Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 20

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Hur kalkar man syrsor?
Hur gör man enklast för att kalka syrsor?
/Johannes


Svar
Jag har en glasburk med litet kalk i botten och en annan glasburk med vitaminer. Sedan "häller" jag ner syrsorna i burken och skakar om. Sedan serverar jag skäggisarna (jag handmatar med pincett, men det gör man ju som man tycker). Att skaka syrsorna i en glasburk tycker jag är enklast. Häll bara inte i för mycket kalk/vitaminer i glasburkarna varje gång - burkarna blir äckliga ganska snart och det är bra att kunna diska ur dem. :)
/GunillaBukt med hans rädsla?
Jag skulle ta ut min skäggis i solen i somras. Allt var frid och fröjd tills grannen, som är vaktmästare, drog i gång gräsklipparen bakom ryggen på oss. Men det ska jag säga dig att har man inte sett en arg, och mer rädd, skäggis då, då kommer man aldrig att få se det. Fick ta ett rejält grepp om honom och hålla igen hans bitska käkar med tummen och pekfingret. Arg var han! Jag la in honom i terrarit där han fick vara ifred tills nästa dag. Nu har han varit ifred i nästan ett halvår.

Jag försöker varje dag klappa/lyfta honom försiktigt. Men han vill bara inte. Han drar sig undan och vill inte alls bli upplyft. Jag vill ju inte skrämma honom men i bland måste han ut, som vid städ och igår nytt terrarium. Det är inga problem att greja i terrariet, byta mat, ge syrsor, nytt vatten etc. Lätta ryggsmek går bra ibland om han inte rycker till för då slutar jag. Vi har haft honom sen han var ca 6 veckor och idag är han 8 månader. Hur får jag bukt med hans rädsla? Om det nu är det som är problemet...
/Magnus


Svar
Allt som hände din skäggis i somras verkar ha skrämt vettet ur honom (och det förstår jag... stackarn...). Det är kanske inte så konstigt att han är rädd nu. Skäggisar har bra minne och det kan ta LÅNG tid att vinna tillbaka dens förtroende (han förstår ju inte att inte DU ville skada honom)... Du får helt enkelt ha tålamod - mycket tålamod. Och framför allt så måste du vara väldigt lugn. Kanske kan du aldrig mer ta honom utomhus, men du bör kunna vänja honom vid dig när ni är inne i alla fall.

Har du bara tålamod och är väldigt lugn (och *aldrig* mer utsätter honom för saker som kan skrämma honom) så tror jag nog att du kan vinna hans förtroende igen.

Min hane kan jag aldrig ta utomhus. Första gången jag gjorde det så kom en stor fågel flygande och det skrämde vettet ur min skäggis. Sedan dess kan jag inte ens bära fram honom till ett fönster. Han glömmer aldrig. Men annars är han världens goaste skäggis så jag får helt enkelt acceptera att han är som han är - och anpassa mig efter honom. Han behöver förstås aldrig vara ute. Det är inte bra för dem att vara jätterädda - hur nyttig solen än är.

Läs mer om "Rädd/aggressiv skäggis?" "Skötsel av skäggagam"
/GunillaVarför äter hon bark?
Min skäggishona äter mindre än hon brukar men det kanske bara beror på att hon inte är hungrig. Men hon verkar slöare än vanligt, ligger mest på sina stenar med halvöppna ögon och gör inget alls. Men det som oroa mej mest är att hon inte bajsar som hon brukar och i bajset så är det terrarie bark.

Varför äter hon bark?

Vid vissa tillfällen så verkar det som om hon försöker bajsa men det kommer inget, ibland så kommer det något vitt klabbigt. Det ser ut som om hon krystar lite och rör på svansroten som i en cirkel 3/4 varv.
/Mikael


Svar
Ta genast bort henne från barken! Det är direkt livsfarligt! Särskilt som du sett att hon har bajsat ut bark... ' Man ska *aldrig* ha en skäggagam på just bark - därför att de ofta är nyfikna och smakar på det mesta. Det allra säkraste bottenmaterialet är hushållspapper/tidningspapper. Det ska du använda nu. Ha henne inte på barken en sekund längre - särskilt som hon uppenbarligen äter av den.

Det verkar som om din hona lider av förstoppning p.g.a. att hon ätit bark - och då är det verkligen bråttom! Du måste ta henne till en veterinär - direkt. Du skriver att hon inte bajsat på ett bra tag - det är ett tydligt tecken. Att hon dessutom försöker och inte kan antyder dessutom att hon har ont...

Snälla du - vänta inte - ta henne till en veterinär så fort du bara kan!!!!!

Läs mer om "Bottensubstrat" "Skötsel av skäggagam "
/GunillaRäknas svansen in?
Du skriver på din hemsida ang storlek/ålder vid köp att ödlan inte ska vara yngre än ca 8 veckor och längden ska vara ca 20 cm. Är svansen medräknad i den längden eller är det bara själva kroppen?
/Annika


Svar
Ja, en skäggis bör vara minst 20 cm stor när man köper den - svansen inräknad. :)
/GunillaGår inte upp i vikt
Jag har haft min skäggagam i 5½ år. När jag köpte honom/henne så va han ca 30 cm och nu är han 40-45 cm vilket verkar vara ganska normalt. Men han är liksom inte tjock som man ser att alla andras är, trots att den äter som en häst (10 syrsor varje dag och grönsaker) men den är inte mager heller. Dessutom är den alltid hungrig trots att den får så mycket mat!

Har hört och läst att en skäggagam är fullvuxen ja eller nästan fullvuxen vid 5 års ålder men kan det bero på att det kanske är en hona?
/Patrik


Svar
Nja.. en skäggagam är fullvuxen vid ca 1 års ålder, men det beror också på hur mycket mat den fått. Alla skäggisar är inte fullvuxna då, men det tar inte 5 år i alla fall. Det låter som om din skäggis är fullvuxen nu.

Om den inte går upp i vikt så bör du kolla om den har parasiter. Det är tyvärr mycket vanligt - men lätt att åtgärda. Lämna in ett avföringsprov till veterinären och få det analyserat (experimentera inte själv). De talar också om vad och hur mycket medicin du ska ge OM din skäggis har parasiter. Jag kollar alla mina skäggisar minst en gång per år, bara för att vara på säkra sidan.

Har inte din skäggis parasiter så kanske den helt enkelt inte har anlag för att bli tjockare än den är nu. De är olika, precis som vi människor. Men som sagt - uteslut parasiter först...
/Gunilla

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.