje dag.

Verkar din skäggis inte förstå att "det där gröna är mat" kan du testa att göra som jag gjorde med Teo. Jag tog henne i knät och petade försiktigt in grönsaker i mungipan, tillslut tuggade hon i sig och efter ett par dagar åt hon från skålen i terrariet.

Ett knep
Jag har fått frågan om hur man gör när ens skäggis inte vill ha grönsaker utan bara syrsor. Ett knep är att ställa in skålen med grönsaker på morgonen innan man går till jobbet. Då finns det bara grönsaker att äta och är han hungrig - så äter han. När du sedan kommer hem kan du servera syrsorna. Tänk bara på att ALDRIG mata precis innan ljuset (= värmen) slås av. Skäggisen behöver minst en timma under sollampan för att hinna smälta maten.

Är skäggisen vuxen och välnärd kan du vara lite tuffare. Du kan låta bli att ge den syrsor ett upp till en vecka för att "tvinga" den att äta grönsaker. En hungrig skäggis brukar äta det som finns.

Lär dem från början
Skaffar du en skäggisunge så kan du som sagt lära den att äta varierat redan från början genom att erbjuda så många sorters grönsaker som möjligt. Skaffar du en vuxen kan du behöva "omskola" den. Vill din skäggis bara äta EN sorts grönsaker och inget annat skulle jag testa med att helt ta bort just den grönsaken ett tag och bara erbjuda andra sorter. Jag skulle gissa att den tillslut äter även andra sorter. En skäggis är inte dum - den är smart nog att 'vänta ut dig' om den vill ha sin favoritmat. Men de BEHÖVER varierad kost, så ge inte upp.


Aptiten varierar
Aptiten när det gäller grönsaker varierar hos mina skäggisar. Vissa dagar är fatet länsat andra dagar har de inte rört det. Vet inte vad det beror på men jag låter dem bestämma själva.


Teo äter grönsaker. Foto Gunilla ©
Teo äter grönsaker


Sofia har på sin sida CB Reptiles sammanställt en mycket bra grönsakslista som du kan följa.


Diverse grönsaker du kan ge

Nedan har jag skrivit ner en lista på grönsaker du kan ge. Här anger jag inte näringsvärdet. Så bara för att det går att äta så är det inte säkert att det är jättenyttigt... Se även "Lista på grönsaker" en längre lista som inkluderar även de latinska och engelska namnen.

Endive sallad
Romansallat
Ruccolasallat
Vattenkrasse
Rosésallat
Maskrosblad & det gula på blommorna
Smörgåskrasse
Groddar av olika slag (alfalfa, solros etc)
Klöver (blommor och blad)
Groblad
Squash
Ärter
Majs
Minimajs
Gröna bönor
Pensée (blomman)
Ringblomma (blomman)
Krasse (blommor & blad)
Hallon
Blåbär (bra när de är litet lösa i magen!)
Okra
Hibiskus (både blommor och blad) tänk på att de krukväxter du köper i handeln oftast är besprutade. Du måste vänta flera månader innan du serverar Hibiskusen till din skäggis)
Gurka (för vätskan, gurka innehåller knappt någon näring alls)
Paprika (då och då, inte för mycket)
Riven morot (mina skäggisar blir dock lösa i magen av för mycket)
Morotsblast
Persilja (inte för mycket, det är inte nyttigt)
Spenat (inte för mycket)
Broccoli (inte för mycket)
Grönkål (inte för mycket)
Vitkål (inte för mycket)

Det finns givetvis många fler och det är svårt att exakt säga hur mycket av varje du skall ge. Det finns många olika åsikter om detta. Men det är i alla fall bra att ge mycket mörkgröna bladgrönsaker. Tänk ändå på att någon form av kål ska vara med varje dag. Men ge inte för mycket då det hämmar kalkupptaget. För mycket frukt och "blöta" grönsaker kan ge munröta.

Odla själv
Förutom grönsakerna ovan så odlar jag så mycket jag kan på min balkong och hemma hos mina föräldrar. Det är nämligen viktigt att skäggagamer får mycket bladgrönsaker och det är ju inte alldeles lätt att få tag i här i Sverige. Variation är mycket viktigt.

Några av de växter jag har odlat själv:
"Blad kål" såsom: grönkål, cho sum, tsatsoi (japanska - finns i fröhandeln).
Gurkört (både blommor och blad)
Krysantemum, (kolla vilken som är ätlig om du ska så, står på fröpåsen!)
Sallads-senap (Mustard)
Vattenkrasse
Sallads-cikoria
Kålrot (blasten)
Persiljeselleri
Krasse
Mangold
Hjorthornsgroblad


Ett bra ställe att köpa billiga och litet ovanliga fröer är Impecta Handels. Du hittar dem här: http://www.impecta.com/

Sunt förnuft
Med sunt förnuft och variation kommer man långt. Försök hitta färska grönsaker så långt det är möjligt. Näringen försämras vid infrysning. Och till slut... Man ska INTE ge skäggagamer vanlig sallad eller isbergssallad. Det är inte alls nyttigt för dem...


Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.