Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 14

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Sätta pris på ungar
Vad du tycker är ett rimmligt pris för en skäggagamsunge när man ska sälja dem? Är ju jätte svårt tycker jag, man vill ju inte sälja iväg dom hur billigt som helst, för jag tycker dom är värda mer än vad vissa anonserar ut på reptilsidorna, jag tänkte bara höra vad du sålde dina för =)
/Malin


Svar
Att sätta ett pris är svårt... Jag tog 500 kr st. Men då har mina mkt orange i sig och jag sålde ingen unge förrän de var MINST 8 veckor. Jag anser inte att man ska sälja dem tidigare. Det är många som säljer dem när de är en vecka - och då har de inte ens börjat äta... jag tjänade inte ett öre (jag förlorade!) utan födde upp bara för att det var kul. Ungarna äter *enormt* mycket och även om jag försökte föda upp tillräckligt med syrsor så räckte det inte på långa vägar. Så det är absolut inget man blir rik på! ;)
/GunillaFör litet terrarium?
Jag har en skäggagam på ungefär åtta månader. Jag har inte så stort terrarium åt honom, men pappa tänkte bygga en stort åt han till sommaren. Men nu tycker jag att skäggisen har börjat blivit så rädd ... :( Kan det vara för att han har för litet ? Han får vara ute och springa ofta så han slipper sitta inne i terrariumet och inte göra nånting :) ..

Terrariumet är : 50cm långt, 30 brett och 30 djupt... Men eftersom han är så liten så tänkte jag att det inte gjorde något ..
/Marie


Svar
Du bör skynda på din pappa - rejält. Ska jag vara helt uppriktig så är det djurplågeri att ha en skäggis i ett så fruktansvärt litet terrarium. Du ska inte ens ha en nykläckt unge i ett så litet terrarium, definitivt *inte* en 8 månaders skäggis!!

Dels kan han inte röra sig ordentligt (spelar ingen roll att han får vara ute mycket, han måste få utrymme med *rätt* temperatur, rumstemperatur är alldeles för kallt i längden), dels så är det totalt omöjligt att få rätt temperaturer i ett så litet terrarium. Du måste ha en solplats med 38-40 grader varmt OCH ett ställe på ca 25 grader dit han kan gå och svalka sig. Du kan aldrig få de skillnaderna i ett litet terrarium. Blir det för varmt mår din skäggis mycket dåligt och kan få värmeslag - och blir det för kallt så dör han för han kan inte smälta maten.

Du skriver att han är liten... hur liten? När han är 8 månader borde han vara fullvuxen (längdmässigt) och ca 40 cm. Är han inte det så har han inte fått ordentligt med mat...

Du måste bygga ett terrarium som är MINST 120 x 70 x 70 åt din skäggis - NU. Förlåt att jag tar i - men det är verkligen grymt att ha honom i ett så litet terrarium. Det är förmodligen därför han beter sig som om han vore rädd - han mår mycket dåligt! Så snälla du - läs på litet mer om skötsel, utrymme och hur du ska ordna inne i terrariet och bygg ett nytt så snart du bara kan... Till sommaren kan det vara för sent....
/GunillaÄr hon sjuk?
Jag är orolig för min nya skäggishona. Hon verkade ha lite fel på benen när hon kom och hon var kraftigt övergödd (vilket de även erkände på zooaffären) så jag försökte reglera det med lite mindre proteiner i form av syrsor och mask och istället mer grönsaker i alla dess slag.

Men hon blir inte bättre. Min andra skäggis (en hane) är ett litet vilt stycke, som äter med stor aptit och är nyfiken - han har en underbar "personlighet".. Men honan... Hon är bara stel och apatisk... det verkar som om hon börjar ömsa. Jag vet inte om det är en kombination av allting.. dvala, ömsning.. parasiter? Jag känner mej förtvivlad. Jag vill ju bara att hon ska må bra! Jag tänkte att eftersom det är första gången jag har med reptiler att göra så kanske jag bara är ovan vid deras beteende..??
/Sara


Svar
Tyvärr kan jag inte göra annat än att råda dig att kontakta veterinär så fort som möjligt för en ordentlig undersökning av din nya hona. Det är omöjligt för mig att säga vad som kan vara fel via email och utan att ens ha sett din skäggis. Det kan vara kalkbrist, parasiter - eller något helt annat. Hon behöver undersökas ordentligt - det hjälper inte att jag gissar. Min gissning kan till och med göra mer skada än nytta för din skäggis.
/GunillaBehandla parasiter själv?
Kan man behandla parasiter själv?
/Maria


Svar
Du kan behandla parasiter själv - men först EFTER att en veterinär har konstaterat ATT det är parasiter och VAD det är för parasiter som din ödla har. Detta görs med ett avföringsprov. Har din ödla parasiter så talar veterinären om vad för medicin du ska ge, hur mycket och hur länge. Det finns olika mediciner för olika slags parasiter. Man ska aldrig behandla sitt djur i "förebyggande" syfte eller experimentera själv. Har inte ödlan parasiter - ska man heller inte behandla. Det kan ju vara något annat som är fel...
/GunillaAvmaskning - hur?
Jg har hört att man ska avmaska sina skäggagamer två gånger om året. Hur ser du på det? Man ska visst ta en spruta och spruta in i munen på dom och det är ju som att tvångsmata dom. Hur får du upp munen på dom när du tvångsmata dom?
/Peter


Svar
Jo. Man bör avmaska dem. OM de har parasiter vill säga. Jag lämnar in avföringsprov ca 2 ggr/år och skäggis. Det är det värt. Men kolla först om de har parasiter innan du avmaskar. Du ska ha exakt dosering osv. av avmaskningsmedlet av en veterinär. Experimentera inte... en skäggis är inte som en hund eller katt...

Om du ska ge medicin så är det inte säkert att du måste tvinga dem. Alla mina skäggisar älskar smaken av avmaskningsmedlet! ;) Jag duttar litet i ena mungipan och då börjar de lapa. Annars får du försiktigt peta in sprutan i mungipan och spruta in medlet(litet i taget).
/Gunilla

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.