Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 1

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Syrsor? + Terrarium vid trappa?
Hur gör man med syrsorna? Föder du upp syrsor själv och hur går det? Odlar du någon annan mat till Teo själv? Bananflugor? Vaxmott? Hur går det?

Sedan har jag en fråga till. En vän till mig ska också köpa en skäggis och hon bor i en tvåplansvilla med trappa i vardagsrummet. Där tänkte hon ställa terrariet. Trappan är helt öppen runtomkring. Kommer skäggisen att ramla nedför trappan och slå sig?

Min vän hade en vattenagam tidigare i ett akvarium, och den tog sig ut en gång mitt i natten, ramlade ned på golvet, sprang över vardagsrummet och dunsade sedan nedför trappan, steg för steg tills den dog nedanför. Hemsk syn på morgonen! Är skäggisarna smartare? Har de någon känsla för höjd? Vet du?
/Sofia


Svar
Ja, jag odlar mina egna syrsor. Det blev för dyrt att köpa när jag har många skäggisar och även andra ödlor (Hjälmgeckos). Läs mer om syrsor under "Skötselråd skäggagam"

Angående din kompis som också ska köpa en skäggis. Jag rekommenderar INTE att ha terrariet vid en trappa. Inte BARA för risken att de ska trilla ner - utan för att det alltid är drag runt trappor. Inga reptiler tål drag. Och nej. Skäggagamer är tyvärr inte särskilt smarta när det gäller höjder. De kan mycket VÄL ramla ner för en hal trappa. De får ju inget grepp. Jag skulle personligen inte ställa terrariet där.
/GunillaRädd ny skäggis
Igår köpte jag en Skäggagam i en djuraffär. Jag har hört bara gott om dem, att de är lätta att träna och ett underbart husdjur. Jag har läst och lärt mig mycket bland annat hur de "visar skägget" och "plattar ut sin kropp" när de känner sig hotade. Jag vet inte om de är den nya omgivningen han agerar som han gör eller inte. Killen på djuraffären sa att Skäggagamer numera är så tama att de inte spärrar ut sitt skägg.

Ändå såg jag det själv för första gången igår när jag precis skaffat min Skäggis. Jag vill kunna ta upp min Skäggis men jag är orolig för att han ska bita mig och jag vill inte skrämma honom ännu mer om JAG blir rädd. Kanske ska jag ge honom ett par dagar att vänja sig och se om han lugnar ner sig? Jag tvekade att skaffa en unge så den jag skaffade är 8 månader och nu undrar jag om det visade sig vara ett misstag eftersom han är rädd för mig. Har du några råd om hur jag ska göra? Jag skulle verkligen uppskatta det!
/Steven


Svar
Killen i djuraffären hade fel. Skäggagamer är inte så tama att de aldrig "spärrar ut skägget" när de känner sig hotade. Det gör de. Det är deras naturliga beteende vid fara. Vanligtvis är skäggagamer så lugna att vi kallar dem tama även om det kanske inte är helt sant. Det FINNS dock undantag, även om det är ovanligt. Vissa skäggisar kan vara aggressiva - men som sagt det är sällsynt. Med litet tålamod (från dig) så tror jag säkert att din skäggis kommer att vänja sig vid dig.

Säkert är han bara nervös över allt nytt. När jag tog Teo utomhus för första gången så spärrade hon ut skägget. Hon hotade allt som rörde sig. Hon är nervös eftersom allt är nytt och hon känner sig otrygg. Jag är säker på att det är så det är med din skäggagam. Ge honom några dagar för att vänja sig vid sitt nya terrarium och låt honom vara ifred där. Ta inte ut honom. Ta det sedan lugnt. Prata lugnande och visa inte att du är rädd för honom (även om du är det!). OM han skulle bita dig - försök att hålla dig lugn och dra inte tillbaka handen eller skrik. Det skrämmer honom ännu mer.

Läs mer om vad du kan göra om din skäggis är väldigt rädd och nervös på sidan " Skötselråd skäggagam " Titta under "Rädd/aggressiv skäggis?"
/GunillaSpringa fritt?
Jag har just fått min första skäggis i födelsedagspresent och han är så liten!!! Jag såg bilder på din skäggis springande runt i lägenheten. Jag är så rädd för att låta min göra det. Tänk om han springer iväg och försvinner? Jag kanske aldrig hittar honom igen!
/Claudia


Svar
I början när Teo var liten lät jag henne inte springa fritt utan att jag höll noggrann koll. Jag var precis som du också rädd att hon skulle försvinna. Och det gjorde hon. Hon klättrade upp bland alla sladdar bakom min dator och det tog mig evigheter att hitta henne! Nu, när hon är större, håller jag inte koll precis varje sekund. Men jag låter henne självklart aldrig vara ute om jag inte har viss koll - och alla dörrar ut stängda, förstås!
/GunillaVarför har han svart hals?
Vad menas om han är svart på halsen? Men när han är svart och jag klappar honom blir han orange.
/Matilda


Svar
Att han är svart på halsen betyder att han är upphetsad över något. Det kan vara en hona i närheten eller att han är rädd eller bara - upphetsad utan någon särskild anledning. Särskilt hanar blir ofta svarta på halsen. Att han blir orange när du klappar honom betyder att han blir lugn - och inte är rädd för dig.
/Gunilla

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.