Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 5

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Lära skägggis äta grönsaker
Min skäggis är 1 å ett halvt år, jag har bara haft honom i några månader och han äter väldigt, väldigt lite grönsaker. Den enda grönsaken han äter är ärtor men det kan jag inte ge honom varje dag eftersom dom inehåller förmycket fosfor...?

Jag undrar om du har något tips om hur jag kan göra för att få honom att äta mer grönsaker. Skulle bli jätteglad om du kunde hjälpa mig med det.
/Emma


Svar
Antingen kan du testa att helt ta bort ärtorna och bara ge honom andra grönsaker. Kanske äter han inte på flera dagar men håll ut - är han hungrig så äter han. Ge också färre syrsor än vanligt så att han är extra hungrig.

Det kan vara litet nervpåfrestande att lära sin skäggis äta annat än älsklingsmaten, (man känner sig ju elak när man låter dem "svälta") men är du litet envis och inte ger upp så lär du honom nog att äta olika sorters grönsaker. En frisk, vuxen skäggis dör inte av att inte äta på flera dagar så det gäller att DU är envisare än vad han är..!

Ett annat knep är att hacka grönsakerna fint - tillsammans med ärtorna. Då lurar du honom att äta det andra också. Sedan tar du succesivet bort mer och mer ärtor så att det blir mer av det andra.
/GunillaHane till sin hona?
Bör man skaffa en hona till sin hane? För hans del då alltså - eller klarar sig skäggisen med enbart mänsklig kontakt?
/Gustaf


Svar
Tja. Det kan ju vara roligare för honom och du får se ett mer utpräglat beteende skäggisarna emellan. MEN - en hane och hona kan oftast inte bo tillsammans året runt. Särskilt inte under parningssäsongen. Du måste kunna separera dem - annars blir det stressigt för honan med en konstant uppvaktande hane. Jag skaffade en hane till Teo som är en hona, och i början var allt frid och fröjd.

Men tillslut blev Teo väldigt stressad för Cicero (hanen) var på henne hela tiden. Hon sprang fram och tillbaka hela tiden i terrariet. Det var jobbigt att se och jag insåg att hon inte alls mådde bra av det. Hon fick inte ens ro att äta... Jag fick separera dem undet sommarhalvåret då (oftast) parningssäsongen infaller.

Läs mer om hona/hane under "En eller två skäggisar?" "Skötsel av skäggagam"
/GunillaVad kostar syrsor?
Vad betalar du för syrsorna per styck? Och ungefär hur många köper du åt gången?
/Gustaf


Svar
Där jag bor kostar syrsorna 4 kr st i djuraffären. Köper du fler än 20 kostar de 3 kr st. Alltså = dyrt. Numera föder jag upp egna. Det är inte så svårt. Annars kan man beställa syrsor på postorder på Internet, bland annat här: Cricket Express

Läs mer om syrsuppfödning under "Skötsel av skäggagam"
/GunillaVilka tider är ljuset på?
Vilka tider har du timern inställd på för ditt terrarium? D.v.s. Under vilka tider har du tänt?
/Gustaf


Svar
Jag har timern inställd på ljus från kl. 7.30 till 21.30 under sommarhalvåret och 9.00 till 21.00 under vinterhalvåret.
/GunillaSkräckdjur
Tack för informationen. Just info som denna har jag sökt! Låter som om skäggisar är trevliga husdjur - men vad gör man om man inte kan tycka annat än att de är fruktansvärt fula och läbbiga till det yttre? Min allergiska dotter önskar sig en ödla... Hur vänja sig vid tanken på att ha ett "skräckdjur" i huset? VILL tycka om den, men känner lätt fasa när jag tittar på bilderna...
/Susan


Svar
Jag skulle kunna säga att du vänjer dig. Men alla tycker inte om reptiler och kommer aldrig att göra det... Jag är ärligt talat tveksam om du ska ge din dotter en ödla. Det är DU som förälder som måste ha huvudansvaret. Tycker du inte om skäggagamer blir det inget roligt ansvar och ödlan kommer att fara illa.

Och andra sidan - om du bara tycker att de är FULA och inte läbbiga i sig - så vänjer du dig. Du kommer att älska din skäggis när du lärt känna den. De är underbara personligheter!
/Gunilla
Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.