En eller två skäggagamer?


Jag får ofta frågan om man ska köpa en eller två skäggagamer, och i så fall, två honor, en hane och en hona eller två hanar? Innan man skaffar mer än en skäggagam bör man ställa sig frågan varför man vill ha två. Är det för att de ska ha sällskap? Det behöver de inte. En ensam skäggis mår inte dåligt över att vara själv. Vill man ha två för att se ett tydligare beteende? Ja, det är roligare och intressantare med två för beteendet blir tydligare. Eller vill man ha ungar i framtiden?

Hane - hane
Först och främst - två hanar går INTE att ha tillsammans om de är över 4-5 månader. Det kan se ut att fungera - i början. Men hanar är enormt revirstänkande och det kan smälla på en tiondels sekund. Jag har hört fler än en berättelse där den ena hanen har dödat den andra trots att de såg ut att vara vänner dagen innan. Så chansa aldrig. Har du två hanar - separera dem direkt!

Hona - hona
Två honor går oftast bra. För det mesta så accepterar de varandra. Men även här händer det att den ena honan kan vara så dominant mot den andra att det inte fungerar. Det finns absolut inga garantier. Skaffar du två skäggagamer (oavsett kön) så måste du vara beredd att separera dem om det inte fungerar. Disa och Teo (båda honor) fungerade inte tillsammans. Disa var väldigt elak mot Teo. Däremot fungerade Disa och Mira väldigt bra tillsammans.

Hane - hona
En hane och en hona kan fungera - tidvis. MEN - inte året runt! Särskilt inte under sommarhalvåret då parningssäsongen infaller. En hane kan "vara på" en hona så mycket att det stressar sönder henne. Hon får inte vara ifred. Hanen kan dessutom bli väldigt hårdhänt och skada honan rent fysiskt om hon aldrig kan komma undan. Det blir enormt stressande för både honan - och hanen. Så har man en hona och hane så bör man ha två terrarier så att man kan separera dem när det blir nödvändigt.

Tyvärr har jag märkt att det är väldigt vanligt att ha just en hane och hona tillsammans. Folk tror att det ska fungera året runt och vill inte lyssna när jag svarar att det oftast inte gör det. Jag får ofta frågor om varför hanen gör si eller så samt varför han jagar och biter henne. Snälla! Läs på om skäggagamers beteende innan du skaffar dem så att du vet vad som händer. Är hanen på honan ofta - så ÄR det stressande för henne även om de verkar trivas ihop där emellan. Utsätt henne inte för detta "uppvaktande", utan ta ditt ansvar och separera dem. I naturen kan honan gå undan. Det kan hon inte i ett litet terrarium. Tänk själv hur det skulle vara att ha en sexgalning efter sig hela tiden och inte kunna komma undan...! ;)

En annan sak man ska ha i åtanke om man har en hona och hane är om man verkligen vill få ägg och sedan även ungar. En hane och hona som går tillsammans kommer förr eller senare att para sig och honan blir gravid. Du kanske inte tycker att det gör så mycket, det är bara att ta bort äggen om du inte vill ha ungar. Jo... i och för sig, men att ständigt "bli med ägg" sliter enormt mycket på honan och förkortar hennes liv betydligt.

Vill man ha ungar efter sina skäggagamer så är det ändå bra att ha dem i olika terrarier och sammanföra dem ibland.

Kan gå bra - ett tag...
Ibland kan det gå att ha en hane och hona tillsammans. I alla fall ett tag... Teo och Cicero bodde ihop i två år - men sedan gick det inte längre. Han var på henne i stort sett hela tiden och stressade både sig själv och Teo. Nu bor Cicero ensam och är betydligt lugnare.

Alltså - man måste vara beredd på att separera dem om det blir nödvändigt. Man får vara uppmärksam och hålla koll. Enligt min åsikt så bör en hane och hona aldrig bo tillsammans. Vill du ändå prova - ha alltid ett extra terrarium tillhands om du behöver separera dem.

Om du köper två ungar
Köper du två ungar från samma ställe så tänk på att de förmodligen är syskon och alltså inte alls lämpliga att ha som avelspar. Babies

Är det två honor är det ok - men det vet man nästan aldrig när de är små. Vill du ha två ungar så råder jag dig att köpa dem från två olika uppfödare. Eller ännu hellre - köp EN unge, vänta tills den blir stor nog att könsbestämma och komplettera sedan med "det kön som fattas". Då är du säker.

En annan nackdel när man köper två ungar är att det kan vara två hanar och då måste du antingen separera dem snart eller sälja den ena. Det är inte så kul...


Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.