Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 13

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Måla bara botten i terrariet?
Jag håller på och bygger ett terrarium i trä till min son som ska skaffa en skäggis. Följer din beskrivning till punkt och pricka och det blir superduperbra! Det är så roligt! En fråga bara: räcker det med att måla i botten - jag tänker på eventuell fukt? Har du lagt på någon lös plast innan du lagt på sand eller grus?
/Annika


Svar
Nej... jag skulle måla HELA terrariet. Det är ju inte *bara* för fuktens skull som man målar. En målad yta är lättare att hålla ren. Obehandlat trä "suger upp" skit och är omöljigt att hålla helt rent (vilket är nödvändigt när du har reptiler) - så jag råder dig att måla allt.

Jag har en vaxduk i botten i mina träterrarier för att skydda extra mot fukt och slitage, ovanpå vaxduken har jag bottensubstratet.
/GunillaFrysta syrsor?
Ger du dina ödlor frysta syrsor? Har funderat att köpa stor pack på syrsor på Internet, det blir så dyrt att köpa i djuraffären där de kostar 3 kr st.
/Mathias


Svar
Nja... Man ska inte ge sina skäggisar frysta syrsor. Ok, det går säkert bra *någon gång* då och då - men väldigt mycket av näringen försvinner vid infrysningen (gäller även grönsaker). Att föda upp egna syrsor är ett bra och billigt alternativ om man tycker att det blir dyrt. Det är inte svårt. Om man tycker att levande syrsor är besvärligt och/eller dyrt - så bör man tänka sig för om man verkligen ska ha en skäggagam. En skäggagam behöver animalisk föda för att må bra (särskilt när de är små).
/GunillaVarför är hon slö?
Jag har nyss köpt en ny skäggis. Hon värkar inte speciellt aktiv och klättrar inte nånting nästan fast jag har ett bra klätter träd. Det är ca 27-28 grader på hennes solplats det kanske är därför? Jag har ett ganska stort terrarium 170-75-150 så det är ganska svårt att få det varmt men jag ska snart köpa en till värme lampa som är starkare.
/Undrande


Svar
Du måste skaffa en starkare lampa NU - inte "snart". Gör det i morgon och mät upp temperaturen på solplatsen NOGA. Det är livsviktigt för henne! Det är alldeles för kallt på hennes solplats. Är det inte 38-40 grader på solplatsen så ruttnar maten i magen på henne. Där har du den troliga förklaringen till varför hon har svårt att bajsa - och att hon inte är aktiv. Hon har förmodligen ont i magen och mår väldigt dåligt. En för kall solplats tar död på henne - långsamt.... Så snälla du - se till att få rätt temperatur NU!
/GunillaFrakta skäggis
Om man köper en skäggagam i Stockholm och man bor några mil bort. Klarar dom sig hem då???
/Jocke


Svar
Javisst. Men se till att det inte blir för varmt/kallt när du fraktar den. Jag fraktar mina i ihopbundna örngott, i en väska. De blir mindre rädda om de är "nerpackade". Hur mycket jag "isolerar" väskan beror på hur kallt det är ute. Är det vinter så måste man se till att de håller värmen ordentligt. Är det sommar så måste man se till att det inte blir för varmt. Runt 25 grader "inne hos den nerpackade skäggisen" är lagom.
/GunillaFärg att märka ungar med?
Vi väntar våran första kull skäggisungar, och jag har sett att du har märkt dina på svansen. Vilken färg har du använt och är det siffror du har på dom eller vad är det?
/Malin


Svar
Jag köpte en giftfri färg på en leksaksaffär. Jag tror den hette "Fantasy" - men du får fråga! Var bara säker på att färgen verkligen är giftfri - den ska ju sitta på ungen ett tag. Kräv att försäljaren verkligen garanterar det. "Min" leksaksaffär ringde till leverantören för att kolla upp det (på min begäran! Eftersom de inte var tillräckligt säkra själva...!)

Nej, jag märkte inte ungarna med siffror - det är bara olika antal prickar. Men jag antar att siffror går lika bra! Du väljer det system som passar dig bäst.
/Gunilla

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.