Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 19

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Blundar med ena ögat
Min skäggagam blundar med ena ögat har jag märkt nu i ett par dagar, kan det vara ett sandkorn eller nåt irriterande i ögat? Det ser inte svullet ut. Vad kan det bero på?
/M.


Svar
Jag kan tyvärr inte svara på varför han blundar med ett öga... det kan förstås vara något skräp. Blundar han fortfarande så bör du ta honom till en veterinär. Skräp i ögat är absolut inte bra - det kan bli infekterat.
/GunillaHonan har fått sår!
Jag nyss köpte en skäggagamshona till min hane. Och allt fungerar perfekt förrutom att jag nyss upptäckte att honan har ett sår på huvudet där som hanen "biter" henne. Alla taggar är borta och hon har ett sår som är ungefär 1 cm långt .. blev väldigt orolig. Vill ju hellst inte släppa ihop dom nu om han fortsätter att bita på samma ställe .. :|
/Marie


Svar
Nej... du ska absolut inte släppa ihop dem igen. I alla fall inte än. Det låter inte alls bra att han är så våldsam mot din hona. Det är enormt stressande för din hona att ha en hane som är så intresserad av att para sig. Det är sällan man kan ha en hane och hona tillsammans jämt. De behöver oftast bo var för sig.

Dessutom borde du ha haft honan i karantän i minst två månader innan du sammanförde dem...

Läs mer om hona/hane och karantän under "En eller två skäggisar?" samt "Karantän" "Skötsel av skäggagam"
/GunillaInte bajsat på 14 dagar
Min skäggis har inte skitit på 14 dagar och jag undrar om det är normalt? Han äter precis lika bra som alltid, massa syrsor, sallad och speciella skäggagam pellets.
/Josefin


Svar
Nej... det är absolut inte bra! Särskilt inte som hon äter som vanligt... Förstoppning kan vara mycket farligt. Har de inte bajsat på en vecka (när de äter som vanligt) så är det hög tid att reagera och göra något åt det. Testa att bada henne i ljummet vatten, det kan hjälpa. Se också till att hon får ordentligt att dricka. Läs mer om vatten "Vatten" " Skötsel av skäggagam "

Kolla också så att hon har rätt temperatur under sollampan. Runt 38-40 grader ska det vara - annars kan hon inte smälta maten och det kan ge förstoppning. Värmen ska komma uppifrån - inte från en värmematta tex.

Bajsar hon inte SNART så bör du ta henne till en veterinär...
/GunillaLitet terrarium inne i ett stort?
Jag köpte en skäggagamsunge i söndags och den har inte ätit sen dess.. Jag har badat den i ljummet honungsvatten och gett vatten med pipett.. Kan matvägran bero på att de är ett nytt terrarie och den kanske är stressad? Jag har inte heller sett att den har ätit av sin sallad. Jag har satt min unges terrarium i min 7 månaders skäggis terrarie vilket är väldigt stort. Kan de beror på de? Jag har inte sett att den "vuxne" varit och tittat på ungen..
/Annika


Svar
Du ska absolut inte ha din lilla skäggis i ett terrarium som står inne i ett annat - med en annan skäggis. Jag förstår inte riktigt varför du har ordnat det så..? Det är enormt stressande för den nya lilla, så flytta ut hans terrarium direkt och ställ det där de inte kan se varandra överhuvudtaget.

Skäggagamer är mkt känsliga och ganska nervösa av sig när de nyss har flyttat. De gillar inte förändringar och man ska göra det så enkelt för dem som möjligt. Bara ATT den stora FINNS i närheten gör den lilla mycket rädd - stora skäggisar äter små... Den lilla har ingen aning om att den stora inte kommer åt den - enligt hans synsätt så är han omgiven av en stor fara hela tiden...

Läs mer om hur du ska göra när du nyss skaffat en ny skäggis: " Skötsel av skäggagam " Se under: "Första tiden hemma", "Storleksskillnad" samt "En eller två skäggisar".

Försök att inte hålla på med den lilla mer än nödvändigt - han behöver lugn och ro.... Små skäggisar är som sagt lättstressade vid miljöombyte och då slutar de lätt att äta...
/GunillaOm man blir biten?
Om man blir biten - vad händer? Börjar det blöda eller blir det bara ett littet märke?
/V.


Svar
En skäggagam är oftast inte aggressiv - men ja, de kan bitas. Och en vuxen skäggagam biter HÅRT. Jag vill inte skrämma dig, men det gör ont. Disa (en av mina honor) bet igenom min nagel när jag gav henne en syrsa. De gånger jag har blivit biten har det alltid varit av misstag - och alltid i samband med att jag matar dem. Men man måste ha respekt och förstå att de trots allt är vilda djur...
/Gunilla

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.