Var ska jag köpa min ödla?


Var man skaffar sig en ödla är en smaksak. En del tycker att det är praktiskt att gå till djuraffären och köpa "hela paketet" där, en del vill köpa den privat eller på en mässa. Alla alternativen har sina fördelar.

Djuraffär
Teo köpte jag i en djuraffär. Det fungerade bra för mig. Jag behövde köpa alla tillbehör på en gång, så det var praktiskt.

Fördelen hos en bra djuraffär (och det hoppas man ju att de alla är!) är att de har vana av att sälja djur och att de har alla tillbehör. Förhoppningsvis ska de även kunna ge råd och anvisningar om hur du ska sköta din skäggagam. Men det är inte alltid fallet - så ta reda på fakta om skäggagamer INNAN du köper ditt djur - lita inte på att personalen i djuraffären kan berätta allt för dig.

Skulle det hemska inträffa att din ödla av någon anledning skulle dö snart efter att du köpt den så bör du utan problem få en ny.

En nackdel med en djuraffär är att djuret har flyttat många gånger. Först är den född hos en uppfödare, sedan köps den upp av en grossist sedan fraktas den till djuraffären. Efter det så ska den hem till dig. Det blir (minst) tre flyttar och varje flytt är en omställning (och orsak till stress) hos en ödla.

Privat
Köper du av en privat uppfödare så har du fördelen att få veta litet mer om din skäggis. T.ex. vad föräldrarna heter och hur de ser ut, exakt hur gammal din ödla är m.m. All sådan information kan ju vara rolig. Och din ödla behöver heller inte flytta mer än en gång i sitt liv. Från uppfödaren och hem till dig.

Dock vet man ju aldrig hur duktig uppfödaren är. Fråga mycket!

Mässor
Jag köpte Cicero på "Expo syd" i Kristianstad av en privat uppfödare. Det var också bra. Fördelen med mässor är att du ofta köper direkt av uppfödaren och till ett bättre pris än i djuraffären. Tillbehör finns också på mässor. Att besöka en mässa är alltid roligt. Om inte annat för att bara titta. Just Expo Syd hålls i Kristianstad i slutet av augusti varje år.


Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.