Vatten


Ingen av mina skäggisar dricker ur vattenskålen som jag ändå alltid har i terrariet. Det gör det hela onekligen lite besvärligare. En skäggis dricker inte särskilt mycket - men det är ändå enormt viktigt att de får tillräckligt med vatten. Uttorkning är en av de vanligaste orsakerna till att en skäggagamsunge dör.

Får skäggisen för litet vatten kan den bland annat bli hård i magen och få svårt att bajsa. Dessutom far njurarna illa - så var noga med att ge din skäggis ordentligt med vatten.

Jag brukar kolla om mina skäggisar är törstiga ungefär var 3:e dag.

I början sprayade jag dem med blomspruta och om de var törstiga drack de när jag sprayade på nosen.

Nu har jag dock övergått till att "vattna dem" med pipett eller en liten spruta (utan nål!). Jag tar dem i knät och duttar litet vatten på nosen eller i mungipan. Är de törstiga så dricker de. Men det kan ta ett tag innan de kommer igång. Det händer att jag sitter och "duttar vatten" i 10 minuter innan de börjar dricka. Då kan de hinka i sig en hel massa. När du gjort det några gånger så lär du dig att "läsa av din skäggis" och se om den är törstig eller ej.

De brukar även dricka när de badar. Jag badar mina minst en gång i veckan. Se mer under "Bad"


Teo får vatten. Foto Gunilla ©
Teo får vatten (här är hon tämligen ointresserad!)

I sin naturliga miljö får de i sig vätska via grönsaker, dagg o.s.v. men nu är det upp till dig att ge dem tillräckligt. Duscha skäggisen dagligen med blomspruta och bada den minst en gång i veckan. Se mer under "Bad".


Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.