Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 18

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Avmaskning?
Jag har en skäggagam som är 4 år gammal och när jag läste på din sida om parasiter blir jag orolig för att min ödla har drabbats. Jag var i zooaffären idag och fråga va man skulle göra och han sa att man skulle ge dom nått som hette "Axilur" med tre veckors mellanrum sen frågade jag om ja kunde ge honom det även om han inte hade det eller om man skulle skicka inn avförings prov men det sa han att det skulle bli jättedyrt så jag blir lite förvirrad av vad jag har läst på din sida och vad jag fick höra från honom? men tycker nog att ditt förslag är bättre men vet inte riktigt?? helt förvirrad.

En annan sak som slog meig när jag frågade var att kan jag lita på honom för han hade 2 st skäggisar där i affären dom var helt slöa och den ena öppnade munnen var trettionde sekund så jag såg direkt att det var fel på den och ja måste säga att det var en mycket tragisk syn...
/Patrik


Svar
Hm... tyvärr är det så att zooaffärer inte brukar vara särskilt bra på reptiler. Trist men sant!

Jo... man använder Axilur för avmaskning även på reptiler. MEN - dosen är en helt annan än för hundar och katter och det är enormt viktigt att du får rätt dos för just din skäggis. Om din veterinär inte kan så mycket om reptiler så kan han/hon alltid rådfråga en veterinär som kan. Jag anser att man aldrig ska behandla för något "man inte vet finns". Alltså rekommenderar jag att du tar ett avföringsprov till veterinären och konstaterar att din skäggis faktiskt har parasiter. Det kan vara något annat fel... Det finns dessutom parasiter (som coccidia) som Axilur inte hjälper mot. Mot tex coccidia måste du ha en annan medicin. Så jag tycker inte du ska chansa.

Avföringsprov kostar runt 300 kr (2003 och det varierar beroende på veterinär). Det tycker jag inte är så farligt om man bryr sig om sin skäggis. :)

Och nej... jag måste erkänna att jag inte skulle lita på någon affär som inte verkar ha friska skäggisar till salu... Aldrig i livet. Jag blir så ledsen när inte ens djuraffärer bemödar sig med att ta reda på hur djuren ska skötas...
/GunillaKan de klättra?
Jag undrar om skäggisar kan klätra? För min gjorde det aldrig. Och på dina bilder kan Kira klättra!
/Martin


Svar
Särskilt unga skäggisar gillar att klättra. Men även mina äldre - till viss del, även om de inte är riktigt lika aktiva. Man bör alltid ha litet grenar eller liknande i terrariet för dem att klättra på. De gillar det.
/GunillaKänsliga för ljud?
Jag ska skaffa en skäggagam och undrar om dom är känsliga för ljud för jag har ganska stora högtalare
/Johannes


Svar
Hm... Ja. Alla djur är känsliga för ljud. Så även om du inte SER att din skäggis mår dåligt över höga ljud - så gör den det. Jag rekommenderar inte att ha en skäggis i ett rum där det spelas musik högt...
/GunillaHur grova grenar?
Jag håller på att inreda ett terrarium för min blivande skäggis. Har en gren och nu undrar jag om den kommer att klättra på grenen för att lägga sig? Hur grov ska grenen vara?
/Johannes


Svar
Din skäggis kommer säkert att använda grenen. MEN du måste göra den väldigt stadig. Skäggisar blir nervösa när det känns ostadigt. Grenen ska vara grov så att de får ordentligt tag och kan gå/klättra/ligga på den (även som vuxna) utan att känna sig osäkra - alltså - hellre för bred/grov - än för tunn.

En lång och grov barkbit kan också fungera. Det har jag upp till vissa av mina hyllor. Det är ibland enklare att luta en sådan mot hyllan än att fästa en gren...
/GunillaVänja sig vid grotta?
Jag har precis "byggt" en grotta till min ödla, måste den vänja sig vid den först eller hur funkar det?
/M.


Svar
En del behöver vänja sig - andra inte. En del ödlor gillar inte grottor - andra älskar dem... det är väldigt olika.
/Gunilla

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.