Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 15

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Onaturlig färg?
Jag funderar på att köpa en Skäggagam. Jag har hittat en djuraffär som har två st varav den ena är väldigt mörk och den andra väldigt ljus. Vet du vilken förg de har i det "vilda" och om det finns några faror/nackdelar med en ödla som har en onaturlig färg?
/Joakim


Svar
Skäggagamer i det vilda har färger från ljust sandfärgat till mörkare brun, det finns även "röda" varianter. Så de skäggisar du sett är helt normala. :) De är olika - precis som vi.

Däremot kan "skäggagams släktet" försvagas på längre sikt genom att man avlar fram en viss "häftig" färg (förekommer inom alla djurarter mer eller mindre - tyvärr!). Syskonen i en kull kanske blev ovanligt vackra i färgen - och då parar man syskonen med varandra (eller med någon av föräldrarna) - bara för att få fram en ännu vackrare färg. Men det är ju så att även de DÅLIGA anlagen förstärks vid parning av syskon - och avkomman kan med tiden bli svagare än om föräldrarna varit obesläktade. Inavel är enligt min mening ALDRIG bra.

Förutom "inavel för vacker färg" så vet jag inga nackdelar med "onaturlig färg". Särskilt inte i fångenskap då ju ödlan inte behöver sitt naturliga kamoflouage.
/GunillaParningsbeteende?
Jag är väldigt orolig för min lilla skäggis. Jag har lånat hem en hane som är 45 cm, som vi kanske skall köpa om det går bra. Min hona är 41 cm. Hanen jagar henne och biter tag i nackan ibland och släpar iväg henne. Är det normalt ? Ibland så springer hon fram och tillbacka när han blåser upp sig, och det gör han också springer fram och tillbacka ibland.är det normalt?
/Fia


Svar
Det du ser är parningsbeteende och det är helt normalt. Men detta beteende kan vara väldigt stressande för honan i längden - så det bästa är att ha två separata terrarier så att honan får lugn och ro. Annars kommer din hona att bli gravid. Är du beredd på det? Det är något som också sliter enormt på honan (att bli gravid många gånger, och det blir hon om de bor tillsammans...) Jag rekommenderar dig att ha två terrarier och bara låta dem träffas ibland. Ska du skaffa ungar efter dem bör du läsa på mycket mer om skäggisar innan. Det krävs att man vet vad man ska göra med en gravid hona - annars far både hon och äggen mycket illa...
/GunillaHur får man dem att jaga bytet?
Hur kan man få en skäggis att jaga sitt bytte, han är väldigt lat av sig han har blevit matad direkt ur handen?
/Fia


Svar
Att få dem att jaga bytet... tja.. sluta skämma bort dem..! ;) Är de hungriga så KOMMER det att jaga bytet. Det gäller bara att du inte ger efter och handmatar dem... de är inte dumma..! Slipper de anstränga sig - så låter de bli..! ;) Och andra sidan så föredrar jag att handmata mina skäggisar. Dels så vet jag exakt hur mycket var och en äter och dels så slipper jag "kvarglömda" syrsor i terrariet. Syrsor som blir kvar kan faktiskt skada en sovande skäggis mycket illa. Syrsor är glupska och en skäggis sover djupt. Särskilt unga djur är utsatta. Så försök att inte glömma syrsor i terrariet.
/GunillaMunröta?
Jag tror att mina 2 vuxna skäggisar har munröta. Men hur yttrar det sig? Och hur vet jag att det är munröta? På hanen ser det ut som om han har fått en spricka på munnen och honan är BRA, oj konstigt! Hon var brun mitt på munnen förut men nu är det borta! Jag skulle verkligen uppskatta om du har några råd och förslag. Hade tänkt gå till veterinären med hanen men jag avvaktar ditt svar. Han verkar förresten bättre nu och det har blivit mindre.
/Lotta


Svar
Jag varken kan eller vågar ens gissa vad som kan vara fel med din skäggis. Om det är munröta eller ej går inte att avgöra med en beskrivning via mail tyvärr - och jag är heller ingen veterinär... så mitt råd är att du kontaktar en veterinär så fort som möjligt.
/GunillaGräshoppor?
Jag har fått tag i gräshoppor och mina skäggisar verkar gilla det. Men jag ser inte att du har skrivit något om gräshopper - det kanske är så att dom inte ska äta det - eller?
/Peter


Svar
Jodå, mina skäggisar älskar gräshoppor de också. Och jag ger dem det - när jag får tag i några vill säga. Här i Karlstad finns det inte och det är ganska dyrt... så jag brukar köpa på mässor om det finns. Där är det billigare och omväxling i maten är bra. Däremot är jag mer tveksam till viltfångade kryp. Det kan finnas miljögifter, parasiter eller annat som man inte vet om. Men det är min åsikt. En del skäggisägare ger kryp som de fångat i naturen till sina djur.
/Gunilla

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.