Terrariet


Var noga med att ta reda på vilken utrustning din skäggagam behöver innan du skaffar ödlan - det är livsviktigt. Får den fel betingelser far den illa och kan mycket väl dö.

Jag rekommenderar att du köper utrustningen först och förbereder ordentligt för "inflyttningen" av ödlan. Det tar nämligen ett tag att fixa allt. Det ska vara ljusramp med UV-ljus, spotlights, bottensubstrat, ev. värmemattor osv.

Kontrollera noga att temperaturerna stämmer innan ödlan flyttar in. Det tar ett tag innan man hittar de rätta avstånden mellan lampa och gren osv. Temperaturen är MYCKET viktig. Mät den på flera ställen och vid flera tillfällen med en digital termometer.


Mitt terrarium

Fakta - vad behövs?

UVB-ljus
Det är nödvändigt med ett UVB fullspektrum ljus för att en skäggagam ska må bra. Fråga på djuraffären vad du ska ha för lysrör - de ska veta. Lysröret bör vara högst 40 cm från skäggagamen och placerat där ödlan vistas mest under dagen. Tänk på att det inte får vara glas emellan röret och ödlan - då har det ingen effekt. UVB-röret måste bytas minst var 6:e månad eftersom UV förlorar i effekt (även om det lyser).

Värmelampa / Spotlight
En 60-150 w spotlight som finns på djuraffären fungerar bra, även en del välsorterade elaffärer har starka spotlights. Hur stark lampa du behöver beror på avståndet mellan lampa/solplats. Du får pröva dig fram. Se till att spotlighten inte sitter där ödlan kan komma åt den och bränna sig. Var också noga med att själva armaturen klarar av hög värme. Annars är det stor fara för överhettning. Tänk också på att alltid ha reservlampor hemma.

Temperaturer
För mycket värme är lika farligt som för lite värme. Temperaturen under ljustimmarna bör ligga runt 22-25 grader på den svala sidan. I den varmare delen kan det vara runt 30-32 grader. Solplatsen ska vara varmare. En solplats med 38-40 grader är nödvändigt för att skäggagamen ska kunna smälta maten. Mät temperaturen noga - köp en digital termometer med "ute och inne" temperatur. Då kan du mäta temperaturen både på den svala sidan och på solplatsen. Mät flera gånger under några dagar. Man måste dessutom kolla temperaturen beroende på om det är sommar eller vinter. Innetemperaturen hos oss varierar ju med årstiderna.

På natten kan temperaturen gå ner till 18-19 grader utan att det är någon fara (bara inte ödlan har ätit innan ljuset släcks).

Luftfuktighet
En skäggagam behöver ca 50% luftfuktighet. Tyvärr har vi bara runt 20% vintertid (lägenheter är oftast torrast). Därför bör man dagligen spraya inne i terrariet. Köp gärna en hygrometer som mäter luftfuktighet. Det finns kombinerade digitala termometrar/hygrometrar som är bra.

Värmematta
Bor man kallt och behöver värma upp terrariet ytterligare så rekommenderar jag en värmematta som läggs UNDER terrariet. En värmematta bör alltid ligga under terrariet för att kunna användas endast vid behov. Bor man i lägenhet behöver man oftast inte extra värme, men det är bra att den ligger där IFALL det blir kallt. En värmematta ska aldrig ersätta spotlighten på solplatsen. Använd den bara om du har så kallt inomhus att den svala delen blir kallare än 22 grader, eller det går ner under 18 grader på natten.

Använd aldrig värmesten. En värmesten överhettas lätt och är då direkt livsfarlig för en ödla som inte känner av värme när den kommer underifrån. Värmemattor som ligger under terrariet blir inte lika varma som en värmesten, därför är de bättre.

Ljustimmar
Under sommarhalvåret så låter jag ljuset vara tänt ca 14 timmar och under vintern 9-10 timmar (om de inte vill dvala, då sänker jag ytterligare (se 'Dvala'). Framåt hösten så sänker jag succesivt antalet 'soltimmar' med ungefär en halvtimme i veckan.

På vintern kan ungar/unga skäggagamer (upp till ca 1 år) ha tänt 12-13 timmar eftersom de inte dvalar som vuxna skäggisar.

Bottenmaterial
Numera använder jag endast 'reptilmatta' i mina terrarier. Läs mer under 'Bottensubstrat'. Till ungar använder jag tidningspapper och/eller hushållspapper. Använd absolut INTE bark, "desertblend", sand, calcisand, småsten eller spån - det är livsfarligt om de råkar äta av det - det kan fastna i halsen eller klumpa ihop sig i magen.

Inredning
Skäggagamer tycker om att klättra så det bör finnas grenar eller något annat att klättra på. Grenarna ska vara tillräckligt stabila och breda för att ödlan ska känna sig säker. Se till att allt är ordentligt fastsatt så att det inte välter - skäggisar bökar en hel del ibland (och de är inte världens smidigaste djur!). Det måste även finnas en solplats och någon form av gömställe där ödlan kan dra sig undan. Gömställen bör finnas i både terrariets varma och kalla delar. Har du flera ödlor i terrariet så måste det finnas tillräckligt med gömställen för alla djur.

Annat som behövs är vattenskål, matskål och kanske litet artificiella växter.

Terrariets storlek
Se till att terrariet är tillräckligt stort, ju större desto bättre! Det ska vara minst 120 x 70 x 70 för en vuxen skäggis. Har du två så ska terrariet vara minst 150 x 70 x 70. Längden och djupet på terrariet bör vara större än höjden, då skäggagamer till största delen är marklevande. Jordbruksverket rekommenderar en yta på 0,90 kvm till en skäggagam.

Jag får ofta frågan vad ett terrarium kostar. Jag har ingen aning. Det varierar enormt! Du får helt enkelt fråga runt.






Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.