Dvala


Innan jag skaffade skäggagamer så försökte jag lära mig så mycket som möjligt om dem. Jag läste och frågade runt. Men ingenstans hörde jag talas om att de vill dvala. Nu har jag förstått att de flesta vuxna skäggagamer VILL dvala och att de gör det mer eller mindre djupt och länge. Även om man försöker hindra dem så gör de det i alla fall - eller blir enormt slöa.

Första gången
Första gången ens skäggagam vill dvala blir man rädd. Skäggisen är slö, håglös och verkar sjuk. Det är bra att kolla så att den inte ÄR sjuk innan man låter den dvala. Ett avföringsprov är bra. Har den parasiter så ska man avmaska innan man låter den dvala. Det kan vara skadligt för den att dvala om den inte är frisk.

Ska vara frisk
Vet du att din skäggagam är frisk så är det ofarligt att låta den dvala. HUR man låter sin skäggagam dvala varierar enormt. Det verkar finnas lika många metoder som det finns skäggagamer och ägare. En sak är dock mycket viktig. Eftersom de inte solar och kan smälta maten så ska de inte ha någon mat i magen. Se till att de "bajsar ut" allt innan de får sova.

Så här gör jag
Personligen så märker jag att de börjar bli slöa fram i november/december och bara vill sova. Dessutom vill de knappt ha någon mat alls. Då minskar jag antalet ljustimmar succesivt till ungefär 8 per dygn. När de verkar vilja sova hela dagen släcker jag lyset helt och lägger in skäggisarna i sina grottor och lägger en handduk över. Sedan hänger jag över terrariet så att det är helt mört inne hos ödlorna. Jag brukar titta till dem ungefär var tredje dag. Förutom det så rör jag dem inte.

Det händer ibland att de vaknar tidigare än jag tänkt mig och då tänder jag upp terrariet. De får själva bestämma om de vill vakna. Vaknar de inte av sig själva så brukar jag väcka dem i mitten av mars. Då har de dvalat ca 3 månader. Då ökar jag succesivt ljustimmarna till 14 igen.

Många metoder
Eftersom metoderna att dvala är så många så har jag bett folk att skriva sina egna erfareheter. Du kan läsa dem nedan. Vill du också berätta här hur du dvalar din skäggis? Maila mig!


Disa dvalar. Foto Gunilla ©
Disa dvalar - bara foten sticker fram..!


Personliga erfarenheter från skäggagamsägare

Jag fortsätter att erbjuda mat men om de inte vill äta så låter jag dem vara och försöker inte uppmuntra dem att äta. En av mina "halv-dvalar"... han minskar inte i vikt men vill inte flytta sig från sin gren om han inte får syn på ett blåbär eller en Rep-cal pellets. Min skäggis är snart två år och har varit så här i en månad. En av de andra skäggisarna går till matskålen varannan dag och äter och är bara vaken ca 6 timmar per dag innan hon drar sig tillbaka till sitt gömställe för att sova. Jag tvingar ingen av dem att äta så länge de behåller vikten och ser allmänt friska ut. Jag antar att om de vill dvala ordentligt så är det bättre att de gör det med tomma magar.

Om mina skäggagamer börjar dvala så stänger jag av UVB-ljuset, byter värmelampa till en med lägre watt och ställer in timern på normalt vinterläge, d.v.s. 9-10 timmars dagsljus. Jag låter dem dvala inne i sina terrarier. När de sedan vaknar så byter jag till den starkare lampan igen och sätter på UVB-ljuset.

/Jenn




Jag försöker att låta mina djur följa sina naturliga instinkter. Jag håller inte med om den rådande åsikten att skäggagamer måste dvala för att kunna para sig.

Min första vinter med skäggagamer hade jag två honor. Tata var två månader äldre än Lipstick och Tata bestämde sig för att dvala. Jag ville helst inte att de skulle dvala för den Tata vägde bara 90 gram. Jag gjorde allt för att väcka henne. Hon kröp under sin solgren varje dag och somnade. Jag drog ut henne och satte henne i värmen. Där satt hon sömndrucken en liten stund och kröp sedan tillbaka in under grenen. Lipstick som var två månader yngre förblev vaken hela vintern. Hon växte sig mycket större än Tata som dvalade. Lipstick blev senare en jättebra avelshona, hon lade 24-28 ägg i fem omgångar varje säsong. Alla äggen kläcktes. Lipstick vill aldrig dvala om ljuset är på.

Tata dvalar så fort det blir kallare ute. Tata är steril, jag vet inte varför. Annars är hon frisk och kom från en bra uppfödare som jag blev nära vän med. Tata har varit tillsammans med samma hane som Lipstick, men har aldrig lagt några ägg. Så om de vill dvala numera så låter jag dem göra det. Jag gör detsamma med alla ödlor som jag har. Jag dvalar dem inte - de dvalar sig själva. Om de blir riktigt trötta så stänger jag av värmen, men jag "kyler inte ner" dem. Jag låter dem helt enkelt vara i normal rumstemeratur.

Ungefär varannan vecka så väcker jag dem för att se om de vill ha vatten eller grönsaker. Oftast vill de bara ha vatten - om ens det. Dessutom väger jag dem för att vara säker på att de inte minskar i vikt. Oh, och den första vintern sov Tata i nästan sex månader, hon åt ungefär en syrsa i veckan när jag väckte henne. Jag vägde henne en gång i veckan eftersom hon var så liten, men hon förlorade bara ett gram på hela tiden. Nu är hon fullvuxen, frisk och ett underbar vän åt min son. Men hon var mycket mindre än Lipstick när hon äntligen kravlade fram under grenen på våren.

/Lucy




Jag försöker varken uppmuntra eller tvinga mina skäggagamer att dvala. Men - om jag ser att de vill dvala så hjälper jag dem.

Först vill jag poängtera att jag ändrar antalet timmar som sollampan är på. Jag minskar gradvis timern från 14 timmar per dag till 11 timmar per dag inför vintern. När jag ser att en skäggis äter mindre och mindre och sover mer och mer så drar jag ner antalet ljustimmar ytterligare till 8.

När det gäller gömställen... så testar jag olika tills jag hittar vad varje individuell skäggagam gillar - eller inte gillar. Jag har ett par som bara vill att huvudena ska sticka ut och några som vill ha det helt svart och några som vill ha "skugga"!

De skäggisar som sover ytligt matar jag varannan dag och de som sover djupt ger jag ingenting. Alla ödlorna får ett bad och vatten att dricka varje vecka. Det är enda gången jag har blivit biten av en skäggis! En djupt sovande hona uppskattade inte att bli utsläpad från sitt gömställe för ett bad!

Jag väger varje ödla när de ska bada. Om de bara förlorar några få gram så oroar jag mig inte.

Nu när jag försöker berätta om hur jag gör så inser jag att jag gör olika för varje ödla. De är alla så individuella så det är jag som får anpassa mig efter DEM.

/Eva




Jag sänker antalet ljustimmar till 11-12. Detta gör jag när jag ser att de går in i sitt gömställe och stannar där hela dagen. Dessutom byter jag till en värmelampa med lägre watt. Istället för en 100-wattare så tar jag en 60-wattare så att de i alla fall har litet värme. För det mesta så kommer de ut igen från sina gömställen efter 2-2½ månad.

/B22




Mina skäggagamer dvalar på eget initiativ. De slutar helt enkelt att äta och börjar sova hela dagen under sina grenar. Jag låter ljuset vara på 10 timmar men jag minskar värmelampans watt. Mina skäggisar dvalar inte helt, ofta har de ögonen öppna och tittar på mig när jag pratar med dem men de flyttar sig inte från sina gömställen på flera veckor (om jag inte drar ut dem). Jag brukar ta ut dem en gång i veckan eller så för att erbjuda dem vatten och mat - vilket de inte vill ha. Jag ger dem ett bad och sätter dem på deras solplatser för att de ska bli varma. Där stannar de större delen av dagen sedan kryper de tillbaka in under sina grenar och gömmer sig igen.

Jag hoppas att jag hanterar detta rätt, för jag är inte säker på hur man gör. Vi läste alla böcker och faktablad innan vi skaffade våra skäggisar men detta var något som jag inte alls var beredd på. Jag saknar dem så mycket!

Min dotter frågar hela tiden när de ska vakna och jag svarar att de vaknar när de är redo. Jag vet att de är husdjur - inte vilda djur - och jag försöker att låta dem göra som de vill med den här hemska dvalningsgrejjen! När de dvalat färdigt så ser de friska ut och har nästan inte förlorat i vikt alls. Jag är glad när de är vakna igen!

/Donna




Buddy dvalade utan min hjälp. Jag märkte att han blev sömnigare när vädret blev kallare trots att han bara var 9 månader.

Han åt mindre och blev mindre aktiv. Jag kortade ner hans "dagstimmar" till 12 timmar och lämnade värmen som vanligt. Han sov i en vecka och var sedan vaken ett tag. Sedan vaknade han varje dag för ytterligare en vecka men åt fortfarande inte. Två veckor senare var han helt vaken och åt som vanligt igen. Vi började med att endast ge honom grönsaker i två dagar när han åt bra av det så började vi ge honom syrsor som vanligt.

/Buddys matte




Att dvala sina skäggagamer kan vara avgörande för att se om dina djur är friska om du avser att avla på dem.

Vi är alla nervösa ägare i början. I fångenskap har vi egentligen inget val om de ska dvala eller ej. Somliga skäggisar vill inte dvala, en av våra gjorde det inte i år och en annan sov i tre månader. Om de vill dvala så är det inte mycket du kan göra för att förhindra det. :)

Kontrollera bara att stället där de sover har bra ventilation, inte är för kallt och att de alltid har friskt vatten tillgängligt.

/John
The Reptile Rooms




Jag har sex vuxna skäggagamer. En av dem är 7½ år och har aldrig dvalat. Resten av dem dvalade förr om åren, men bara en har gjort det i år. Den som dvalade började för 2 månader sedan och kom ut idag för att sola. Den honan är i ett terrarium med tre andra honor. Två av de andra gick ner i varv litet och åt mindre, men ändrade inte sina rutiner nämnvärt. Den fjärde (som dvalade för 2 år sedan och förra året) har inte visat några som helst tecken på att vilja dvala. Hon äter och solar som vanligt.

Luau, nu två år, dvalade första gången för mig förra året. Hon var bara ca 25 cm lång när hon gjorde det. Det gjorde mig väldigt nervös, men hon kom ut igen och lade på hullet snabbt. I år har hon gått ner i varv litet och stirrar på mig från en gren under sollampan nästan varje dag.

Jag har aldrig försökt att dvala en skäggagam. Jag ser ingen riktig anledning till det. Jag lämnar beslutet till dem.

/Carole
Reptilecare.com




Min "dvalar" sej själv, den lägger sej i det svalaste hörnet av terrariet och sover 3-5 veckor i oktober/november.

/Danne




Jag dvalar dem inte - de gör det på eget bevåg. När hanen blir slö inför vintern så minskar jag bara på antalet ljustimmar. Min hona har aldrig dvalat.

/Scott




För det mesta börjar min skäggis gå ner i varv. Faktiskt så tror jag att hon håller på att förbereda sig just nu (29 december). Det händer oftast när temperaturen utanför terrariet sjunker (och även inne i terrariet). Skäggagamerna inser detta och börjar förbereda sig för vintern. Tillslut är det som om de går i ide och bara sover. Självklart lämnar jag litet grönsaker och vatten åt dem varje dag om de vill äta, för mina sover inte hela tiden. Annars lämnar jag dem ifred.

/LizardGuy







Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.