Parasiter


OBS!Verkar din skäggagam sjuk - så snälla ödlsa inte tid på att maila mig och be om råd. Jag är ingen veterinär och jag har inte ens sett din ödla. Ring veterinären direkt! Jag varken kan eller vill ta på mig ansvaret för din skäggagam. Jag kommer bara att säga åt dig att ringa veterinären.

Denna sida är INTE till för att ställa diagnos eller bota din skäggis utan att en veterinär har tittat på den. Här skriver jag bara om mina egna erfarenheter så att du kanske kan känna igen några av symptomen. Snälla du - experimentera inte själv, det kan gälla livet på din skäggis!


Bra reptilveterinärer:
Djurkliniken Roslagstull, Stockholm
Blå Stjärnans Djursjukhus, Göteborg

Känner du till fler BRA reptilveterinärer så Maila mig!




Tyvärr är det så att alla mina skäggisar har haft parasiter. Jag som tyckte att jag skött hygienen så noga. Kanske var det så att de hade det när jag fick dem. Jag vet inte. Men jag vet att det är mycket vanligt.

Slö
Jag märkte att något var fel när Teo blev fruktansvärt slö. Hon var håglös och likgiltig. Ville inte gå ur sin grotta på hela dagen. Dessutom verkade hon ha ont när jag drog med fingret längs ryggraden. Då spratt hon till något fruktansvärt. Det var tragiskt att se. Hon höll heller inte i sig ett dugg när jag lyfte upp henne, man kunde i stort sett tippa över henne på rygg utan att hon reagerade. Dessutom luktade bajset väldigt illa. (Kanske har din skäggis inte alla dessa symptom (det varierar!) men har den några av dem så bör du kontakta en veterinär.)

Jag blev självklart mycket orolig och blev remitterad till Strömsholms djursjukhus. Där gjorde de en grundlig undersökning; blodprov, bajsprov, röntgen, salivprov o.s.v.

Parasiter
Efter ett par dagar fick jag besked. De hade blodmask, springmask och coccidier. Tyvärr vet jag inte mycket om dessa parasiter så jag går inte in på detaljer. Misstänker du att din skäggis är sjuk - så sök upp en veterinär! Omgående! Lita inte enbart på information på Internet...

Begynnande kalkbrist
Dessutom hade Teo begynnande kalkbrist. Och jag som trodde att jag nästan gett för MYCKET kalk. Kalkbristen yttrar sig i ett tidigt stadium bland annat som svullnad i benen och runt käken. Och jag som trodde att Teo var tjock... Men det var hon inte - det var begynnande kalkbrist. Dessutom höll hon inte i sig när jag lyfte upp henne och hennes framfötter pekade inåt. Detta är också tecken på kalkbrist. Det finns fler, men jag tar inte upp det här. Jag kan alldeles för litet och vågar inte ge råd. Jag är som sagt ingen sjukdomsexpert - är du det minsta osäker så kontakta veterinären - det är bättre att göra det en gång för mycket!



Behandlingar

Kalkbrist
Eftersom Teo inte hade allvarlig kalkbrist så räckte det med att jag gav henne koncentrerade kalkdroppar (finns i djuraffären, de jag använder heter "Bone Aid") varje dag. Nu när hon är återställd så behöver jag inte ge extra kalk utan jag nöjer mig med att kalka alla syrsor och zophobas som hon får. Så för jösse namn var noga med att ge tillräckligt med kalk - särskilt när ödlan växer. För att ödlan ska kunna ta upp kalken behövs UV-ljus. Det får de via solen och lysröret, men det finns också "artificiell sol" i form av droppar. De heter "Solar Drops" och innehåller D3 vitamin.

D3 gör att de kan tillgodogöra sig kalken - kort uttryckt. Solar Drops är dyrt (finns också på djuraffären), men jag tycker att det verkar fungera bra. Man ger en droppe i veckan så det är inte särskilt jobbigt. Men tänk på att D-vitamin kan överdoseras - så ge inte mer än förpackningen anger.

Avmaskning
Jag fick avmaskningsmedlet "Axilur 25 mg/l" mot masken och behandlade både Teo och Cicero med detta två gånger. Först en gång, sedan väntade jag två veckor och gav dem en dos till. Under tiden steriliserade jag terrariet i stort sett varje dag och tog bort all vanlig inredning. Som bottenmaterial använde jag tidningspapper som jag bytte varje dag. Detta är nödvändigt under behandlingen då skäggisarna annars smittar sig själva med parasiten hela tiden.

När behandlingen var färdig skickade jag in avföringsprov till veterinären och masken var borta. Så att bli av med masken var relativt lätt. Det är däremot svårt att hålla masken borta har jag märkt. De har fått springmask tre gånger på ett år. TROTS att jag är extremt noga med hygienen. Det är med andra ord VANLIGT med parasiter!

Min veterinär rekommenderade mig att avmaska mina ödlor en gång om året. Så det kan ju vara ett tips. Kontakta din veterinär för rätt dosering - det är mycket viktigt. Det är farligt att ge för mycket!

Coccidia
Om masken inte var ett problem att bli av med så är det värre med coccidierna. Det gav sig inte och jag har behandlade båda mina ödlor med sulfapreparatet Bactrim i 4 månader. Jag tog bort alla grenar och dylikt i terrariet för att kunna desinficera det varje dag med Virkon. Jag hade tidningspapper i botten och en itu sågad plasthink som grottor (med handdukar under så det blir litet trevligare att sova), som solplats hade de en "plastkorg" som jag lagt en gammal handduk över. Det såg inte alls roligt ut i terrariet. Men det måste vara lätt att städa eftersom parasiterna måste bort. Men tyvärr verkade inte all denna desinficering och behandling hjälpa... De blev inte av med coccidian. Ödlorna såg dock inte ut att vara ett dugg sjuka, det är det underliga - men deras avföring luktade mycket illa.

Bot Coccidia = Albon
Eftersom Bactrim inte hjälpte mot coccidian så fick jag efter mycket om och men kontakt med en kvinna i USA som skaffade fram ett annat sulfapreparat som heter Albon åt mig. Det är mer "specialiserat" mot coccidia och fanns inte i Sverige.

Jag behandlade mina skäggisar med Albon i sex dagar och skickade sedan in avföringsprov till Strömsholms djursjukhus. OCH COCCIDIAN VAR BORTA! Både jag och min veterinär blev förvånade - och glada. Albon fungerade så bra att min veterinär Mia Runnérus beslutade att ta hem Albon på licens till Sverige.

Det känns underbart att mina stackars skäggisar inte har lidit i onödan - de har med sin coccidia hjälpt alla andra skäggisar i framtiden med den sjukdomen. Ok, Albon är ingen undermedicin, det vill jag poängtera - den hjälper inte alla - men den är det bästa som finns just nu för coccidia.

Tyvärr fick de tillbaka coccidian efter ett par månader och jag fick behandla igen. Så som sagt... Det är mycket svårt att bli av med. Man tror att coccidia finns latent hos skäggagamer (på en ofarlig nivå) men drabbas ödlan av stress av något slag eller får andra parasiter så kan coccidian blossa upp till en skadlig nivå. Nu har jag lyckats hålla det borta genom att ge Parazap (Se nedan). Parazap botar inte coccidia - men den hjälper mot andra parasiter och coccidia blir ofta värre om det finns andra parasiter.

Baycox Vet. 50 mg/ml
Mina skäggisar fick tillbaka coccidian 2008. Den gången blev de ordinerade 'Baycox'. Detta preparat fungerade också mycket bra.

Misstänker du coccidia hos din skäggis så kontakta din veterinär för ett avföringsprov.

Albon
Tänk på att Albon är mycket uttorkande. Var VÄLDIGT noga med att bada din skäggis och ge den ordentligt med vätska under behandlingen och även drygt en vecka efter. Det är enormt viktigt. Jag gav mina 3 ml vatten varje dag via pipett, dels under behandlingen och sedan fortsatte jag 10 dagar efteråt. Dessutom förstörs ofta aptiten under/efter en Albon behandling, så var beredd på att din skäggis inte är så pigg på att äta ett tag.



Naturmedel

Nutribac
En bra "efterbehandling" efter en "sulfa kur" är Nutribac. Det är ett preparat som återställer balansen i magen på ödlan. Man vet ju själv hur dålig i magen man kan bli efter en penicillinkur... Nutribac finns (vad jag vet) inte i Sverige men går att beställa och läsa om här: http://www.mzrproducts.com/.

Parazap - förebyggande mot parasiter
Efter att ha kämpat med återkommande parasiter så testade jag något som folk rekommenderade i USA - Parazap. Det är ett slags "naturmedel" som man ger i förebyggande syfte. Antingen kan man pudra insekterna man ger till ödlan med det eller så kan man brygga ett slags "te" som man ger dem 5 dagar i rad varje månad. Jag måste säga att det har fungerat helt fantastiskt. Sedan jag började med det har ingen av mina ödlor haft parasiter.

Ett stort varningens ord dock - lämna ett avföringsprov till veterinären INNAN du börjar med Parazap. Har din ödla mycket parasiter så kan det ta för lång tid att behandla med Parazap och ödlan kan ta skada. Parazap är långsamverkande och därför bör man inte ge det om ödlan har mycket parasiter. Parazap hjälper inte heller mot coccidia. Däremot så ökar risken för coccidia om ödlan har mycket parasiter så indirekt hjälper Parazap.
Du kan beställa Parazap från USA. Det finns (vad jag vet) inte i Sverige.
http://www.parazap.com/






Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.