Utomhus


Outside På sommaren när det är tillräckligt varmt är det bra om skäggagamer kan få vistas i riktig sol så mycket som möjligt.

UV-ljuset i terrariet är inte alls samma sak som riktig sol. Det måste dock vara tillräckligt varmt ute och absolut inte blåsa kallt. Det bör vara minst + 20 grader i skuggan. Det får heller inte vara FÖR varmt.
Min pappa har byggt en bur som Teo kan vara i. Riktigt varma dagar ställer jag buren i halvskugga under t.ex. ett träd, så att det inte blir för varmt. En ödla kan MYCKET lätt överhettas om den inte kan söka skugga och då kan den snabbt dö. Så var väldigt försiktig.

Lämna aldrig ödlan utan uppsikt. Jag hade Teo ute i sin bur sommaren 2001 hos mina föräldrar. Det var inte alldeles populärt. I början var hon helt paralyserad och flyttade sig inte när det blev för varmt. Det fick jag göra - så håll koll. Hon var väldigt ovan vid det nya och mycket rädd, tryckte sig mot mig och blåste upp skägget så fort något rörde sig. Mest hotade hon mamma och pappa. Och det fungerade - de gick inte nära...! ;-)


Bur på balkongen. Foto Gunilla ©
Buren på balkongen. Som synes är Cicero (höger) nervös.
Så jag brukar inte ha honom ute numera.


Under varma dagar våren 2002 har jag haft buren ute på balkongen. Då är Teo lugn. Men - det kan bli väldigt varmt på en balkong så kontrollera temperaturen ofta. Det får aldrig bli varmare än deras "solplats" i terrariet, d.v.s. ca 40 grader. OBS! Det måste finnas skugga så de kan svalka sig om de vill.

Cicero slipper däremot vara ute numera. Han blev så nervös att jag inte ville stressa honom - hur nyttig riktig sol än är. Blir din skäggis rädd för något (vad det än är) så tvinga den inte. De mår inte bra av stress.

Sommaren 2002 gick det hur bra som helst att ha Teo ute. Hon var inte ett dugg rädd. Jag hade till och med henne på semester i södra Sverige. Hon fullkomligen ÄLSKADE att vara ute i solen varje dag (det var värmebölja) och undersöka allt. Det var sån' fart på henne att jag köpte ett leguankoppel som hon accepterade. Annars var det svårt att hålla ordning på henne. (Se gärna foton under "Bilder/Teo - semester").

Tänk på att en skäggis springer SNABBT om den blir rädd. Så håll noga uppsikt och lämna den aldig ensam.


Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.