Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 11

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Hur stor vid inköp?
Hur gamla/stora skall dom vara när man köper dom?
/Helene


Svar
Ska ni köpa en unge så rekommenderar jag en som är minst 20 cm lång/och eller 2 månader gammal. Små ungar är oftast sårbara och har tyvärr ganska hög dödlighet... Det är dyrt att föda upp skäggagamer så många uppfödare säljer dem när de är bara några dar gamla vilket är alldeles för tidigt. Jag personligen började inte sälja mina ungar förrän de var 8 veckor. Då var de ca 22 cm. Men längden har inte med åldern att göra utan det beror på hur mycket mat de fått... Många skäggisungar man ser i djuraffärer är 2-4 månader trots att de bara är 14-15 cm...
/GunillaGlas- eller träterrarium?
Vi tänkte bygga ett terrarium, är det att föredra glas framför trä eller vice versa?
/Helene


Svar
Glas eller trä terrarium spelar ingen större roll. Eller jo... glas är lättare att desinficera då renlighet är mycket viktigt när det gäller reptiler. Jag har både och - och båda funkar för mig.
/GunillaVarför möglar äggen?
Vi har vår hane och hona tillsammans i ett stort terrarium. Detta har resulterat i ägg 4 gånger. Den senaste för ca 30 dagar sedan. Honan har aldrig lagt fler än 14 ägg och vi har aldrig fått nåt resultat då äggen - trots att de ligger exakt som du har dina - har möglat, blivit först lite gula, sedan gröna och i värsta fall lila och fulla med maskar...vi tycker detta är jättehemskt så denna gången försöker vi hålla extra koll. Har nu 2 ägg kvar varav det ena har börjat mörkna men det andra är vitt och fint. Varför fick du så många men vi inga... konstigt...
/Petra


Svar
Jag vet tyvärr inte varför era ägg möglar... men det låter som om ni har det för fuktigt i äggkläckaren. Eller att temperaturen är för låg. Eller att det är för dålig ventilation. Alla dessa saker kan göra att äggen blir dåliga. Dessutom ska man ta bort äggen så FORT de blir dåliga, annars kan de "smitta" de andra - snabbt.
/GunillaVilka vitaminer & kalk ger du?
Vilka vitaminer och kalk ger du?
/Petra


Svar
Jag ger "Rep-Cal Herptivite multivitamins" en gång i veckan (till mina vuxna skäggisar, ungar får 2 ggr/vecka). Kalk ger jag däremot vid varje måltid (både till ungar och vuxna, men ungarna äter mycket oftare så de får s.a.s. mer kalk). Jag alternerar ren kalk (T-Rex microstick) och kalk D3 (Rep-Cal Calcium with D3). Äter någon dåligt och inte får i sig kalk via kalkade syrsor t.ex. så ger jag flytande kalk (Bone-Aid Liquid calcium från T-Rex products).

Läs mer under "Vitaminer/kalk" under "Skötsel av skäggagam"
/GunillaSammanföra hona och hane
Jag har köpt en hona till mina två hanar (har dem separerade). Hon är 11 månader gammal och heter Wilma. Men Wille ville inte ha en hona hos sig, De flög ihop var tjugonde minut i fem timmar, då jag var tvungen att låta Wilma vila i ett eget terrarium. Sedan dess har jag inte provat något mera. Till saken hör att den nya Wilma inte var speciellt tam, knappt hanterbar. Jag jobbar nu med det och det blir framsteg var dag.

Hur ska jag göra för att det på bästa sett ska gå att släppa Wilma hos någon av hannarna, lite känner jag att Wille fått sin chans. Är det något jag skall göra innan eller något som jag inte ska göra? Vart ska man hålla till, är det fel att släppa honan till hannens terrarium där han redan bestämmer?

Kan Wilmas humör och ohanterlighet spela roll, hon verkar vara osäker och skyddar sig snabbt med öppen mun och väsljud? Hon är kanske inte könsmogen än, är det bättre att vänta på att hon blir det, accepterar hannarna henne lättare då, tror du? Jag vill så gärna att det ska fungera annars måste jag sälja Wilma igen, jag kan inte ha terrarium i alla rum här hemma.
/Anneli


Svar
Det du såg var parningsbeteende.

Men - Wilma är alldeles för ung för att para sig. Hon är säkert könsmogen - men honor bör vara minst 18 månader man parar dem. De är inte färdigutvecklade innan dess och det sliter enormt på en hona att "bli med ägg" så hon måste få utvecklas färdigt själv först innan hon ska lägga ägg. Så tyvärr så får du nog räkna med att ha tre terrarier... Man ska heller inte han en hona och hane ihop jämt (särskilt inte under parningssäsongen). Hanen är oftast på honan hela tiden och hon blir enormt stressad...

Om du vill sammanföra din hona med någon av hanarna så är det förmodligen bäst att göra det på neutral mark. Inte släppa in henne hos honom - då är allt nytt för henne och så får hon dessutom en upphetsad karl på halsen - direkt...!
Det BRUKAR inte vara några problem att sammanföra hona och hane - de brukar reda ut det själva. Tror inte att det ska spela någon roll vilket temperament som er hona har. Hanarna kan se ut att agera ganska våldsamt - men oftast är det inte så farligt och de skadar sällan honorna. Men det finns undantag - så håll noggrann koll. Att han biter henne i nacken och släpar henne runt litet är däremot normalt. Så det kanske var det du såg när du skriver att "de flög ihop"? I så fall var det parningsbeteende. I alla fall från hanens sida. Honan verkar inte vara redo än. Vänta tills hon är gammal nog!
/Gunilla

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.