Könsbestämning


Att könsbestämma unga skäggagamer är svårt. De bör vara könsmogna innan man kan göra det med säkerhet. Det är svårt att exakt säga när en skäggagam blir könsmogen. Det beror på hur snabbt de vuxit. Men minst 5 månader brukar de vara innan de är könsmogna i alla fall. Könsbestämmer du "för tidigt" så har inte hemipenisen utvecklats ordentligt och du kan lätt missta en hane för en hona.

Lyft på svansen
Om du vill könsbestämma din skäggagam så tar du den i handen med "rumpan" mot dig. Lyft försiktigt svansen litet uppåt. Ta det väldigt lugnt - drar du upp svansen för högt eller i för "snäv vinkel" så kan du bryta den! Det är bra om din skäggagam inte är stressad. Det är lättare att se skillnaden om skäggisen är lugn och avslappnad.

Två "bulor" = hane
Titta på svansen precis ovanför kloaken (analöppningen). Ser du två "bulor" så bör det vara en hane. En ödla har två penisar, de kallas hemipenis och det är dessa du ser som två bulor. Se bild nedan.

En "bula" = hona
Ser du bara en "bula" i mitten så är det förmodligen en hona. Men - en hona kan också vara nästan platt. Se bild nedan.

Fler skillnader
En könsmogen hane har dessutom tydligare femoralporer än honan. Dessa hittar du på insidan av låren. Man kan också titta på ödlans huvudform. En hane har oftast bredare och kraftigare huvud dessutom har han svartare skägg (när han är upphetsad) än honan som oftast inte får helt kolsvart skägg när hon är upphetsad. Men - det är inte alltid så här. En del honor har breda huvuden och får också kolsvart skägg. Man måste helt enkelt se på helheten.

Befruktning
Vid parning så blir hemipenisen närmast honans kloak erigerad och han för in den i henne. En enda parning kan räcka för flera "omgångar" ägg. Honan kan även lagra sperman under lång tid. Se bilder på parning under "Ungar - parning & äggläggning".


Hane. Foto Gunilla ©
HaneHona. Foto Gunilla ©
Hona

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.