Äggläggningslåda

Lådan du använder som äggläggningsbox måste vara tillräckligt stor för att din skäggis ska kunna vända sig där inne utan problem.

Jag köpte en stor plastlåda med lock som jag sedan sågade ett hål i. Hålets kant tejpade jag med en bra tejp för att inte Disa skulle skada magen när hon kröp in och ut.

Sedan gjorde jag en blandning av såjord (måste vara ogödslad!!!), vermiculit (för att hålla fukten) och fin tvättad fågelsand. Denna blandning fuktade jag. Konsistensen bör vara sådan att det inte faller ihop när skäggisen gräver. Man får prova sig fram.


Äggläggningslåda, Foto © Gunilla 2002

När ska man då ställa in lådan? Tja... Inte alldeles lätt att veta. Disa började bli orolig ungefär 10 dagar innan hon lade sina ägg - men det där är väldigt individuellt. Det är bättre att ställa in lådan för tidigt än för sent. Har inte honan något bra ställe att lägga på så kan hon "hålla inne" äggen och det kan göra henne sjuk.

Nu var det ju så att Disa aldrig gillade lådan jag gav henne. När hon skulle lägga första omgången ägg så märkte jag att det var på gång och jag lyfte in henne i lådan och hon började gräva direkt och lade sedan äggen i hålet. När hon lade andra omgången ägg märkte jag ingenting förrän hon lagt 20 ägg MITT i terrariet i pelletsen (som jag har som bottensubstrat). En del honor är enormt petiga med var de ska lägga sina ägg och en del är det inte. En del gräver "tunnlar", en del gräver hål och andra gör som de själva vill: En hona lade dem under badrumsmattan...


Äggläggningslåda, Foto © Gunilla 2002

Äggläggningslåda
Med lock och Disa ovanpå - in ville hon inte gå!
Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.