Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 10

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Blanda arter?
Hvis jeg skaffer meg 2 skjeggagamer, håper jeg å kunne ha de i samme akvarium som min skilpadde (sköldpadda). I Oslo Reptilpark som åpnet i fjor har de russiske steppeskilpadder sammen med 2 grønne iguaner (leguaner). Det fungerte tydligvis helt greit, så jeg vil tro at skjeggagamene også vil gå sammen med min skilpadde. Eller hva tror du?
/Mona


Svar
Tyvärr måste jag svara nej på din fråga om skäggagamerna kan bo ihop med sköldpaddan. Man ska aldrig blanda olika arter. En anledning är att de förmodligen kräver olika temperaturer och miljöer. En annan anledning är att arterna har olika tarmflora. Skäggisar har ofta coccidia som ligger latent och sköldpaddor kan ha salmonella. De kan med andra ord smitta varandra. Så ska du skaffa skäggagamer så måste du ha dem i ett eget terrarium. Det är förmodligen en annan sak om du har en enormt stor yta som de ska samsas om. Det har kanske zoologiska trädgårdar - men det har man knappast hemma.

Läs mer under "Blanda olika arter" under "Skötselråd skäggagam" /GunillaRevirmarkerar hanen?
Hva er forskjellene på hann-skjeggagam og hun-skjeggagam? Er hannene mer agressive? Markerer de? Tisser (kissar) rundt omkring?
/Mona


Svar
Nej, skäggagams hanar kissar inte eller markerar på något sådant sätt. De är inte heller mer aggressiva om man har dem ensamma, vad jag vet. Har man däremot två hanar blir den dominanta hanen aggresiv mot den undergivna.

Och - om man har både en hane och hona så är hanen på honan mer eller mindre konstant. Det kan vara väldigt stressande för honan - och hon kommer att "bli med ägg" vilket sliter mycket på honan om det blir för ofta. Ofta måste man separera skäggagamerna när man har en hona och en hane om man inte vill ha ungar (eller slita ut honan - och det vill man ju inte!)
/GunillaVilket bottensubstrat?
Vad använder du använder för bottensubstrat?

I djuraffären rekommenderade de reptilsand blandat med akvariegrus så det är vad vi har just nu. Vad tycker du? Har du något bättre förslag? Hushållspapper tycker jag låter lite konstigt.
/Ulrika


Svar
Till ungar använder jag alltid hushållspapper. Det är det absolut säkraste. Inte snyggt - men lätt att byta och som sagt så är det säkert. Till de vuxna använder jag vetekli som jag köper i stora säckar hos Lantmännen / Granngården. Funkar jättebra. Det är billigt, ser ut som sand och skäggisarna älskar det. Dessutom är det ofarligt om de råkar äta litet av det (äter de mycket får man självklart hitta ett annat bottenmaterial).

Jag vet inte vad "reptilsand" är..? Är de krossade valnötskärnor eller calciumsand så ska ni INTE ha det. Då är vanlig akvariesand bättre. Eller kaninpellets som också finns att köpa hos Lantmännen. Läs mer om olika bottensubstrat här:

Läs mer under "Bottenmaterial"
/GunillaLämplig nybörjarödla?
Är skäggagamer lämpliga nybörjarödlor? Vi har ingen tidigare erfarenhet av ödlor. Vi har haft flera olika "mjuka" djur och papegojor men inga reptiler.
/Helene


Svar
Ja, vill man ha en ödla är en skäggagam en bra nybörjarödla - förutsatt att man tar reda på vad de behöver, vill säga. Ödlor/reptiler behöver mer "specialutrustning" än en kanin eller ett marsvin tex. Man kan inte heller hantera en reptil som man kan t.ex. en kanin. En reptil är inget "gosedjur"...
/GunillaHane-hona eller hona-hona?
Är det bäst att ha en av varje kön eller 2 honor?
/Helene


Svar
Jag skulle rekommendera en nybörjare att börja med en skäggis. Särskilt om ni köper en unge eftersom det inte går att bestämma könet på dem med säkerhet... Sedan kan ni skaffa en till av "rätt kön" - om ni vill.

Vill ni ha två ödlor skulle jag rekommendera två honor. Två hanar går inte. En hane och en hona parar sig och ni får ungar - dessutom är hanen oftast på honan enormt mycket och det stressar henne. Även om ni inte kläcker äggen så sliter det väldigt mycket på honan att ständigt "bli med ägg".

Läs mer om två skäggisar under "En eller två skäggisar?" " Skötselråd skäggagam "
/Gunilla

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.