Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 2

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Förstoppad?
Som jag förstått så ska en skäggis bajsa varje kväll. Våran har inte bajsat på tre dagar trots att den har ätit bra!!!! Är det normalt??

Den är ganska liten och tanig men den är ca 30 cm från huvud till svans. Det märkliga är att affären där vi köpte ödlan hade en skäggis från samma kull som var mycket kraftigare. De påstod att den som haft vår ödla tidigare (de lämnade tillbaka den) mer eller mindre hade matat den med enbart grönsaker och att den därför var så liten. Stämmer verkligen det??? Vi har nu matat vår skäggis med både grönt och syrsor - men den äter nästan enbart syrsorna! Kan det vara därför den inte bajsat???
/Leif


Svar
Det är inte alla skäggisar som bajsar varje dag. Det gör inte mina alltid. Ibland går det 3-4 dagar utan att det händer något. Men är ni oroliga så kan ni testa att bada er skäggis i ljummet vatten, inte för djupt. (Man bör bada dem minst 1 ggr/vecka) Gillar den inte att bada (det gör inte mina!) så kan ni testa att hålla den under rinnande ljummet vatten i handfatet. Det älskar mina och Cicero bajsar ofta då. Ganska praktiskt - det bara spolas bort (men man får ju rengöra handfatet sedan förstås!) Hjälper inte detta kan du testa att massera in litet vanlig matolja runt kloaken. Det stimulerar - både massagen och oljan.

Temperaturen är väldigt viktigt för att en skäggagams mage ska fungera ordentligt. Värmen ska komma uppifrån och vara 38-40 grader på solplatsen. Runt 23-25 grader i den svalare delen av terrariet. Får inte en skäggagam det tillräckligt varmt på solplatsen så kan han inte smälta maten som ruttnar i magen på honom. För kall solplats kan vara anledningen till problem med magen.

Se även till att er skäggis dricker ordentligt. Gör den inte det så blir den hård i magen och får svårt att bajsa. Jag brukar ge mina vatten med en liten spruta som jag droppar vatten på nosen på dem - de dricker om de är törstiga. Men ha tålamod - det kan dröja innan de fattar att de ska dricka. Jag är ingen expert, det måste du komma ihåg - så om er skäggis inte bajsar på en vecka bör ni kontakta en veterinär. Det är jätteviktigt!

Angående storleken på er skäggis så är det troligt att den fått litet mat. Kanske var det också så att den andra ödlan var dominant och åt först så det inte blev så mycket kvar åt er. En växande skäggis ska absolut inte ha endast grönsaker. Det är förmodligen därför den är mager. Den måste få animalisk föda också, såsom syrsor, zophobas, mjölmask etc. Särskilt när de växer. Mina ödlor tar också syrsorna först om de får välja. Men man får lura dem litet. Ge skäggisen grönsaker innan ni går till jobbet och inget annat. Sedan kan ni ge syrsor när ni kommer hem. Är skäggisen hungrig äter den grönsakerna. Men det där kan gå i perioder. Vissa dagar (veckor!) äter mina inga grönsaker alls, de är inte ett dugg intresserade. Sedan kommer de igång igen. Så jag tror inte ni behöver oroa er. Och är er skäggis mager - så ge den mycket syrsor - och zophobas då och då. För mycket zophobas är dock inte bra, så ge det bara till vuxna skäggisar - och bara ett par gånger i veckan.
/GunillaLösa i magen?
Kan skäggagamer vara lösa i magen?
/Matilda


Svar
Ja, skäggisar kan vara lösa i magen. Är det bara någon enstaka gång så behöver du inte oroa dig, men händer det ofta bör du ta ett bajsprov och lämna till en veterinär. Skäggagamer blir ibland lösa i magen när de har parasiter. Parasiter är tyvärr mycket vanligt så det är bäst att kolla. Alla mina tre skäggisar har haft parasiter. Så att kolla det med ett bajsprov då och då är bra.
/GunillaUnge eller vuxen? + Syrsor...
Jag funderar starkt på att skaffa en skäggagam om några år när jag flyttat hemifrån men redan nu börjar jag söka information och lära mej så mycket som möjligt om dem.

Mina frågor är:Tycker du att jag som nybörjare ska köpa en liten eller en vuxen skäggis?

Jag undrar också om du tycker jag ska köpa en av en privatperson eller från en djur affär?

Och det där med syrsorna tycker jag verkade lite Jobbigt =) Låter dom mycket? Och om man de inte finns i en djuraffär - kan man få tag på syrsor på något annat sätt?
/Tobbe


Svar
Mitt råd är att du inte skaffar en jätteliten skäggisunge som första ödla. De är ganska känsliga och har relativt hög dödlighet. Dessutom kan de vara kinkiga med maten efter omställningen med flytten till sitt nya hem. Min Teo matvägrade i början och jag fick tvångsmata henne. Med henne gick det bra, men en arbetskompis lilla skäggisunge dog...

Mitt råd är att skaffa en halvvuxen skäggagam, om du hittar en. En som är kanske 20-25 cm lång. Då är har den s.a.s. överlevt den kritiska åldern men är ännu inte fullvuxen. En fullvuxen skäggis KAN ha svårt att bli riktigt tillgiven.

Hittar du en bra privat uppfödare så rekommenderar jag det. Då vet du var ödlan kommer ifrån och också att den inte flyttat runt. Köper du från en djuraffär - även om det är en mycket bra affär - så har ödlan flyttat flera gånger redan innan du får den. Först från uppfödare till en grossist, sedan till affären, sedan ska den hem till dig. Alla omställningar framkallar stress. Och en flytt är en stor omställning.

Syrsor ja. Ja, de låter. Men det finns olika sorter, en sort heter ökensyrsa och de spelar mindre och tystare. Jag brukar stoppa in mina i svalen på natten - då är de tysta..! Bara det inte är för kallt för syrsorna - då dör de! Man vänjer sig dock vid ljudet.

Det finns syrsor att beställa via Internet, bland annat här: Cricket Express

Annars kan du föda upp syrsor själv. Billigt och mycket enkelt. Läs mer om allt jag skrivit ovan under "Skötsel av skäggagam"
/GunillaRastlös och äter dåligt
Jag har problem med min skäggagam Theo. Det är lustigt - att din och min heter samma. Han/hon (vi har kallat den "han" men ännu vet vi inte vad det är för kön) 6-7 månader och har alltid varit glad och tillgiven. Han har alltid ätit bra och tyckt om syrsor, mjölmask och olika grönsaker men nyss så slutade han nästan att äta.

Han äter litet grönsaker och en syrsa då och då men inte alls så mycket som han brukar! Theo har alltid gillat att bli upplyft och älskar att somna i knät på kvällen. Det gillar han fortfarande men nu verkar det som om han har svårt att bestämma sig! Han krafsar på rutan och vill ut sedan är han ute i fem minuter - krafsar på rutan och vill in igen! När han sedan är inne - vill han ut igen! Kan det vara terrariets storlek - eller vad är fel?!
/Jenni


Svar
Det kan vara för litet terrarium. Om det är för litet vill skäggagamen ut. Eller det kan vara för varmt/för kallt i terrariet. Kolla temperaturerna noga. 38-40 grader på solplatsen och 23-25 grader i den svalare delen.

En annan orsak till att han krafsar kan vara att han ser sin spegelbild i glaset. Tejpa fast en bit papper innanför glaset och se om det hjälper.

Eller - det kan vara "hormonerna". Kanske håller din skäggis på att bli könsmogen och vet inte vad han vill riktigt.

Är din skäggagam frisk? Om den t.ex. har "munröta" så kan det göra ont att äta hårda syrsor. Det räcker med ett litet sår för munröta att utvecklas - och det behöver i så fall behandlas direkt. Det kan även vara parasiter som är orsaken till att din skäggis inte äter. Parasiter är en mycket vanlig orsak till matvägran. Jag rekommenderar att du kontaktar en veterinär som kan titta i munnen på din skäggis och se om det ser infekterat ut. Ett avföringsprov som du lämnar till veterinären är också på sin plats. Munröta och parasiter är inte ovanligt och det kan göra att skäggagamen orolig samt att den inte vill äta.
/GunillaFör litet mat?
Jag ger min 2 år gamla skäggis en syrsa om dagen. Sen äter han knappt grönt. Är det för lite?
/Matilda


Svar
Ja, en syrsa om dagen är för litet tycker jag. Jag ger mina vuxna skäggisar 5-7 syrsor varannan dag. Dessutom får de grönsaker varje dag och zophobas eller mjölmask ungefär en gång i veckan. Läs mer om "Lär din skäggis äta grönsaker" " Skötsel av skäggagam "
/Gunilla

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.