Veterinärbesök


Den här sidan har jag faktiskt gjort för att avreagera mig litet. När jag råder en orolig ägare att kontakta veterinär så kommer han/hon nästan ALLTID med undanflykter. Varför? Varför är det sådant motstånd mot att besöka en veterinär med sin sjuka skäggis?

När du skaffar din skäggagam - har du med i beräkningen att den kan bli sjuk och behöva veterinärvård? Det måste man göra.

Tyvärr verkar inte alla ägare införstådda med det. Jag får alldeles för ofta email från oroliga ägare som undrar om deras skäggagam är sjuk. Du ska inte fråga mig - eller någon annan på Internet - du ska ringa en veterinär och beställa tid för undersökning. Varken jag eller någon annan kan veta vad som är fel på din ödla utan att ens ha sett den.

Motstånd mot veterinärbesök
Det verkar finnas ett motstånd mot att besöka veterinären med sin sjuka ödla, har jag märkt. Resonerar du på samma sätt om du, ditt barn eller din hund är sjuk som om din ödla är det? Jag tror inte det. Eller - de flesta verkar inte göra det. Varför? Det är lika viktigt att din ödla får vård - som att du får det om du är sjuk.

"För dyrt"
När jag rekommenderar ett veterinärbesök så får jag ofta svaret. "Jag har inte råd." Det skulle man ha tänkt på innan. Det är faktiskt så att du måste kalkylera med oförutsedda utgifter om du skaffar ett djur. Annars får du skaffa fram pengarna på något sätt i alla fall. Det går ofta att ta räkningen på avbetalning till exempel. Dessutom bör du försäkra ditt djur. Då blir inte kostnaden så astronomisk. (Läs mer under "Försäkring")

Brutet ben
Jag har fick en gång ett email från en kille som hade en skäggagam som förmodligen brutit benet. Han undrade vad han skulle göra. Jag svarade att han skulle ringa veterinären - direkt. Sedan gick det en tid och jag hörde inget. Efter en månad fick jag ytterligare ett email till där killen skrev att han väntat ett tag för att se om skäggisen blev bättre. Det blev den inte. Så efter en vecka med brutet ben lämnade killen tillbaka skäggisen till djuraffären där han köpt den och fick en ny. Jag fick tårar i ögonen när jag läste det. Varför behandlar människor sina djur så? Byter man bara ut dem så lättvindigt om de blir sjuka?

Inte alltid akut
Självklart är det inte alltid man behöver rusa iväg akut, men det är bra att göra en hälsokontroll på sin skäggagam då och då. Jag personligen lämnar avföringsprov när jag tycker att det behövs. Det brukar bli ca 1 ggr per år och skäggis.

Ont om bra "Reptilveterinärer"
Det är många som säger att det inte finns så många bra "reptilveterinärer". Nej. Det kanske är sant - men om veterinärer aldrig får en chans att träna på reptiler - så blir de heller aldrig duktiga. Vi reptilägare måste kräva att veterinärerna ska kunna ge våra djur bra vård. Om efterfrågan finns så kommer den att tillgodoses. Veterinärerna kommer att vara tvugna att lära sig behandla reptiler. Så besök veterinären om det behövs - det gynnar oss alla.
Bra reptilveterinärer:

Stockholm Djurkliniken Roslagstull
Gunnel Andersson
Valhallavägen 12A
114 22 Stockholm
Tel. 08-612 57 60
Göteborg Blå Stjärnans Djursjukhus
Bo Runsten
Gjutjärnsgatan 4
417 07 GÖTEBORG
Tel. 031-65 35 00
Borås Blå stjärnans djursjukhus i Borås
Lars Pettersson
Blå Stjärnans Djursjukhus
Stallgatan 5
Box 1257
501 12 Borås
Tel 033-20 54 50
Stömsholm Regiondjursjukhuset Strömsholm
730 40 Kolbäck
Tel. 0220-458 00


Känner du till fler BRA reptilveterinärer så maila mig. Det vore toppen om jag kunde sammanställa en lista här!

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.