Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 6

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


UV-ljus
UV-ljus, hur nära måste de ha röret och vilket rör ska man använda?
/Christopher


Svar
Ett UVB lysrör bör vara c:a 30-35 cm från skäggisen. Och det får inte finnas glas emellan, då kommer inte UV ljuset igenom. Jag använder "Reptisun 5.0" 20 watt. Det tycker jag är bra, men du kan fråga på zooaffären, det finns flera sorter. Lysröret ska bytas minst var 6:e månad även om det lyser. Mängden UV-ljus avtar när röret blir gammalt. Får en skäggis inte tillräckligt med UV-ljus, som omvanlast till D-vitamin (enkelt uttryckt) så kan den inte tillgodogöra sig kalk.
/GunillaHur gammal?
Jag har en skäggagam som är ungefär 16 cm lång, och jag vet inte hur gammal han är... vet du hur gammal han är ungefär?
/Mikaela


Svar
Det är svårt att säga exakt hur gammal den är. Det beror bland annat på hur mycket mat den fått. Min Teo var 16 cm när jag skaffade henne - och hon var ca 2 månader. Så jag skulle gissa att din är ungefär så gammal.
/GunillaLivslängd
Jag undrar hur länge en skäggis lever?
/Helena


Svar
En skäggis kan leva upp till 10 år.
/GunillaFärger
Finns skäggisar i två färger? (Det ser ut som det när jag ser på bilderna.)
/Helena


Svar
Ja, skäggagamer finns i flera färger. Ofta har en skäggis flera nyanser och färgen kan skifta om de är varma, upphetsade eller dylikt. Här kan du se en några färgvarianter:
http://www.dachiu.com/gallery/pix.html
http://www.dragonsdenherp.com/htm2/dragons.htm
/GunillaMånadskostnad
Vad ligger månadskostnaden på i mat och dylikt?
/Helena


Svar
Mycket svårt att säga... När skäggisar är små så kan de äta enormt mycket syrsor (upp till 40 st/dag). En syrsa i djuraffären brukar kosta 3-4 kr. När de är vuxna äter mina ungefär 5 syrsor varannan dag och 3 zophobas (mask) var en gång i veckan. Sedan tillkommer grönsaker och vitaminer - och vad sånt kostar per månad är omöjligt att säga.

Bottensubstratet måste bytas ca var 3:e vecka, och vad det kostar beror på vad du använder. Försäkring kostar 500 kr/år (år 2003). Ev. tillkommer också veterinär kostnader. Sedan tillkommer el kostnader. Min elräkning gick upp ca 700 kr för ett terrarium det första året. Det kanske man inte tänker på.

Jag kan säga att allt sammataget blev dyrare än vad JAG trott från början. :)

Läs mer om "Vad kostar det" "Skötsel av skäggagam"
/Gunilla

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.