Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 16

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Jätteaggresiv skäggis
Jag har skaffat en skäggis för jag tycker att det är jättefina djur. Tyvärr har det inte fungerat så jättebra med min ödla han är jätteaggresiv vilket jag tycker är ovanligt, har aldrig varit med om det förut. När jag köpte honom var en ganska liten jag köpte honom i en djuraffär.

Första tiden fungerade mycket bra han var väldigt lugn och sansad men plötsligt så växlade humöret. Först lät jag honom vara, men varje gång jag kom inärhetenen av honom så blev han jättearg ställde sig på alla fyra och gapade åt mig. Hela tiden har jag tänkt att han lugnar sig nog och jag har försökt att hantera honom så gott det går trots att han biter mig hela tiden. Jag undrar ifall du har några tips till mig för nu vet jag inte vad jag ska göra det går ju inte att sälja en skäggagam som är argsint heller. Mycket tacksam för svar finns det hopp eller är det kört.
/Ledsen skäggismatte


Svar
Han kan ha kommit i "tonåren" och revolterar på något sätt. Det är inte helt ovanligt och det brukar gå över.

Men det kan också finnas andra orsaker: Kan något ha hänt som fått honom att bli rädd? Han är inte aggresiv - den troliga orsaken är att han är rädd - mycket rädd - av någon anledning. Varför är han rädd? Miljöombyte? Ser han ut genom fönstret och ser fåglar tex? Har du skaffat något annat husdjur som han är rädd för? Kan han ha skadat sig och har ont (då blir de aggressiva)? Något annat som kan har hänt? Försök att komma underfund med om något har förändrats. Någon förändring kan vara anledningen.

Det du kan göra är att "börja om" med honom. Ta inte upp honom utan börja mkt försiktigt. Låt honom sitta i sitt terrarium och hantera honom inte. Sitt och prata med honom - stirra honom inte i ögonen (det är hotfullt), närma dig honom ALDRIG uppifrån, plocka i terrariet, närma dig med handen - sakta och låt honom vänja sig vid dig igen. Ha alltid lugna rörelser runt honom och prata lugnande. Lugnar han sig efter ett tag (kan ta flera veckor) så kan du börja ta upp honom då. Ett annat knep är att stoppa in något han tycker i munnen på honom när han gapar mot dig.

Gör allt ovan i mkt små steg - ha tålamod och var lugn i rörelserna.

Tyvärr är det ju så att man aldrig riktigt vet "vad man får" när man skaffar ett djur - det samma gäller barn... man får helt enkelt försöka anpassa sig efter situationen och göra det bästa av den, det vore synd att sälja honom bara för att han är rädd... Om du lyckas vinna hans förtroende igen så kommer du att känna dig jättestolt och du får en väldigt tillgiven skäggis som litar på dig!

Jag har själv nyss (juli 2003) tagit hand om en 3½ år gammal hane som är mycket rädd. Han uppför sig precis som din. Han har inte blivit hanterad på över ett år och knappt sett människor under den tiden. Det kommer att krävas mycket tålamod från mig för att få honom hanterbar...

Läs mer om vad du kan göra om din skäggis är väldigt rädd och nervös på sidan "Skötsel av skäggagam" Titta under "Rädd/aggressiv skäggis?"
/GunillaHur stort terrarium?
Jag ska snart köpa en skäggis. Jag undrar lite saker: Vet du ungefär hur stort terrarium man ska ha till en skäggagam. Jag har haft två vattensköldpaddor. Måttet på deras terrarium var 70x70x30. Tror du att det räcker till en skäggis eller borde jag köpa ett större och isåfall hur stort?
/Björn


Svar
Till en skäggagam bör du ha ett terrarium som är minst 120x70x70. Till två bör det vara minst 150x70x70. Men ju större desto bättre. Det terrariet du har räcker inte på långa vägar... möjligtvis till en unge i ett par-tre månader.
/GunillaGillar de att vara ute?
Gillar skäggisar att vara ute på sommren? Jag såg lite bilder på din hemsida. De var fina.
/Björn


Svar
Javisst gillar skäggisar att vara ute på sommaren - riktig sol är jättebra för dem.

Läs mer om vad du ska tänka på om du har dem utomhus: "Skötsel av skäggagam" Titta under "Utomhus"
/GunillaVäxer svansen ut?
Vet du något om "tappade svansar"? Vår skäggis "gamla" svans är 4 cm lång och det har vuxit ut 1 cm ny som bara är hälften så tunn. Har ej blivit längre sen jag fick honom... Jag har alltid trott att dom växte ut till normal storlek men denn verkar ha stannat av. I och för sig tror jag inte att han lider av det och det ger ju honom lite extra personlighet också.
/Lena


Svar
Nej, en skäggagams svans växer aldrig ut igen. Har han blivit av med den så är den borta - tyvärr. Men det verkar inte påverka dem negativt. Om en skäggis skadar svansen så måste man givetvis se till att det behandlas på rätt sätt. Kontakta alltid en veterinär om din skäggis skadar sig!

Läs mer om korta svansar nedan.
/GunillaVarför saknar så många svans?
I min djuraffär såg jag idag en hel hög med ungar som saknar svans. Det såg så sorgligt ut... Vad beror det på?
/Lina


Svar
Att skäggisar ibland saknar svans beror ofta (men inte alltid) på att de inte fötts upp på rätt sätt som små. Man kan ha låtit olika stora skäggisar bo ihop, de kan ha bott för trångt och/eller de har fått för litet mat. Små skäggisar jagar ofta efter varandras svansar i ivern över att fånga syrsor. Uppfödare bör ta sitt ansvar och sköta ungarna på rätt sätt... självklart kan en olycka vara framme hur bra man än sköter sina skäggagamsungar - men risken för att de skadar varandra är *betydligt* mindre om ungarna får ordentligt med mat, inte bor så många tillsammans, är lika stora och har ordentligt med utrymme.

Mig veterligen lider en skäggagam inte av att ha blivit av med en bit av svansen. Men man ska ju ändå försöka göra sitt bästa för att undvika att det händer...
/Gunilla

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.