Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 8

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Har den brutit benet?
Jag och min bror köpte två skäggagamer. Då var dom 8 cm långa (med svans). Nu är min brors ödla 19cm lång (med svans) Och min är bara 9 cm lång varför är det så ????? Och så har den börjat släppa vänster benet efter sig. Har den brutit eller sträckt det??
/Marcus


Svar
Det låter verkligen inte bra att han släpar benet efter sig. Det låter som om han har skadat sig. Särskilt som om han är så mycket mindre än din brors skäggis. Hade den bara varit LITET mindre så hade det inte varit något att oroa sig för - de växer olika. Men som det verkar så är din skäggis sjuk. Kanske skadad eller har kalkbrist. Mitt råd = ta den till veterinären - så fort det bara går!!!

OBS! Är din skäggis sjuk - kontakta veterinären - spill inte tid på att fråga mig. Jag är ingen expert och ditt djur kan dö!

/GunillaMed på semester?
Kan man ta med dem på en 3-veckors semester. I såfall HUR?
/Undrande


Svar
Det går att ta med sig sina skäggisar på semestern - OM du kan ge dem rätt värme, mat och också UV-ljus. Du måste också veta att du kan ha placera terrariet (som du måste ha med) på ett lugnt, dragfritt ställe. Du kan inte ta med skäggisen som en hund...

Om du ska köpa din skäggis nu - precis före semestern - så avråder jag. Det är mycket stress för en skäggis att flytta och har du precis köpt den så har den inte hunnit vänja sig vid sitt nya hem innan du åker på semester. Det är onödigt stressigt för den. Vänta med att skaffa skäggisen till hösten är mitt råd.
/GunillaKan de vara ute?
Kan man ha en skäggagam ute på tomten? Ska man ha koppel???
/Undrande


Svar
Du kan ha dem ute om det är tillräckligt varmt (minst 25 grader). Skäggisar är snabba så antingen kan du bygga en "solbur" eller skaffa koppel. Jag vet folk som har illerkoppel eller "gnagar koppel" tror jag det heter. Tänk bara på att en skäggagam är en reptil - inte en hund. Så var försiktig... Se till att din skäggagam alltid har tillgång till skugga - och låt dem ALDRIG vistas i ett glasterrarium ute. Ett glasterrarium överhettas på nolltid och din skäggis dör en mycket plågsam död.

Läs mer om "Utomhus" "Skötsel av skäggagam"
/GunillaBehöver de en partner?
Kan man ha en ensam skäggis eller behöver den partner?
/Undrande


Svar
Nej, de behöver ingen partner, en skäggagam kan mycket väl bo ensam. En partner kan till och med ställa till med problem. Jag hade en hona och en hane i samma terrarium men fick separera dem då hanen hela tiden ville para sig och var på honan. Hon blev jättestressad. Vill du ha en skäggis är en hane bäst sägs det. Vill du ha två så kan du skaffa två honor - de funkar ihop och (bör!) inte stressa varandra. Två hanar går INTE. De kan till och med döda varandra om det vill sig illa.

Läs mer om hona/hane under "En eller två skäggisar?" "Skötsel av skäggagam"
/GunillaKönsbestämning
Vid vilken ungefärlig ålder kan man könsbestämma en skäggagam?
/Mia


Svar
Det går att könsbestämma en skäggis tidigt - om man är expert, redan vid 3-4 veckor. Men det är först när de börjar bli könsmogna vid ca 4-6 månaders ålder som man kan vara helt säker. Hanen har två "bulor" under svansen och större porer på insidan av låren. Honan är plattare, eller har bara en "bula".

Läs mer om "Könsbestämning" "Skötsel av skäggagam"
/Gunilla
Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.