Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 3

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Hur varmt?
Vi håller ca 36 grader på den varmaste delen på dagtid men på natten när den sover så sjunker det till 25 grader. Är detta ok?
/Undrande


Svar
36 grader är litet för lite. Det bör vara 38-40 grader under sollampan. De måste komma upp i 38 grader för att kunna smälta maten. Svalare platser måste också finnas i terrariet så att de kan reglera sin temperatur själva.

25 grader på natten är ok. Det gör inget om det blir litet kallare då heller. Ner till 20 grader är ok nattetid.
/GunillaKommer Teo när du ropar?
Kan du kalla/ropa på din Teo, och hon kommer?
/Carola


Svar
Nej, Teo kommer inte när jag ropar - hon tittar dock på mig när jag ropar på henne (oftast i alla fall! ;-)
/GunillaSällskapssjuka
Jag tycker att det verkar som om skäggisar blir väldigt sällskaps- och kelsjuka, stämmer det?
/Carola


Svar
Nja... Man kan nog aldrig säga att reptiler är kelsjuka. Reptiler är reptiler - inte en hund eller en katt. Men för det mesta gillar de att bli hanterade, ligger och ser ut att ha det bra. Omväxling gillar de också, så de tycker om att komma ut ur terrariet då och då.
/GunillaKlippa klorna?
Klipper du klorna på dina skäggisar?
/Carola


Svar
Ja, ibland - och VÄLDIGT försiktigt. Klippte för mycket en gång och det blödde rejält... Köp gärna "blodstoppare", ett slags pulver. Finns på djuraffären (tror jag) och apoteket. Köp också en bra klosax som är VASS. Klorna är så små att det är väldigt lätt att slinta och klippa fel...
/GunillaLiten för sin ålder
Jag tror våran lille skäggis är väldigt liten för sin ålder, han är ju ett år och själva kroppen är ju liksom lika lång som min hand och det känns lilet i jämnförelse med dem vi sett på nätet och mot din Teo.
/Carola


Svar
Hur fort en skäggis växer beror på hur mycket mat den får under sin uppväxt. Får den inte så mycket så växer den långsammare - konstigare än så är det inte och det behöver inte nödvändigtvis vara skadligt. Det är säkert ingen fara med er skäggis, så var inte oroliga om han är frisk för övrigt! Med rätt kost, temperaturer, vitaminer, UVB-ljus och kalktillskott så växer han förmodligen till sig. Eller så blir han inte större - det där är olika.

Mina är heller inte särskilt stora. 42 cm från nostipp till svanstipp. Jag har sett de som är betydligt större.
/Gunilla

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.