Bottensubstrat


Det finns inget fullkomligt säkert bottenmaterial för ödlor. Tyvärr. Du måste använda ditt sunda förnuft, ta reda på fakta och sedan använda det som du tycker är bäst. Jag har frågat runt på massa amerikanska skäggagamsforum om bottensubstrat och jag får ungefär lika många åsikter som jag får svar. Det ÄR svårt att välja. Men - det finns bottensubstrat som är säkrare än andra så försök i alla fall att välja det säkrast tänkbara för din skäggis.

Olga på matta Reptilmatta (Reptile carpet)
Detta använder jag själv. Jag har köpt 'båtmatta' - utan öglor! Att mattan inte har öglor är viktigt eftersom ödlan annars lätt fastnar med klorna. Reptilmatta/båtmatta är säkert, billigt och relativt lätt att hålla rent. Jag har löst renhållningen genom att ha tre stora delar i botten, sedan mindre bitar ovanpå. Alltså två lager. När skäggisen bajsar så tar jag ut den smutsiga mattbiten och gör rent den. Sedan tvättar jag alltihop i tvättmaskinen med jämna mellanrum. Väldigt smidigt.

Vetekli
Tidigare använde jag en kliblandning för mina vuxna skäggagamer. Det är riskfritt om de skulle råka äta av det av misstag och det ser ut som sand. Dessutom är det billigt och väger inte mycket. Det enda negativa jag kan komma på är att det är litet uttorkande på ödlans skinn - och att det dammar. Hela lägenheten luktade vetekli... Om du sprayar din ödla dagligen så ska det inte vara något problem. MEN - var försiktig så att du inte blöter ner vetekliet. Det möglar lätt och mögel är INTE bra för någon levande varelse.

Vetekliblandningen köper du hos Granngåden.

Unge på hushållspapper Hushållspapper/pappershandukar
och/eller tidningspapper

Pappersprodukter är det absolut säkraste bottensubstrat som finns. Dessutom är det relativt billigt och lätt att byta ut när det blir smutsigt. Jag använde enbart tidningspapper med hushållspapper ovanpå för mina ungar.

Sand
De flesta ödleägare har nog tyvärr sand som bottenmaterial. Det ser förvisso snyggt ut och är hyfsat billigt. MEN - det kan också orsaka allvarlig förstoppning och till och med död - om ödlan får i sig av sanden. Jag personligen skulle aldrig använda sand. Dessutom är det tungt och svårt att göra ordentligt rent - utan att byta alltihop.

Sand är INTE naturligt för skäggagamer som många tror. I Australien (som skäggagamer kommer ifrån) är sanden hårt packad, oftast "utblandad" med jord så att det blir en hård yta. Därför får inte skäggagamerna i sig så mycket sand som om du använder vanlig sand.

Om du använder sand - försök att få tag i sand som inte dammar.

Använd aldrig sand för ungar! Särskilt unga djur undersöker allt med tungan och om de råkar svälja litet så kan det orsaka allvarlig förstoppning och till och med döden. Använd tidningspapper / hushållspapper!

Papperspellets
Papperspellets "Toa-lätt" som används till kattlådor. Detta är inget jag har använt personligen så jag vet tyvärr inte mycket om det.

Alfa alfa pellets (kaninmat)
Cicero på pellets Hyfsat säkert - om inte ödlan äter av det vill säga. Om pelletsen blir fuktig (vilket den blir i en ödlemage) så expanderar den. Så om ödlan råkar få i sig en pellets så kan den orsaka uttorkning (pellets suger upp mycket fukt) och förstoppning. Dessutom möglar pellets lätt så den måste hållas absolut torr. Pellets är också mycket högljutt..! Tycker jag. När ödlorna rör sig så dundrar det ganska rejält i terrariet..!
Bottensubstrat jag själv inte skulle använda

Notera: Jag har samlat information på andras hemsidor och på forum. Jag har personligen inte testat de flesta av substraten nedan.

Repti-bark
Bark består av bitar och om en skäggis råkar svälja en bit - kan den fastna i halsen eller i magen. Repti-bark är fiberrikt och kan lätt orsaka förstoppning och det är känt att bitar fastnat i kloaken.

Desert blend - (krossade valnötsskal)
Av Jenn Harrell (översatt från engelska av mig, Gunilla. Använt med Jenns tillstånd.) Valnötsskal ("LizardLitter", "Desert blend" etc) är ett av det värsta substrat som finns. Det har ett rykte om sig att orsaka hemska förstoppningar och även skada magsäcken medan det passerar eftersom kornen är så vassa.

Calcisand/Vitasand
Av Jenn Harrell (översatt från engelska av mig, Gunilla. Använt med Jenns tillstånd.) Calcisand/Vitasand är fruktansvärt när det orsakar förstoppning eftersom det klumpar ihop sig när det blir fuktigt och det är inte nedbrytningsbart i magen. Det lilla som bryts ner kan slå ut PH-balansen i magen och orsaka svåra matsmältningsproblem. Det är också väldigt irriterande i ödlans ögon och skinn. Färgad calcisand kan till och med färga av sig på ödlan och ge den en konstig nyans.

Reptisand/Quartz Sand
Av Jenn Harrell (översatt från engelska av mig, Gunilla. Använt med Jenns tillstånd.) Reptisand/Quartz Sand är ett annat bottensubstrat som är "gjort" för skäggagamer - och det är hemskt. Reptisand/Quartz Sand är väldigt, väldigt finkornig - så fint att den orsakar ömsningsproblem och irriterar ödlans ögon.

"Krossade majskorn"
Om en ödla äter av krossade majskorn sväller de och kan orsaka förstoppning.

Hyvelspån/sågspån
Kan orsaka förstoppning om en ödla äter av dem.

Kattsand
Innehåller kemikalier som inte är bra för en ödla. Däremot är "Toa-lätt" bra.


Har du några egna erfarenheter angående bottensubstrat som du vill dela med dig av? Kontakta mig!


Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.