Bad


Skäggisar mår bra av att bada. Jag badar mina ett par gånger i veckan i 10-25 minuter per gång. Bada sin skäggagam gör man för att den råkat bli smutsig - men framför allt för att den ska få tillfälle att dricka om den är törstig. Dessutom tar en skäggagam till viss del upp vätska genom huden och kloaken när den badar.

En annan bra sak är att skäggisen ofta bajsar i badet. Ganska praktiskt - det är bara att lyfta upp ödlan, skölja av den i ljummet vatten och spola ner badvattnet med bajs och allt i toaletten. Bajsar ödlan direkt när den kommer i vattnet får man hälla upp nytt badvatten så att de får sitt bad i alla fall.

Så här gör du
Mira Badar Jag använder en stor balja med plan botten. På baljans botten lägger jag en handduk eller liknande för att ödlan inte ska halka runt. En skäggis blir nervös om den känner att det är inte är stadigt under fötterna. Vattnet ska vara ljummet (känn med insidan av handleden, känns det lagom varmt där (ska vara ungefär samma temperatur) så är det lagom varmt. Vattnet får inte vara för djupt - ungefär upp till "taggraden" på sidan om ryggen är lagom. Låt skäggisen ligga i handen och sänk långsamt ner den i vattnet. Håll still ett tag så att ödlan hinner vänja sig vid vattnet och dra långsamt undan handen.

När ödlan har varit i badet ett tag kan du försiktigt "borsta" den med en mjuk tandborste. Det brukar de tycka om! Men - ta det försiktigt! Skrubba inte och använd absolut inte tvål - det är väldigt uttorkande.

Nervös i början?
En del skäggisar kan vara ordentligt nervösa över att bada i början, så ta det lugnt. Håll gärna kvar handen i vattnet så att skäggisen kan hålla fast i den om den vill. Låt den bada korta stunder i taget i början och lyft upp den om den får fullständig panik.

Badhatare?
Det sägs ju att skäggagamer gillar att bada. Inte alla. Teo hatar att bada. De andra tolererar det - men älskar det inte! Teo får fullständig panik hur jag än gör. Hon börjar hyperventilera, sprattlar och klöser. Ganska snabbt insåg att det inte var bra för henne att bli så stressad. Men bada behöver hon likväl. Det är bra för huden med fukt. Dessutom tar en ödla upp fukt genom huden så det är bra på många vis.

Rinnande vatten
Då testade jag med att hålla henne under rinnande ljummet vatten i handfatet. Det fullkomligt älskade hon! Hon blir slapp i min hand, blundar och njuter fullständigt. Ännu bättre om jag "skrubbar" försiktigt med en tandborste. Om inte ställningen för mig vore så jobbig så skulle vi kunna stå där i timmar. Nu brukar jag "duscha" henne c:a 10-15 minuter ungefär var tredje/fjärde dag.


Teo tar en dusch. Foto Gunilla ©

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.