Vad ska jag välja - en unge eller en vuxen?


Om man köper en unge eller en vuxen skäggagam är en smaksak. Det är roligt att se en unge växa upp, men de är känsligare och kräver mycket mer tid.

Köp inte för liten!
Först och främst - köp INTE en ödla som är för ung/för liten. Den är väldigt känslig då och risken finns att den inte klarar sig. Den bör vara minst 20 cm (svansen inkluderad) och minst 8 veckor gammal.

Många säljer ungar som är betydligt mindre än så - och det är sorgligt.

Storleken säger inte hur gammal ungen är
Storleken på ungen säger tyvärr inte så mycket om hur gammal den är. Det beror till stor del på hur mycket mat den har fått under sin uppväxt. En unge som är 25 cm kan vara yngre än en som är 14 cm. Därför bör man titta både på längd och fråga om åldern.

Välnärd
Skäggagamen du köper ska ha litet mage - en "urholkad" skäggis är inte bra. De ska kännas "tunga" i handen även om de är små. Tjockleken på svansroten är också bra att titta på. En välnärd skäggagam har en tjock svansrot. De ska vara alerta och inte apatiska. Titta på ögonen - de visar ofta om skäggisen mår bra. Den ska ha en pigg och vaken blick.

För små ungar
En nykläckt unge är 10 cm (inklusive svansen). Ser du en unge som är så liten så är den antingen mycket ung - eller har fått fel mat och därför inte växt som den ska. Du kan ha tur och lyckas med en sådan liten unge - det är en chansning.

Det är lätt att falla för frestelsen att köpa en unge som bara är 10-11 cm. De är ju SÅ söta och oftast billigare än en större. Men försök att stå emot. Kräv av din djuraffär/uppfödare att de ska ta hem en större unge - om du vill ha en unge och inte en vuxen, vill säga.

20 cm eller 8 veckor
En ansvarsfull uppfödare väntar med att sälja sina ungar tills de är äldre. Innan de växt till sig vet man ju faktiskt inte om ungarna är helt friska eller ej. Ett problem kanske uppkommer först efter ett tag och det är uppfödaren som ska ta itu med det - inte du som köpare. Personligen anser jag att man inte ska sälja ungar förrän de är minst 8 veckor gamla. Eller 20 cm långa. Det bästa vore om djuraffärerna (och privata köpare) inte köpte för unga djur utan "tvingade" uppfödare att vänta med att sälja tills ungarna är tillräckligt gamla. På så vis skulle man få bort "massproduceringen" av skäggagamsungar.

Dyra att föda upp
Det är enormt dyrt att föda upp skäggagamsungar eftersom de äter så mycket. Därför är det vanligt att oseriösa uppfödare säljer sina ungar när de bara är någon vecka gamla. Vilket är på tok för tidigt. Behåller man ungarna tills de växt till sig så tjänar man inte på att föda upp. Så enkelt är det. Tyvärr. Jag vet, för jag har själv fött upp ungar - och inte tjänat ett öre eftersom jag sålde dem när de var över 8 veckor!

Köpa vuxen skäggagam
Det har både sina för- och nackdelar att köpa en vuxen skäggagam. Du har fördelen att slippa ge den enormt mycket mat under uppväxten och dessutom är det lättare att se om den är frisk och inte har några bristsjukdomar.

Nackdelen kan vara att den inte är van att bli hanterad. Den har inte växt upp hos dig. Och andra sidan så brukar det sällan vara några problem. De flesta skäggisar vänjer sig snabbt vid att bli hanterade bara man har litet tålamod.

Ska man rädda en misskött ödla?
Fall inte för frestelsen att köpa en misskött ödla från en djuraffär för att försöka rädda den. Risken är stor att djuraffären då bara tar hem en ny som kommer att fara lika illa. Det blir en ond cirkel. Dessutom är det enormt jobbigt psykiskt att försöka rädda ett djur som sedan dör. Jag vet hur svårt det är att låta bli... och ibland gör man det i alla fall. Men försök först att prata med djuraffärens ägare och upplys om bristerna. Kanske kan de rätta till dem. Eller så bör de ge dig ödlan till ett mycket bra pris - de ska vara tacksamma över att du tar hand om den. OM de bryr sig om djuren vill säga...


Mindi. Foto Gunilla ©
Det här är Mindi som jag försökte rädda våren 2002.
Han klarade sig inte, och det var fruktansvärt jobbigt!
Jag ville så gärna hjälpa honom...






Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.