Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 21

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Mina skäggisar bråkar
Hej Gunilla! Jag har två skäggisar. Dom är drygt två år gamla. Vi har haft svårt att riktigt säkert bestämma kön på den ena. Nu har dom efter ett tags halvdvala helt plötsligt börjat att slåss och bråka något alldeles väldigt. Det har aldrig varit bråk förut.
/Oskar


Svar
Det är aldrig bra om två ödlor bråkar. Men om det är hane och hona så kanske det är parningsbeteende du ser? Läs mer om "Beteenden" "Skötsel av skäggagam"

Är det två hanar så måste ni separera dem nu!!! De kan döda varandra...

Även om det är en hane och hona så bör ni separera dem genast. Det är enormt stressande för honan att vara utsatt för en upphetsad hane hela tiden. Jag fick separera mina alldeles nyss trots att de bott ihop i 2 år. Plötsligt så var hanen på honan hela tiden... för bådas skull - skaffa ett till terrarium snarast och separera dem - innan det sker en olycka. Antingen att hanarna slåss så att de verkligen skadar varandra eller att den eventuella honan blir "med ägg". Lycka till! Gunilla
/GunillaTycker inte om vitaminer
Min skäggis äter gladeligen syrsor och även lite grönsaker. Problemet ligger i att han VÄGRAR ta syrsorna som jag skakat i multivitaminer. De som har kalk/D3 är inga problem, de slinker snabbt ner. Har du varit med om samma fenomen eller har du ett tips på hur jag ska få i honom vitaminer?
/Helene


Svar
Hm... jag har också haft det där problemet..! Skäggisar är ganska kräsna av sig och de vet preciiiiiis hur de ska göra för att få sin husse/matte att göra som de vill!

Är din skäggis vuxen? I så fall kan du helt enkelt låta honom "svälta". Erbjud inget annat än syrsor skakade i mulitvitamin tills han äter det. När han blir hungrig så äter han. Det gäller att vara envisare än Charlie med andra ord... När han väl ätit vitaminsyrsorna så ger du kalksyrsor "som vanligt". När det sedan är dags för vitaminsyrsorna igen så ge honom bara det.

Du skrev att du ger kalk/D3. Det är lätt att överdosera D3. Ungefär knappt en ggr/vecka bör du ge syrsor skakade i D3. Annars ska det vara ren kalk. D3 finns ju i vitaminerna också så det kan bli för mycket.

Testa att strö multivitamin dem. Eller lös upp vitaminerna i vatten och ge det via spruta (utan nål) 1 ggr/vecka.
/GunillaMin skäggis växer inte
Jag köpte min skäggagam för yngefär 6 månader sen och då va den lite unge. Den växer inte. Ja han kanska har växt nån millimeter men inte mer tror jag - svårt att märka. I början fick han maskar varje dag men dom har tagit slut så nu får han sallad. Han har som ingen sol platts jag har bara värme matta och inga värme lampor. Dom sa i afären att man inte behövde det. Han bajsar varje dag. Men det kan väll inte va med att han har skadat sig för han fassnade under sin stock en gång och jag märkte inte det fören dagen efter . Tåna blev lite snea men han springer runt (inte lika mycket men).
/Undrande


Svar
Jag måste säga att du gör fel i stort sett allt. :(

Först och främst - djuraffären har fullkomligt fel i det de har sagt till dig.

Det är rena döden för en skäggagam att inte ha en solplats (med värmelampa) där det är 38-40 grader. Får de inte det så ruttnar maten i magen på dem...

En ung skäggagam ska ha massor av syrsor (kalkade). Inte mask (inte nyttigt!). Grönsaker dessutom. Antal syror per dag är minst 30-40 st. Ja. De ska ha så många när de växer. Så förlåt att jag säger det - men du har svultit din stackars skäggagam.

När du har ett djur så måste du ta ditt ansvar... du kan inte säga "maskarna har tagit slut"... Vad gör du om din mat tagit slut? Jo. Man köper mer... Skaffa mat åt honom. Nu. Han måste få ordentligt med syrsor. Särskilt medan han växer. Syrsorna ska du kalka varje dag och ge vitaminer 1-2 ggr/veckan.

Har han UV-ljus? Så att han kan ta upp kalken? Byter du lysröret var 6:e månad? Det är livsviktigt...

Nu förstår jag varför han inte ömsat. Tänk dig själv om du bara skulle få en bit sallad varje dag när du växer... skulle du må bra? Skulle du växa...?

SNÄLLA du (och för din skäggis skull!) - läs igenom allt på min sida http://www.morion.com/teo/ (och köp/låna en bra bok så att du lär dig grunderna!) om hur du ska sköta din skäggagam så att han slipper fara illa. Läser du det - och faktiskt följer alla råd så kommer din skäggis att må bra och växa till sig. Kan du inte ge honom ordentligt med mat och bra skötsel så sälj/ge bort honom till någon som vill och kan ge honom ordentlig skötsel...

Du får ursäkta att jag låter arg - men jag ÄR arg. Du måste helt enkelt lära dig att sköta din skäggagam ordentligt. Det du gör nu är tyvärr allvarligt djurplågeri. Det jag har sagt här kan du läsa på i stort sett varje seriös skäggagams sida, så det är inget jag har hittat på... djuraffären har helt enkelt FEL.

Och ja. Han kan ha skadat sig ordentligt när han satt fast under stocken. Du borde ha tagit honom till en veterinär - direkt. Se till att allt sitter fast i terrariet hädanefter...
/GunillaVill de dvala?
Jag har 1.2 skäggagamer, honorna bor själva och hanen själv. Först hade jag bara 1 hona och 1 hane, och sen fick jag hem en till hona för någon vecka sen som jag släppte ihop med den första honan jag hade. Och då blev det liv ett tag men nu har hon också blivit ganska slö och gömmer sig väldigt mycket. Kan dom vilja dvala? Eller kan temperaturen vara fel? jag har 28-40 grader hos hanen och ca 30-38 grader hos honorna (jag har svårt att få ner temperaturen till under 30 grader). Har du något förslag vad det beror på och hur man kan få ner temperaturen i terrariet? Honorna och hanen har hela tiden varit separerade.
/L.


Svar
Det verkar helt klart som om din första hona är underlägsen din nya. Det är inte alltid honor går bra ihop heller - ofta måste man separera dem. En annan sak är att du borde haft din nya i "karantän" i minst 2 månader. Under den tiden skulle du ha tagit avföringsprov på båda för att se om de var parasitfria. Man ska aldrig släppa in en ny skäggis med sin gamla... de kan smitta varandra.

Temperaturen är också fel. Det är alldeles för varmt på den svala delen hos (särskilt) honorna (även hanen har det något för varmt på den svala delen). De måste kunna dra sig undan till en svalare del också. Vad beror det på att du inte kan få lägre temp? Är terrariet för litet? Om inte anledningen är för litet terrarium så har jag tyvärr ingen aning om hur du ska få ner temperaturen. Hur stark lampa använder du till solplatsen? Kanske kan du använda lägre watt och ha den närmare (men ändå uppnå 38-40 grader på själva solplatsen)? Det är svårt att svara på, tyvärr...

Och ja. De kan vilja dvala. Men det är helt omöjligt att svara på. Men mitt råd är att du tar avföringsprov på båda honorna och försöker få ner temperaturen till 25 grader i den svala delen.
/GunillaNyttig syrsart?
Du skriver att ökensyrsorna låter mindre än fältsyrsorna och jag undrar om öken syrsorna är lika "lätta" att föda upp, om dom är lika stora och om dom är lika nyttiga??
/Emil


Svar
Jadå, ökensyrsor är lika nyttiga som fältsyrosor. Det vill säga... de är så nyttiga som den mat de äter och det gäller oavsett "syrssort". Ger du syrsorna bra mat så blir de näringsrika - ger du dålig mat så blir de näringsfattiga.

Ja, jag tycker att ökensyrsor är lätta att föda upp - men jag har faktiskt aldrig testat med fältsyrsor... En del ökensyrsor är något mindre än fältsyrsorna, men inte alla. Hanarna är ungefär lika stora som fältsyrosornas hanar, men storleken på honorna varierar av någon anledning som jag inte begriper..! Men små är de inte.
/Gunilla

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.