Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 12

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Stor och liten tillsammans?
Vi har två skäggisar som vi tror är cirka 5 och 3 månader gamla. Den lilla som vi tror är en hona är cirka 15 cm och den andra är 30-35 cm. Kan vi ha dem tillsammans?
/Maria


Svar
Nej - separera dina skäggisar - GENAST! Det är *alldeles* för stor skillnad på storleken för att de ska kunna gå tillsammans. Jag har hört alldeles för många berättelser från människor som säger precis som du: "Det går bra". Sedan händer det fruktansvärt snabbt - den stora skadar den lilla - eller till och med dödar den och ägaren blir förtvivlad. Det ska inte vara mer än HÖGST ett par cm skillnad på så unga djur.

Den lilla blir dessutom stressad och ÄR den stora en hane så kan han försöka para sig med honan - alldeles för tidigt. Honor ska vara minst 18 månader innan de sammanförs med en hane. Så snälla - separera dem!

Läs gärna mer om vad som hände mig angående just detta:
Till minne av Hexxen
/GunillaNär blir de könsmogna?
Vet du hur gammel en sjeggagam må bli før den er kjønnsmoden\kan få unger?
/Ola


Svar
En skäggis kan bli könsmogen vid 4-6 månader och para sig då. Men man bör inte para en hona förrän hon är minst 18 månader. Innan dess är hon inte färdigutvecklad. Det sliter mycket på en hona att lägga ägg, så hon måste ha vuxit färdigt själv först. En hane går väl förmodligen att para tidigare då han inte ska lägga äggen..! Men jag rekommenderar att man väntar tills han också är minst 18 månader.
/GunillaHur länge kan de vara ute?
Hur varmt har du det i lägenheten? I mitt ganska stora rum är det just nu 23,7 grader här inne... Det är väl okej att han/hon vistas ute ur terrariumet då?
/Morgan


Svar
Min lägenhet är ca 22 grader på vintern och då funkar det för skäggisarna att vara ute - ett kort tag i lägenheten. Men de blir kalla fort. Och se upp för drag. Låt dem inte vara ute för länge även om du har relativt varmt i rummet, de är trots allt ökenlevande reptiler.
/GunillaDvala?
De sista veckorna har min skäggis blivit mindre aktiv, äter mindre och vill helst ligga och mysa under en stock. Jag har minskat soltimmarna till 9 timmar. Skall jag minska ytterligare och låta honom dvala ett par veckor? Skall jag isåfall behålla värmemattan på? Nu har han inte ätit på en vecka och ser mest besvärad ut när jag försöker aktivera honom med dusch och allmänt pyssel. Han är i övrigt i fin form. Vad göra??
/Anette


Svar
Du kan nog utgå ifrån att han vill dvala. MEN - du måste kolla så att han är parasitfri först... så att det inte är det som gör att han blivit slö. Har han parasiter ska han inte dvala - det kan vara skadligt..

Nej, ska han dvala så ska inte värmemattan vara på. Dessutom kan du minska soltimmarna ytterligare. En del skäggisägare låter allt vara som vanligt när deras skäggis dvalar, en del packar ner dem och ställer in dem i garderoben (!) så man får prova sig fram. Jag personligen kommer att låta värmelampan vara tänd i alla fall 8 timmar/dag i ena delen av terrariet och hänga för ett skynke så de kan dra sig undan om de vill. Då kan de själva bestämma hur mycket de vill sova. Alla skäggisar dvalar olika "djupt"...

Läs mer under "Dvala" under "Skötsel av skäggagam"
/GunillaStorlek på terrarium?
Jag tänkte skaffa mig en skäggagam. Jag har hittat ett terrarium till en ödla. Hon som ska sälja det säger att skäggagamer inte ska ha så stort för att de lätt kan tro att de är vilse. Istället skulle man ha skäggagamen ute på golvet så att de får röra sig på detta sätt. Går det att ha ett litet terrarium om man ska ha den ute ofta och om man märker att den inte mår dåligt av det?
/Petra


Svar
Den person som säger att det ska vara ett litet terrarium har helt fel. Ett terrarium kan aldrig vara för stort för en vuxen skäggis. Ju större desto bättre. Det räcker inte att ta ut en vuxen skäggis då och då för att springa i rummet - de måste ha stor yta i terrariet också. Dessutom kan du inte ha ute en skäggis i rummet hur länge som helst - de kyls ner snabbt då de är ökenlevande. Minimi mått på ett terrarium för en vuxen skäggis är ca. 120 cm x 70 x 70 (längd, djup, höjd). Har du två ska de ha större.
/Gunilla

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.