Matvägran / Tvångsmatning


Ändrar din ödla sitt beteende så bör du alltid undersöka varför. Det är bra att lämna in ett avföringsprov till veterinären då och då för att se om ödlan har parasiter. Parasiter är nämligen en vanlig orsak till att de slutar äta. Är det en vuxen skäggagam så kan den vilja dvala - men då bör du ändå kolla så att den är frisk. Om en frisk, parasitfri, vuxen skäggagam inte äter på en vecka så är det oftast ingen fara, de har sina "perioder" då de äter mindre. Men dröjer det mer än en vecka bör du undersöka varför den inte äter.

Ungar som slutar att äta
Är det en unge som slutar att äta så är det mer alarmerande. Att den äter dåligt de första dagarna efter att du har köpt den behöver inte betyda att den matvägrar eller är sjuk. Det kan vara omställningen, så låt den vara ifred ett tag och fortsatt att erbjuda syrsor och grönsaker så börjar den förmodligen äta igen.

Anledningar till matvägran
Att en skäggisunge slutar att äta kan bero på många saker, tyvärr vet jag förstås inte alla anledningar - man får försöka använda sitt sunda förnuft till att lista ut varför. Men här tar jag upp några anledningar till matvägran.

Sjukdom
Parasiter eller någon annan sjukdom. Kolla ALLTID med veterinär om de slutar att äta en längre tid.

Fel temperatur
Solplatsen ska vara 38-40 grader, är det för kallt så kan de inte smälta maten och vill heller inte äta. Är resten av terrariet för varmt så är inte det bra heller. Den svalare delen bör ligga runt 22-25 grader.

Stressig miljö
Håller du på för mycket med din skäggis? Är den ny så kan för mycket hantering stressa den och den slutar att äta. Om terrariet står i en "rörig" miljö där det går förbi mycket folk eller om det står på golvet så kan det också vara en orsak till matvägran. Flytta i så fall terrariet till ett lugnare och bättre ställe och/eller täck över sidorna på det så att det bara är öppet fram.

Dominant kompis
Bor ödlan ihop med en dominant skäggagam så kan de också sluta äta. Märker du att den dominanta alltid skuffar undan den undergivna så måste du separera dem. Om inte annat så kan du prova att lyfta ut den dominanta medan du matar den undergivna. Det kan hjälpa.

Sunt förnuft
Orsakerna kan vara många, försök att använda ditt sunda förnuft och "känn" vad som kan vara fel. Ofta kan man ana sig det om man bara "lyssnar" till skäggisen och iakttar beteendet. Se över ditt sätt att mata ungen och testa en annan teknik, se om ungen verkar rädd och i så fall - när? Ändra i så fall det som skrämmer den. Men - försök att vara konsekvent... ändra inte dina matningsteknik hela tiden, då vet ungen inte vad som gäller.

Försök inte "för mycket"
Jag vet själv hur frustrerande det är när de inte äter. Men ibland måste man försöka släppa tanken på det och slappna av. Försöker man "för mycket" och håller på med dem jämt, så blir de stressade och slutar att äta bara därför.

Vätska är viktigt
Om ungen inte börjar äta efter 3-4 dagar så måste du se till att den i alla fall får i sig vätska. Det är det absolut viktigaste. En - tyvärr - vanlig orsak till att skäggagamsungar dör är att de är uttorkade. Se mer under "vatten".

Så här gör jag
Obs! Det är så här JAG gör - jag är ingen expert - så rådfråga veterinär också, jag kan inte nog poängtera hur viktigt det är!

När en unge inte har ätit på 3-4 dagar så försöker jag "bryta trenden"! Ibland får nämligen ungar för sig att syrsor är "läskiga" av en eller annan anledning och slutar äta. Jag slutar därför att ens erbjuda syrsor på en vecka och ger istället en "gröt" via pipett eller spruta (utan nål), se 'recept' nedan.

Blandning
Jag blandar baby-kycklingmat (för de minsta), vatten och tillsätter lite vitaminer och kalk. Du kan även blanda i upplösta skäggagams-pellets (för ungar!) om du vill. Konsistensen av blandningen ska bli ungefär som tjock välling som du kan suga upp i sprutan. Gör en ny blandning varje dag. Det är viktigt att näringen finns kvar. Blandningen får absolut inte vara iskall - vänta tills den har rumstemperatur. Sedan suger man upp blandningen med en pipett eller liten spruta (utan nål, finns på apoteket).

Matningen
Jag tar ungen i knät och duttar litet av blandningen i ena mungipan. Oftast så äter de självmant när man gör så. Är de inte sjuka utan har slutat äta av en annan anledning så är de hungriga. Låt ungen äta så mycket den vill, så ofta som möjligt varje dag (minst 2 ggr/dag) i en vecka.

Börja med syrsor igen
Efter en vecka med blandningen så kan du börja med att släppa in små syrsor till ungen. Byt ut bottenmaterialet mot hushållspapper som du tejpar fast så att syrsorna inte kan gömma sig, dessutom är det lätt för skäggisungen att se syrsorna på det vita papperet. Klipp av benen på syrsorna. Ja, jag vet - det är äckligt, men de hoppar inte runt och skrämmer din unge då. Släpp bara in en och en i taget och försök att störa din skäggis så litet som möjligt. Förhoppningsvis så börjar han äta nu.

Tvångsmatning
Tvinga ALDRIG i din skäggis t.ex. syrsor genom att tvångsmata med det, då kan skäggisen bli rädd för dem och förknippa syrsor med obehag.

Om inte den frivilliga tekniken ovan fungerar, så måste du kanske tvångsmata trots allt. Vill den inte äta själv, ens av blandningen från sprutan, så måste du ringa en veterinär. Du måste kolla om din ödla är sjuk. Du ska inte experimentera på egen hand om du inte är en van reptilägare och vet vad du gör.

Om du nu väl ska tvångsmata så ta det lugnt och försiktigt - det är väldigt traumatiskt för en unge att bli tvingad att äta.

Håll ödlan i ena handen i ett fast grepp (men inte för hårt, då kan du lätt skada den!). Peta försiktigt in sprutan mungipan och tryck försiktigt in blandningen i munnen, litet i taget så att de hinner svälja ordentligt. Ge inte för mycket mat vid varje tillfälle - då spyr de upp allt igen. Det är bättre att ge ofta och litet.

På förekommen anledning
Maila inte mig och fråga hur du ska göra om din skäggis inte äter, snälla! Det jag vet om matvägran har jag skrivit här. Något är fel hos din skäggis och därför har han slutat äta. Ring veterinären!

Man kan få råd från forum och hemsidor, men när det väl kommer till kritan så måste du ringa en veterinär. Jag får alldeles för många mail från oroliga ägare som vill att jag ska hjälpa dem. Men jag kan inte göra mer än vad jag gjort här. Lägg inte ansvaret för din sjuka skäggis på mig - jag varken kan eller vill ta det ansvaret. Rådgör med de som har en utbildning och vet vad som ska göras = en veterinär.






Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.