Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 7

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Var köper jag en skäggis?
Jag bor i Lidköping, var får jag tag på en skäggas närmast och vad kostar de?
/Helena


Svar
En djuraffär borde kunna ta hem om du frågar. Eller så kan du titta efter annonser på Internet. Här brukar det finnas annoser:
Repti.net (annonser, forum m.m.)
Ödlehemmet (annonser, forum m.m.)

En skäggisunge brukar kosta 300-500 kr (ev. mer beroende på färg osv) av en privatuppfödare. I en djuraffär kanske en unge ligger på 800-900 kr. En vuxen kan kosta 1500-2000 ungefär i en djuraffär. På en mässa kan du få tag i billigare djur.

Läs mer om "Köpa ödla, var?" "Skötsel av skäggagam"
/GunillaBlir de lätt sjuka?
Dina välskötta djur blev ändå sjuka. Är det vad man har att vänta? Blir de lätt sjuka trots att man sköter dem så bra det går? Har inte tid eller lust att desinficera terrariet varje dag osv.
/Anne


Svar
Har du otur så kan det bli så - ja. Det är (tyvärr!) något man måste ta med i beräkningen när man skaffar ett djur. Har du inte tid att sköta djuret om det blir sjukt - köp inget djur... Parasiter är relativt vanligt på skäggagamer men oftast ganska lätta att bli av med. Jag har haft otur - Teo hade parasiter när jag skaffade henne (vilket inte är ovanligt). Jag känner dock flera skäggisägare som inte haft några som helst problem. Men saken är ju den att man aldrig vet i förväg...
/GunillaÄr UV-ljuset skadligt för människor?
Hur är det med UV-ljuset, som ju är skadligt för människor? Kan vi (tänker främst på mina barn) ta skada av terrariets belysning?? Hur långt når strålningen?
/Anne


Svar
Såvitt jag vet så är det inte skadligt för människor. I alla fall inte när det sitter inne i terrariet. Vi exponeras ju inte mycket av det. Avståndet från UV-rampen till skäggisen ska vara ca 30 cm så UV-ljuset borde inte räcka mycket längre än så. Är du orolig så kontakta lysrörets tillverkare - jag är INTE någon expert på det här.
/GunillaVänjer man sig?
Har ingen riktig "pejl" på hur det kommer att funka när den jättesöta babyn blir stor. Vänjer man sig gradvis?
/Anne


Svar
Ja, det gör man. Jag hade svårt att tänka mig Teo stor (tyckte att vuxna skäggisar var ganska fula när jag var nybliven ödleägare). Men nu är hon vuxen - och det sötaste som finns. Dessutom växer man in i rollen som skäggisägare. :)
/GunillaKan skäggisen tillfoga skada?
Kan skäggisen tillfoga en människa skada? (Du berättar om hur din unge fick huvudet krossat i ett nafs.) I affären säger de att skäggisarna inte bits. Har hört att de inte kan bita hål i skinnet, vilket t.ex. geckon kan. Törs man låta barn hantera djuret?
/Anne


Svar
Jo, de kan bitas. De har kraftiga käkar och det kan gå hål i skinnet. Mina har aldrig någonsin bitit mig av ilska eller rädsla. Och jag har sällan hört talas om det av andra skäggagamsägare - men det händer. Mina har alla råkat bita mig i samband med matning - aldrig av rädsla eller aggresivitet. Skäggisar är glupska djur och hugger snabbt - de hinner inte ens se fingret. Det gör ont att bli biten - och det blöder. Det är dock lätt att undvika att bli biten när man matar: Mata aldrig med handen utan använd plastpincett om ni handmatar.

Jag har hört talas om aggressiva skäggisar - men det är sällsynt. Men nästan alla djur som känner sig trängda eller hotade KAN hugga. Det ska man vara medveten om. Men behandlar ni er skäggis på rätt sätt så bör det inte vara någon fara.

Jag har många vänner som skaffat sig en skäggis till sitt barn - och jag har aldrig hört om någon olycka. En hund eller katt kan också skada barnet om det vill sig illa, djur är trots allt djur och reagerar inte alltid som man tror. Helt säker kan man tyvärr aldrig vara. Man ska dock inte låta små barn hantera skäggisar ensamma - anser jag. En vuxen ska alltid vara med. Det är större risk att barnet skadar skäggisen än tvärtom...
/Gunilla

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.