Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 4

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Torrfoder
Jag undrar om du brukar ge dina ödlor torrfoder? Jag har försökt att ge min ödla det, men han verkar inte gilla det. Så jag tänkte att du kanske har nått förslag på hur man får dem att äta det?
/Gustaf


Svar
Det gillar det - sådär...! Ingen vidare entusiasm. Jag har testat att försiktigt peta in litet i mungipan och då tuggar de i sig, men sedan vill de inte ha mer. Din skäggis kan kanske vänja sig - om du har litet tålamod.

Däremot ska du nog inte bara ge torrfoder - anser jag. Jag har läst olika uppgifter om detta, men jag tror att variation är bäst. Grönsaker och torrfoder framme varje dag, sedan kompletterar du med syrsor, zophobas, mjölmask el. dyl. Syrsor och grönsaker ska vara basen i födan.
/GunillaRivaliserande hanar
Vet du något om rivalitet mellan hanar? Båda våra är nämligen hanar. Vi märker att de inte är positivt inställda till varandra. När de närmar sig varandra blåser de upp sig och i värsta fall hugger de.
/Stefan


Svar
Två hanar tillsammans blir alltid problem - förr eller senare - då skäggagamshanar är väldigt territoriella. De kommer att strida om vem som är starkast, de kan till och med sluta med att den ena dödar den andra, då den svagare inte kan komma undan i ett terrarium. I naturen kan han det.

Du måste dela på dem - direkt. Det är väldigt stressande för den undergivna hanen att hela tiden ha en dominant hane nära sig. Den undergivna kan ju inte komma undan särskilt långt i ett terrarium...

Läs mer om "En eller två skäggisar" "Skötsel av skäggagam"
/GunillaLevande växter i terrariet
Vi undrar om du vet vad för växter (levande) som man kan ha i terrariet hos agamerna. Såg en bild på din sida angående Teos vänner på en agam i ett terrarie med en massa växter i bakgrunden...
/Marika


Svar
Det är litet krångligt med levande växter inne hos skäggisar. Har man (för dem) ätliga växter i terrariet så äter de förmodligen upp dem (och något annat än ätliga växter kan man ju inte ha). De flesta har nog siden/plastväxter. Jag har det, tycker det är enklast - för det händer ju att de bajsar på växterna och då måste de vara lätta att rengöra. Dessutom finns det ganska snygga artificiella växter nuförtiden.

En levande växt ni kan ha är hibiskus. Men då måste ni vara helt säkra på ett den inte är besprutad. De är de nästan alltid när de kommer från blomsteraffären. Det tar flera månader innan de är fria från kemikalier. Sedan kan ni ju odla några grönsaker själva och sätta in. Jag hade t.ex. gurkört inne i terrariet i somras. Men Teo demolerade den ganska snabbt...! Så jag vet inte hur praktiskt det är..!
/GunillaVilka vitaminer?
Vad ska jag ge min skäggis för vitaminer och kalk?

Kan man droppa på "AD-vitamindroppar" som man köper på apoteket på maten?
/Skäggisägare


Svar
Jag rekommenderar någon av de vitaminer och kalpreparat som djuraffärer säljer för just reptiler (det finns olika sorter och man får fråga sig fram). Personligen skulle jag aldrig testa något annat än "reptilpreparat" - man har ingen aning om doseringen.

Angående AD-vitamindropparna så skulle i alla fall inte JAG våga prova det... Men jag vet i alla fall att för mycket A-vitamin INTE är bra för din skäggis. Håll dig till "reptilpreparat" - experimentera inte.

Läs mer om "Vitaminer" "Skötsel av skäggagam"
/GunillaVilken värmelampa?
Vilken värme lampa är bäst?
/Undrande


Svar
Ingen aning vilken som är bäst... Jag köpte en sockel i djuraffären och använder "Repti Basking spot lamp" - en 100 wattare i den.

Jag har två stycken över mitt terrarium som är ganska stort. Beroende på terrariets storlek kanske en lampa räcker.

Det finns också keramiklampor som bara avger värme (inget ljus) men de ska man helst undvika till en skäggagam då de förknippar ljus med värme.
/Gunilla

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.