Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 17

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Hur ser en UV-ramp ut?
Jag undrar om du har nån bild på en uv ramp jag förstår inte ricktigt hur dom ser ut ( kan man köpa dom?). När man har lys rör hur ska man då kunna ställa in olika grader i terariet? /Filip


Svar
Nej... jag har ingen bild på en UV-ramp. Jag föreslår att du går till en djuraffär och frågar. Så kan de visa dig och förklara. Dels så ska du ha en ramp och sedan ett UV-rör som ska sitta i rampen. Det finns ingen speciell UV-ramp. Det är RÖREN som innehåller UV.

Du måste ha en värmelampa (spotlight) för att få upp värmen i terrariet. UV-röret ger inte mycket värme. Detta kan också djuraffären förklara för dig. Det är MYCKET viktigt att du förstår hur värme och ljus fungerar för att din kommande skäggagam ska må bra. Får den inte rätt värme och ljus - så dör den...
/GunillaHushållspapper?
Kan man ha hushols papper när det är liten?
/Filip


Svar
Ja, du kan ha hushållspapper som bottensubstrat till en liten skäggis. Även vuxna skäggagamer kan ha det som bottensubstrat. Det är ofarligt och hygieniskt.
/GunillaTygväxter?
Jag undrar om du känner till någon sida på nätet där man kan få tag på tygväxter? De jag har hittat säljer endast tygmurgröna och någon annan växt som skall föreställa en vattenväxt. Jag är lite petig med inredningen i terrariet och tycker att det vore trist att behöva sätta in murgröna i ett ökenterrarie.
/Linda


Svar
Tyvärr så har jag ingen aning om var du kan köpa "ökenväxter". Jag har sett gräsligt fula plastkaktusar någonstans - men de tror jag inte du vill ha! ;) Personligen så resignerade jag - jag köpte sådan där murgröna trots att jag har ökenterrarier. Jag letade efter de "rätta" växterna men hittade inga - så det fick bli murgröna från IKEA (billigast!). Det gör i alla fall att det ser litet "ombonat" ut även om det är fel växt för ett ökenterrarium.

Någon annan som vet var man kan köpa snygga ökenväxter???! :)
/GunillaVarför biter han henne?
Snälla hjälp mig! Igår köpte jag en skäggaganshona till min hane. Men så fort hanen fick syn på honan blåste han upp sig och nickade. Hon springer iväg lite men Hanen spring efter henne och börjar nafsa.. Sen bet han tag i hennes nacke. Honan började då veva med armen lite.. Sen började honan släppa iväg Elliot som har ett fast tag i nacken. Hanen ville inte släppa men efter ett tag släppta han lite. JAg tog snabbt bort honom och la honom i en pet-box. VArför gör hanen så? vill han para sig? Vad kan jag göra? Vissa säger att man kan släppa ihop dom på "neutral" mark. t ex på golvet. För att det är ingen revir.. e det rätt eller?
/Hjälp mig!


Svar
Först och främst så borde du inte ha satt ihop dem med detsamma... Man bör alltid ha en ny skäggis i "karantän" i ett par månader innan man sätter ihop den med den man redan har. Under de två månaderna bör du dessutom ta avföringsprov på *båda* för att se att ingen har parasiter - annars smittar de varandra.

Ja, det du ser är parningsbeteende. Du bör sammanföra dem på neutral mark första gångerna. Annars kommer den nya i underläge direkt. Dessutom bör du inte låta dem bo tillsammans hela tiden - det är enormt stressande för honan. Det är egentligen ganska sällsynt ATT en hane och hona kan bo tillsammans hela tiden. Det skulle stressa sönder honan. Dessutom blir hon gravid för ofta och det är absolut inte bra för henne. Så skaffa två terrarier så att du kan skilja på dem om hanen är "för het på gröten".
/Gunilla
Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.