Skötsel skäggagamsungar

Mot slutet av kläckningen brukar äggen bli mindre och strax innan ungarna kläcks kan man se att äggen "svettas" och/eller "faller ihop" litet grann. Detta är helt normalt och kläckning brukar ske inom ett dygn. Men det kan också ta något längre tid. Men att de faller ihop och/eller svettas är absolut ingen regel. Disas ägg gjorde det inte...

Efter att den första ungen kläckts brukar de andra kläckas inom fyra dagar. Men det kan ta upp till en vecka, så skynda inte på dem genom att försöka öppna äggen. Gör du det dör ungen med största sannolikhet.

En unge kläcks Förbered ungarnas terrarium
I god tid innan kläckningen bör du ha förberett terrariet där ungarna ska bo. Kläcker du många ungar, tänk på att aldrig ha för många tillsammans. Det är bättre att ha dem i mindre grupper, sorterade efter storlek. Bor de för tätt (eller det är för stor skillnad i storlek) händer det ofta att de biter av varandras svansar eller tår, så chansa inte.

Ungarnas terrarium ska vara inrett som vuxnas. (Se "Terrariet, utrustning m.m." på Egna erfarenheter samt fakta) UV-ljus, En solplats med värmelampa med en temperatur under på 38-40 grader, gömställen och några grenar eller liknande att klättra på. Tänk på att använda inredning som är "lättstädad" - skäggagamsungar äter mycket - och bajsar därefter..!

Se till att varje unge får plats på solplatsen och att det finns ordentligt med gömställen åt alla.

Aldrig sand till ungar
Använd aldrig sand till små skäggagamer. Risken är stor att de råkar äta av den och får förstoppning. Förstoppning kan döda en liten skäggis (och även vuxna...). Hushållspapper är ett bra bottenmaterial för ungar. Jag tejpade fast hushållspapper i botten av terrariet och sedan lade jag ett löst lager ovanpå som jag lätt kunde byta varje dag.

En unge kläcks Kläckningen tar tid
Det kan ta ett dygn för en skäggagamsunge att komma ut ur ägget från det man har sett det första tecknet på kläckning. Ha tålamod och stör inte ungen. Det är helt normalt att det tar lång tid. De ligger kvar i ägget för att (bland annat) absorbera det sista av äggsäcken.

När ungen väl krupit ur ägget kan du låta den vara kvar i kläckaren upp till tre dagar. Temperaturen i kläckaren är varm och liknar miljön i ägget. Har ungen äggsäcken kvar på magen så bör den definitivt vara kvar i den fuktiga kläckaren. För torrt underlag kan få äggsäcken att fastna så se till underlaget är fuktigt. Det brukar ta 18-36 timmar för äggsäcken att absorberas - försök inte att ta bort den utan låt den absorberas.

Lugn och ro
När du flyttat ungarna till terrariet där de ska bo så låt dem få lugn och ro i början. De är relativt lättstressade (även om det inte syns på dem).

Äter inte direkt
Det kan ta 3-7 dagar innan ungarna äter första gången. Släpp inte ner syrsor till dem de första dagarna - de lever på den näring de fått av äggsäcken. Man får ta det litet försiktigt med matningen första tiden - släpp inte in för många syrsor åt gången i början. Alla mina ungar var rädda för syrsorna de första matningarna. Ta det lugnt och oroa dig inte om inte ungarna äter så mycket de första dagarna.

KÄK! Foto Sofia C. © Servera mycket små syrsor
Det är enormt viktigt att inte ge skäggagamsungar för stora syrsor. Aldrig någonsin större än avståndet mellan skäggisens ögon. Ger man för stort byte kan det orsaka förstoppning eller det kan fastna och trycka mot nerverna i ryggraden med förlamning och död som följd. Så stå emot frestelsen att ge "färre och stora". Ge alltid små syrsor! Det är syrsor som är basfödan när det gäller skäggagamsungar. Larver innehåller inte mycket näring, utan mest fett och dessutom är skalet hårdsmält. Så håll dig till syrsor.

Mat tre gånger om dagen
Det tog ungefär tre veckor innan mina ungar kom igång att äta riktigt ordentligt. Och då åt de med besked. Man bör mata skäggagamsungar (upp till 4-6 månaders ålder) tre gånger om dagen och låta dem äta så mycket de vill under 10-15 minuter. Se till att alla ungar får mat och att ingen blir undanskuffad (separera den ungen i så fall så att han/hon får äta i lugn och ro). Efter 10-15 minuter bör ungarna ha ätit färdigt, då kan man ta bort syrsorna.

Lämna aldrig syrsor inne hos skäggisar (särskilt inte hos ungar) över natten. Syrsor är aggressiva och glupska insekter och kan mycket väl äta av ungarna som sover hårt. Jag har sett bilder på uppätna ungar, och tro mig - det är ingen trevlig syn. Så chansa inte!

Jag löste det hela med att släppa in syrsor tre gånger om dagen till ungarna och sedan, när kvällen kom, lyfta ut ungarna och lägga dem i en "sovlåda" över natten. Då fick jag ordentligt med tid att städa bort alla förrymda syrsor och göra rent i terrariet. Sedan lyfte jag in ungarna på morgonen och gav dem mat när de fått sola ett tag. Självklart hade jag alltid en skål med färska grönsaker inne i terrariet. Mina ungar åt grönsaker direkt (i alla fall om jag handmatade...!).

30-50 syrsor per dag per unge
En unge kan äta 30-50 syrsor varje dag. Så var beredd på att ladda upp med syrsor. Ungar måste få ordentligt med mat, så det ska man aldrig spara in på. Tyvärr finns det alltför många "uppfödare" som tycker att det blir för dyrt med alla syrsor. Jo. Sant. Men om man inte är beredd på kostnaden ska man kanske inte skaffa ungar? Anser jag. Jag odlar syrsor själv och trots att jag försökte avla fram så mycket jag bara kunde hann jag inte med på långa vägar, utan fick köpa mängder av syrsor. Det hela slutade med att jag gick med förlust. Det visste jag att jag skulle göra, men jag har hört många "blivande uppfödare" säga att de ska börja avla för att tjäna pengar. Glöm det! Haha, vill du bli rik - hitta på något annat. Älskar du skäggagamer och vill följa dem från början (samt har litet extra pengar) - avla! :)

Vatten
Den vanligaste dödsorsaken hos skäggagamsungar (tyvärr särskilt i djuraffärer) är uttorkning. Se till att dina ungar får tillräckligt med vatten. Duscha dem - och terrariet - ett par gånger om dagen. Jag gav dem också vatten med pipett (eller en spruta utan nål). Jag duttade litet vatten på nosen på dem och ofta drack dem. Jag märkte att ju yngre ungar, desto oftare drack de. Ha gärna en skål med vatten i terrariet. Obs! Se till att vattnet är väldigt grunt! En liten unge kan drunkna i en centimeter djupt vatten! De måste lätt kunna ta sig ur skålen!

Jag vill ut! Snabba rymningsexperter
Du anar inte vad snabba de små ungarna är - och hur bra de är på att rymma! Jag trodde att jag hade ett rymningssäkert terrarium tills jag upptäckte att en 4-dagars unge saknades. Jag letade och letade i flera timmar - utan resultat. Fullständigt förtvivlad ringde jag till mina föräldrar som slängde sig i bilen och kom över. Vi letade ytterligare en timma. Tillslut hittade jag ungen. Den satt uppkrupen i fållen på ett draperi - 1½ meter över golvet! Att jag hittade den var ren tur - efter att metodiskt sökt igenom hela rummet flera gånger... Tre dagar senare hittade jag en unge (som jag inte ens visste var borta!) i brunnen i duschen... Så var försiktig!!!

Märkning
Jag märkte mina ungar med giftfri akrylfärg som jag köpte på leksaksaffären (be dem om hjälp för att hitta en lämplig sort). Jag tyckte det var både kul och praktiskt att kunna skilja dem alla åt. Dessutom var det bra när jag skulle sälja dem. Köparen kunde få se sin unge på bilder ända från början. Vilket "kodsystem" du väljer är upp till dig. Jag valde två olika färger och ritade prickar och streck i olika system.





Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.