Frågor och Svar - skäggagamer

Sid 9

Rulla nedåt för alla frågor på denna sida


Äggsläpp/Värpnöd ("hålla kvar" ägg)
Min skäggishona har lagt ett enda ägg. Hon har inte lagt några fler - blir det inga fler? Hon är fortfarande tjock och "krafsar" runt en hel del - är det något som kan vara fel?
/Micke


Svar
Ja... det är fel att hon bara släpper ett ägg sådär... Inte alls bra! Har du en äggläggningsbox åt henne? Med ett material som hon gillar? Sand, jord, vermiculit eller liknande? Om du har en äggläggningsbox, kan det vara något "fel" på den? För liten, för oskyddad, för stor, för torr, för blöt? En del honor kan vara mycket petiga så man får testa olika varianter...

Läs mer under "Äggläggningslåda" under "Ungar - parning & Äggläggning"

När en hona lägger ett ägg "då och då" beror det ofta på att hon inte hittar något bra ställe att lägga äggen på. Det kan till och med bli så illa att hon håller kvar resten av äggen och blir sjuk. Men det kan vara något annat fel också - så lägger inte honan äggen snart så ska man kontakta en veterinär. Honor kan till och med dö om de inte lyckas lägga sina ägg (det kallas "värpnöd") - äggen förkalkas, de blir hårda klumpar och hon kan inte lägga dem och dör tillslut. Så det är ganska bråttom att du hittar "felet". Testa att bada henne i ljummet vatten om hon verkar lida av värpnöd. Bad kan hjälpa, men inte alltid. Lägger hon inte resten mycket snart så är det veterinären som gäller.
/GunillaMata med möss?
Måste man mata dem med möss?!
/Sarah


Svar
Nej. Du måste inte alls mata en skäggis med möss. Du bör till och med låta bli. SÄRSKILT om skäggisen är ung. Möss är inte nyttiga för skäggisar. Den enda gång jag har gett det är när Disa lagt sina ägg och behövde lägga på hullet snabbt. Annars är möss (pinkisar) alldeles för feta för skäggisens inre organ.
/GunillaMin unge matvägrar
Jag har köpt en liten skäggis i en zoo affär. Han verkade pigg och såg frisk ut. Han åt i två dagar, sedan ville han inte äta mer. Jag byter sallads ingredienser varje dag och ger nytt vatten med vitaminer, temperaturen är helt OK, duschar med liten blomspruta och droppar vatten på nosen för annars dricker han inte heller. Jag har försökt väntat ut honom ett antal timmar bara för att han ska få lugn och ro. Men inget hjälper. Bytte ut syrsorna i förrgår tyckte dom var för stora för honom men det hjälpte inte. Han har slickat lite på olika sallader när jag hållit det framför honom men ej ätit.

Detta har nu pågått i 5 dagar jag börjar bli DESPERAT!!!
/Ylva


Svar
Det är dock tyvärr inte ovanligt att det blir problem när man köper väldigt unga djur. Särskilt när de kommer från djuraffärer - tyvärr... Omställningen är stressig för en ung unge och de reagerar ofta med att sluta äta.

En skäggis dricker nästan aldrig ur en vattenskål i terrariet. Så du måste förse honom med vatten - antingen genom att duscha med blomsprutan som du gör nu eller så med en liten spruta utan nål. (Finns på apoteket) Ta honom i knät och droppa vatten på nosen - och se till att han får i sig vätska. DET är det viktigaste. Vanligaste dödsorsaken hos skäggisungar är uttorkning...

Om jag vore du så skulle jag börja med att köpa en burk med babymat med kyckling. Späd ut det till en "välling", häll i litet kalk (och vitaminer ungefär var 3:e dag) och sug upp det i sprutan. Ta ungen i knät och dutta blandningen på nosen på honom för att se om han dricker självmant. Gör han det så är det toppen. Ha tålamod - det kan ta flera minuter innan han kommer på att han ska dricka. Vill han INTE ha - så peta försiktigt in sprutan i mungipan och tryck ut litet blandning. Försiktigt - mycket små doser i taget - han måste hinna svälja (annars kräks de upp allt). Ge honom blandningen flera gånger om dagen, hellre ofta och litet än tvärt om. Får de för mycket så kräks de som sagt upp allt...

Medan du matar honom med spruta så strunta i att erbjuda syrsor (i en vecka ungefär) det kan vara stressande för en liten unge att syrsor springer runt. Mata honom bara med kycklingblandningen. Efter en vecka kan du testa att ge bananflugor - eller MYCKET små syrsor. Förhoppningsvis börjar han äta då.

Ett avföringsprov till veterinären vore också på sin plats. Teo hade tonvis med parasiter när hon matvägrade. Men jag fattade inte det utan hon var riktigt dålig när jag upptäckte det. Så det är bra att kolla upp det också... Det är MYCKET vanligt med parasiter hos reptiler.

Min Teo matvägrade också när jag fick henne. Jag har skrivit om det på hemsidan, du kan ju kolla där. Där står precis hur jag gjorde:

Läs mer om "Matvägran/Tvångsmatning" "Skötsel av skäggagam"

Ps. Jag fattade det som om du gav vitaminer varje dag. Det ska du inte göra. Kanske 2 ggr i veckan till en unge. En gång i veckan till en vuxen. Kalk ska de däremot ha varje dag - särskilt när de växer. Låt heller ALDRIG syrsor vara inne hos skäggisen hela tiden. Syrsorna kan äta av skäggisen när den sover. Det är mycket vanligare än man tror... ta alltid ut syrsorna när de inte vill ha mer - eller mata i ett separat terrarium. Servera heller aldrig syrsor som är större än avståndet mellan skäggisens ögon.
/GunillaKan man tysta ner syrsor?
Jag undrar om man på något sätt kan tysta ner syrsorna lite (min mamma tycker inte om när de "spelar").
/Anton


Svar
Hm... tysta ner syrsor ja. Det finns en brun sort som heter "Ökensyrsor" de spelar betydligt tystare än den svarta fältsyrsan. Det är sådana som jag har och jag störs inte. Den svarta syrsans spelande driver mig till vansinne. Har jag sådana så ställer jag faktiskt in dem i svalen i kylen (på den varmaste delen i kylskåpet) på natten. Då "varvar de ner" och håller tyst. Men - man kan INTE ha dem där jämt - det är absolut inte bra för dem... Får du inte tag på bruna syrsor så får du leva med spelandet under dagen... Om du inte har något undanskymt rum du kan ha dem i vill säga...

Det finns ökensyrsor att beställa via Internet, bland annat här: Cricket Express
/GunillaHur lyfter man en skäggis?
Jeg har skaffet meg en skjeggagam. Jeg har kommet så langt som at ho spiser av handen min og liker og bli strøket på ryggen. Har ikke løftet henne enda har hat ho i 2 uker snart. Ho er 6 måneder gammel hvordan går jeg frem for og løfte ho uten at ho blir redd?
/Roger


Svar
Närma dig henne lugnt och försiktigt. För in handen under henne (brukar vara lättast framifrån) och lyft sedan upp henne. Ge stöd åt hennes fötter hela tiden så brukar det gå bra. Är hon rädd så håll henne mot ditt bröst, då brukar de lugna ner sig. De blir nervösa när de inte har "fast mark" under fötterna. De tror att man ska tappa dem. Tar det bara lugnt och prata lugnande så ska det säkert gå bra!
/Gunilla

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.