Vad kostar det?


Det är gamska dyrt att ha skäggagamer. Mycket dyrare än jag trodde innan jag skaffade Teo. "Paketpris" för terrarium, utrustning och skäggagam var 3.600 kr (Februari 2001).

Sedan tillkommer mat. Om man inte föder upp egna syrsor så kostar de ca 3:- st i en djuraffär. Det är billigare att köpa syrsor på mässor eller på Internet. (som unga äter de ca 10-20 st/dag, som vuxna ca 5-7 st var, var tredje dag, men det varierar. Zophobas brukar kosta ca 1 kr st. Grönsakerna kostar också en del eftersom de ska ha "rätt" grönsaker. De är ofta dyrare än de grönsaker jag äter själv.

Mycket som kostar
Bottensubstrat måste bytas, lampa till spotlighten, rengöringsmedel, vitaminer (ca 200-250:-/burk), kalk (ca 200:-/burk) och nya lysrör minst var 6:e månad. (De ska bytas även om de lyser, UV-ljuset blir sämre om röret är gammalt). Eventuella veterinärkostnader måste också räknas in. Jag alla mina ödlor försäkrade hos Agria. Årskostnad är (år 2008) 500 kr. Dessutom kommer din elräkning att stiga ganska rejält.

Blir dyrt
Det blir en hel del pengar, så man bör tänka sig för innan. Kostnaden är inte slut när man väl investerat i utrustning och ödla, det måste man ta med i beräkningen. En katt är billigare - mycket billigare! ;-)

Jag vill inte avskräcka
Jag skriver absolut inte det här för att avskräcka dig från att skaffa en skäggagam - det är det bästa djur du kan ha. Men du måste tänka över alltihop noga innan du skaffar en ödla. Det är alldeles för många reptiler som far illa... Man måste veta alla ev. nackdelar innan man skaffar ett djur. Ett djur är inget man bara lämnar tillbaka om man tröttnar. Du ska ha din skäggis så länge han/hon lever. Jag för min del ångrar mig inte en sekund, även om det var mycket mer jobb än jag trodde. :-)


Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.